ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
19 Листопада, 2019

Пиріг «Решето» (Poke Cake)

5 Листопада 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 605
Пиріг дуже ніжний, його смак м’який та вершковий, як у морозива!
Пиріг дуже ніжний, його смак м’який та вершковий, як у морозива! Фото: автора

Цей неймовірно ніжний та смачний десерт чимось навіть трішки нагадує славнозвісний «Тірамісу». Смак у нього м’який та вершковий, як у морозива!

Англійською назва цього пирога звучить як «Poke Cake», що в дослівному перекладі означає «проколотий» чи «продірявлений». Це повністю відображає технологію приготування цього смаколика. Проте на наших кулінарних форумах цей пиріг-торт «блукає» під назвою «Решето». Готується нескладно, з ним впорається навіть кондитер-початківець. Виходить смаколик дуже ніжним, за консистенцією частково нагадує мій улюблений десерт «Тірамісу».

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для тіста:

160 г борошна,

120 г цукру,

2 яйця,

25 г какао,

125 мл молока,

125 мл рафінованої олії,

8 г розпушувача для тіста,

пакетик ванільного цукру,

дрібка солі.

Для крему:

500 мл молока,

пакетик карамельного або вершкового пудингу (40 г),

2-3 ст. л. цукру,

250 мл вершків (не менше 35%),

120 г цукрової пудри,

50 г вершкового масла.

Розмір форми – 23 х 32 см.

ПРИГОТУВАННЯ:

Бісквіт: у борошно всипати сіль, розпушувач для тіста, какао. Все ретельно розмішати та просіяти. Злегка збити курячі яйця з ванільним цукром. Потім, поступово підсипаючи цукор, все збити до стану легкої повітряної маси. В декілька прийомів влити олію. Поступово ввести молоко (я його трішки підігріла: але щоб не було гарячим, лише злегка теплим). Збивати міксером ще 3-4 хвилини та ввести підготовлену раніше суху суміш (краще її ще раз просіяти, це зайвим ніколи не буває). Спочатку просто розмішати силіконовою лопаткою, а наприкінці можна коротко пробити міксером до однорідності (тісто виходить негустим, легко ллється).

Вилити тісто на деко, встелене пергаментом, розрівняти.

Випікати в попередньо розігрітій до 180°С духовці приблизно 20-25 хвилин (готовність можна визначити легким натисканням на середину – палець не повинен провалюватися, а також дерев'яною паличкою – з центру пирога вона повинна виходити чистою, без слідів тіста).

Свіжоспечений бісквіт викласти на решітку й дати йому повністю охолонути.

Пудинг: у 200 мл молока розвести пакетик пудингу (у мене цього разу карамельний), додати цукор за смаком. Молоко, яке залишилося довести до кипіння і тонкою цівкою влити у нього пудингову масу. Робити це слід при постійному, досить інтенсивному перемішуванні вінчиком. Варити крем на мінімальному вогні до загустіння. Зняти з вогню й одразу ж перелити суміш в окрему миску, щоб зупинити процес приготування. У гарячий пудинг покласти вершкове масло. Розмішати, щоб воно розтануло та з'єдналося з кремом.

Потім накрити харчовою плівкою в «контакт», щоб під нею не утворювався конденсат. Пудинг повністю охолодити.

Вершковий крем: збити дуже холодні вершки з цукровою пудрою до стійких піків (стежте, щоб не перебити їх! Крем повинен добре тримати форму, але при цьому залишатися м'яким).

Обережно та поступово змішати охолоджений пудинг з вершковим кремом за допомогою силіконової лопатки.

В результаті виходить дуже легкий і дуже смачний крем, який особисто мені нагадує морозиво.

Формування: в охолодженому коржі зробити отвори-дірочки (я для цієї мети скористалася пристосуванням для видалення насіння в болгарського перцю; дехто рекомендує використовувати насадку для виготовлення домашньої ковбаси).

Частину крему перекласти в кондитерський мішок чи шприц. За його допомогою заповнити отвори.

 

Крем, який залишився, розподілити зверху.

Після вирізання дірочок у вас має залишитися невелика піала бісквітних обрізків.

Щоб пиріг виглядав естетичніше я змолола її у млинку, отримавши однорідну бісквітну крихту.

Щедро присипати нею зверху пиріг (у мене вийшло дуже багато крему, тому я зробила ще один шар. Тобто, послідовність вийшла така – бісквіт, крем, бісквітна крихта, крем, бісквітна крихта).

Поставити пиріг мінімум на 5-6 годин в холодильник, щоб він добре просочився (а ще краще на ніч!). Намагайтеся, щоб розріз пирога припадав на дірочки й було видно цікавий візерунок.

шоколадний пиріг, тірамісу, солодка випічка, пиріг, торт, торти, пиріг решето, Poke Cake, дірявий пиріг, проколотий пиріг

Коментарі:

  Так  Ні, дякую