Гаряча тема:
- Війна
Чебуреки саме такі, як ми колись куштували під час відпочинку в Криму. Рецептом зі мною поділилася корінна кримчанка на одному з кулінарних форумів. До цього перепробувала безліч варіантів тіста і жоден із них навіть трохи не наблизився до того еталону, який я шукала. Коли ж спробувала цей, то одразу ж зрозуміла, що це і є справжній кримський чебурек! Більше не експериментую, адже краще й смачніше все одно не знайти. Тісто виходить тонке, немов листкове, із золотавою тонкою скоринкою, що тане в роті.
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для тіста:
3 склянки борошна,
3/4 склянки води,
1 яєчний жовток,
0,5 ч. л. солі,
1/3 склянки рафінованої олії.
Для фаршу:
500 г м’ясного фаршу (свинина навпіл із яловичиною),
4 середні цибулини,
колотий лід (приблизно жменя),
сіль,
суміш перців мелена,
хмелі-сунелі.
Склянка: 250 мл. Вихід: приблизно 14-16 середніх чебуреків, або ж 12 великих.
ПРИГОТУВАННЯ:
Фарш: одну цибулину нарізати дуже дрібними кубиками, покласти в тарілочку, трішки посолити й пом’яти руками, щоб вона дала сік. Інші три цибулини подрібнити у комбайні або ж перекрутити через м’ясорубку. З’єднати фарш із обома видами цибулі, посолити, поперчити, присмачити пряними травами на свій смак (у мене улюблені хмелі-сунелі). Додати дрібно посічені кубики льоду, все разом ретельно перемішати (це для соковитості начинки; раніше я додавала трішки кип’яченої водички, але потім підгледіла ідею з льодом у кулінарному шоу «Все буде смачно» – саме так робив грузинський шеф-кухар, коли готував фарш для чебуреків).
Тісто: насипати борошно в миску, жовток покласти в склянку й долити води так, щоб місткість була заповненою на 3/4. Туди ж всипати сіль і перемішати. Цю суміш потроху ввести до борошна, одночасно розмішуючи рукою по колу до утворення борошняних «пластівців». Влити олію і замісити тісто (якщо воно виходить надто крутим, долити ще трохи води). З тіста сформувати кулю та дати полежати під рушничком 30-40 хвилин (можна загорнути в харчову плівку чи поліетиленовий пакет).
З тіста розкачати тонкий пласт (за потреби поверхню притрусити борошном, але я ніколи цього не роблю, адже тісто «слухняне» та зовсім не липне). За допомогою кулінарного кільця або будь-якої піали чи невеличкої тарілочки вирізати кружальця.
На кожне покласти у центр начинку й трішки її розплескати. Зігнути кружальце навпіл і заліпити краї.
За бажанням краї можна вирізати фігурним ножем.
ДО РЕЧІ, я, зазвичай, на вихідні наліплюю подвійну порцію чебуреків і заморожую їх.
Потім їх навіть розморожувати не потрібно: дістали необхідну кількість напівфабрикатів із морозильної камери й одразу ж відправили на розігріту сковорідку з олією. Великий плюс, що смажити їх тоді можна не у фритюрі з величезною кількістю киплячого жиру, а на простій сковорідці в мінімальній кількості олії.
Але вогонь при цьому слід робити середній і обов’язково накривати сковорідку кришкою.
Викладати чебуреки бажано спочатку на паперовий рушник, аби прибрати зайвий жир.
Подавати одразу ж гарячими (але холодні вони теж неймовірно смачні, як пиріжки).
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: