ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Найніжніша печінка з грибами у вершковому соусі

12 Жовтня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 15635
Печінка виходить такою ніжною і м'якою, що буквально тане у роті. Її навіть жувати практично не потрібно !
Печінка виходить такою ніжною і м'якою, що буквально тане у роті. Її навіть жувати практично не потрібно ! Фото: автора

Навіть «найпримхливіша» свиняча печінка, приготована в такий спосіб, буде м’якенькою та смачною.

При всій своїй уявній простоті, печінка – продукт неоднозначний: приготувати її так, щоб було смачно, не завжди вдається. Вона може гірчити, мати неприємний присмак, бути «гумовою» та жорсткою, або ж просто вам не подобатися… Тому так важливо вибрати правильний рецепт. Як на мене, то цей варіант саме з таких. Навіть «найпримхливіша» свиняча печінка, приготована в такий спосіб, буде ніжною та м’якенькою. І гриби, і вершковий, немов оксамитовий соус поєднуються із нею ідеально! Якщо вам не вдалося купити жирні вершки, ви можете використовувати в соусі й сметану – вона додасть печінці незначної кислинки, але в цілому страва буде дуже гармонійною.

ІНГРЕДІЄНТИ:

800 г свинячої печінки,

200 мл жирних вершків (або сметани),

300 г лісових грибів (у мене заморожені підберезники, білі та лисички; проте можна готувати страву і з печерицями),

1 велика цибулина,

сіль,

суміш перців мелена,

прованські трави,

сушений часник,

борошно для панірування,

олія для смаження.

ПРИГОТУВАННЯ:

Печінку замочити на ніч. Зранку воду злити, печінку ретельно промити, видалити всі плівочки та протоки й нарізати невеликими подовгастими шматочками. Посолити, поперчити та притрусити прованськими травами. Залишити на 10-15 хвилин маринуватися.

Потім запанірувати в борошні (ділюся лайфхаком – щоб виконати цей процес максимально швидко та при цьому забруднити якнайменше кухонних гаджетів та поверхонь, борошно слід насипати в поліетиленовий пакет, покласти туди печінку, зав’язати й інтенсивно потрусити. Печінка запанірується зі всіх боків і, що важливо, усі шматочки одночасно).

Обсмажити печінку до зарум’янювання з обох боків.

Викладати на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир, а потім скласти шматочки в каструлю з товстим дном чи сотейник.

Свіжі лісові гриби нарізати та відварити, заморожені – попередньо розморозити (якщо використовуєте печериці, то просто помити та порізати). Цибулю нарізати тонкими півкільцями.

Обсмажити на олії гриби до утворення скориночки.

Додати цибулю, посолити, поперчити, присмачити сушеним часником та готувати до її прозорості (на сильному вогні 3-4 хвилини, час від часу помішуючи).

Влити вершки (у мене домашні, дуже жирні).

Ретельно перемішати та готувати 7-10 хвилин.

Перекласти соус з грибами до каструлі з печінкою. Накрити кришкою і тушкувати на мінімальному вогні ще 10 хвилин.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: печіночка виходить такою ніжною та м'якою, що буквально тане в роті. Її практично жувати не потрібно!

печінка, м`ясо та субпродукти, страви з субпродуктів, печінка з грибами у вершковому соусі, печінка з грибами, печінка у вершковому соусі, гриби, страви з грибами, страви з печінки

Коментарі:

  Так  Ні, дякую