clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
9 Жовтня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА 477

Огірочник квасолевий із нирками

Огірочник — юшка, зварена з солоними огірками, яка вважається однією зі старовинних українських страв.
Огірочник — юшка, зварена з солоними огірками, яка вважається однією зі старовинних українських страв. Фото: автора

Ситний і наваристий суп української кухні, який більшість знає під назвою «розсольник». Ця перша страва чудово зігріває в холодну погоду.

Огірочник — юшка, зварена з солоними огірками. Вона вважається однією зі старовинних українських страв. На думку деяких дослідників, її готували ще за часів Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. Субпродукти якнайкраще відтіняють кислинку квашених огірків. Хоча я готувала цю страву і з маринованими, й вона також виходила дуже смачною. Огірочник має традиційний кисло-солоний, але ніжний смак. Суп виходить одночасно ситним і легким. Нирки, завдяки деяким секретам приготування, не мають жодного специфічного присмаку. Що ж до квасолі, то її можна сміливо замінити на перловку чи рис, адже огірочник, як і розсольник, має безліч варіацій. І кожна по своєму смачна та оригінальна.

ІНГРЕДІЄНТИ:

500 г яловичих або свинячих нирок,

2 ч. л. соди+80 мл оцту (для замочування нирок),

1 склянка квасолі,

5-6 картоплин,

1 цибулина,

1 морквина,

5 маленьких солоних огірків (або маринованих),

1 лавровий листок,

сіль і чорний мелений перець – за смаком,

зелень,

сметана (за бажанням).

ПРИГОТУВАННЯ:

Нирки зачистити, зняти плівочку, розрізати кожну на три-чотири частини, видалити протоки. Зазвичай, щоб позбутися специфічного смаку, субпродукти кілька годин вимочують у холодній воді й довго відварюють. Але цей процес можна прискорити. Для цього нирки слід посипати содою, а через 10 хвилин полити оцтом. Ще через 10 хвилин ретельно промити під проточною водою. Потім залити холодною водою, довести до кипіння й злити воду. Знову ретельно промити нирки, налити в каструлю свіжу воду й варити їх під кришкою ще 30-40 хвилин. Вийняти готові субпродукти з бульйону, нарізати їх невеликими шматочками.

Повернути нирки назад в каструлю з бульйоном. Додати замочену з вечора квасолю (у мене заморожена молода, тому я попередньо її не замочувала). Нарізати картоплю кубиками й додати її у суп, коли квасоля буде наполовину готовою. Трохи посолити та поперчити страву.

Цибулю нарізати дрібним кубиком, моркву натерти на тертці, квашені огірки подрібнити кружальцями. На сковорідку налити трішки олії й обсмажити протягом декількох хвилин підготовлені огірки.

Додати моркву з цибулею й тушкувати все разом до готовності овочів.

Заправити суп засмажкою, перемішати. Додати лавровий листок, за необхідності досолити. Зменшити вогонь до мінімуму, накрити каструлю кришкою і варити ще 10-15 хвилин. Наприкінці додати подрібнену зелень кропу чи петрушки.

За бажанням при подачі в кожну тарілку додати сметану.

 

СЕКРЕТИ СМАЧНОГО ОГІРОЧНИКА

Огірочник, як і борщ, у кожній родині готують по-своєму. Але є хитрощі, які поліпшують його смак за будь-якою рецептурою.

*Якщо в бульйон додається розсіл, його слід окремо прокип'ятити, а потім процідити.

*Огірки повинні бути квашеними, або ж маринованими без оцту. Їх завжди додають після картоплі. Якщо не дотримуватися цієї послідовності, то від кислоти бульба може набути сіруватого кольору й залишатиметься напівсирою.

*Перловку, рис або квасолю краще зварити заздалегідь і окремо. Тоді суп вийде прозорим, а час приготування скоротиться.

*Обережніше з сіллю! Не варто сипати її у бульйон при варінні м'яса. Краще досолити страву після введення огірків, адже вони також частково підсолять її.

*Огірочник буде смачнішим, якщо декілька годин настоїться.

супи, розсольник, перші страви, огірочник, огірочник квасолевий із нирками, нирки, українська кухня

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Селянська «Затируха» – суп, який подобається усім
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 5542
Родзинка страви – в незвичній борошняній крихті, яку мої близькі прозвали «лінивою локшиною».
Червоний борщ із... «сирим» смородиновим варенням
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 1617
Завдяки ягодам смак першої страви стає багатшим та свіжішим!
Нідерландський гороховий суп «Снерт» із сирокопченими ковбасками
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 1972
Чудова перша страва на щодень, проста та швидка в приготуванні.
Рисовий суп із лісовими грибами «Грибна полянка»
перші страви, гриби
Світлана ЯСЬКОВА 2082
Неймовірно ароматний і насичений супчик, який не тільки не втрачає своїх смакових якостей наступного дня, але й стає ще смачнішим!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: