Гаряча тема:
- Війна
Англійською назва цього пирога звучить як «Poke Cake», що в дослівному перекладі означає «проколотий» чи «продірявлений». Це повністю відображає технологію приготування цього смаколика. Проте на наших кулінарних форумах цей пиріг-торт «блукає» під назвою «Решето». Готується нескладно, з ним впорається навіть кондитер-початківець. Виходить смаколик дуже ніжним, за консистенцією частково нагадує мій улюблений десерт «Тірамісу».
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для тіста:
160 г борошна,
120 г цукру,
2 яйця,
25 г какао,
125 мл молока,
125 мл рафінованої олії,
8 г розпушувача для тіста,
пакетик ванільного цукру,
дрібка солі.
Для крему:
500 мл молока,
пакетик карамельного або вершкового пудингу (40 г),
2-3 ст. л. цукру,
250 мл вершків (не менше 35%),
120 г цукрової пудри,
50 г вершкового масла.
Розмір форми – 23 х 32 см.
ПРИГОТУВАННЯ:
Бісквіт: у борошно всипати сіль, розпушувач для тіста, какао. Все ретельно розмішати та просіяти. Злегка збити курячі яйця з ванільним цукром. Потім, поступово підсипаючи цукор, все збити до стану легкої повітряної маси. В декілька прийомів влити олію. Поступово ввести молоко (я його трішки підігріла: але щоб не було гарячим, лише злегка теплим). Збивати міксером ще 3-4 хвилини та ввести підготовлену раніше суху суміш (краще її ще раз просіяти, це зайвим ніколи не буває). Спочатку просто розмішати силіконовою лопаткою, а наприкінці можна коротко пробити міксером до однорідності (тісто виходить негустим, легко ллється).
Вилити тісто на деко, встелене пергаментом, розрівняти.
Випікати в попередньо розігрітій до 180°С духовці приблизно 20-25 хвилин (готовність можна визначити легким натисканням на середину – палець не повинен провалюватися, а також дерев'яною паличкою – з центру пирога вона повинна виходити чистою, без слідів тіста).
Свіжоспечений бісквіт викласти на решітку й дати йому повністю охолонути.
Пудинг: у 200 мл молока розвести пакетик пудингу (у мене цього разу карамельний), додати цукор за смаком. Молоко, яке залишилося довести до кипіння і тонкою цівкою влити у нього пудингову масу. Робити це слід при постійному, досить інтенсивному перемішуванні вінчиком. Варити крем на мінімальному вогні до загустіння. Зняти з вогню й одразу ж перелити суміш в окрему миску, щоб зупинити процес приготування. У гарячий пудинг покласти вершкове масло. Розмішати, щоб воно розтануло та з'єдналося з кремом.
Потім накрити харчовою плівкою в «контакт», щоб під нею не утворювався конденсат. Пудинг повністю охолодити.
Вершковий крем: збити дуже холодні вершки з цукровою пудрою до стійких піків (стежте, щоб не перебити їх! Крем повинен добре тримати форму, але при цьому залишатися м'яким).
Обережно та поступово змішати охолоджений пудинг з вершковим кремом за допомогою силіконової лопатки.
В результаті виходить дуже легкий і дуже смачний крем, який особисто мені нагадує морозиво.
Формування: в охолодженому коржі зробити отвори-дірочки (я для цієї мети скористалася пристосуванням для видалення насіння в болгарського перцю; дехто рекомендує використовувати насадку для виготовлення домашньої ковбаси).
Частину крему перекласти в кондитерський мішок чи шприц. За його допомогою заповнити отвори.
Крем, який залишився, розподілити зверху.
Після вирізання дірочок у вас має залишитися невелика піала бісквітних обрізків.
Щоб пиріг виглядав естетичніше я змолола її у млинку, отримавши однорідну бісквітну крихту.
Щедро присипати нею зверху пиріг (у мене вийшло дуже багато крему, тому я зробила ще один шар. Тобто, послідовність вийшла така – бісквіт, крем, бісквітна крихта, крем, бісквітна крихта).
Поставити пиріг мінімум на 5-6 годин в холодильник, щоб він добре просочився (а ще краще на ніч!). Намагайтеся, щоб розріз пирога припадав на дірочки й було видно цікавий візерунок.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: