ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
19 Листопада, 2019

Шарлотка по-циганськи з яблучними «трояндами»

8 Листопада 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 661
Рецепт для тих, хто не любить сухий бісквіт, а надає перевагу соковитій випічці.
Рецепт для тих, хто не любить сухий бісквіт, а надає перевагу соковитій випічці. Фото: автора

Цей смачний і нескладний у приготуванні пиріг хороший практично в усьому!

Рецептів шарлоток існує стільки, що їх не перелічити. Ця ніби теж звичайна – бісквітне тісто та яблука… Проте декілька цікавих деталей змінюють її смак кардинально! Рецепт для тих, хто не любить сухий бісквіт, а надає перевагу соковитій випічці. Така красива шарлотка стане окрасою будь-якого святкового столу й викличе заслужений захват у ваших гостей!

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для тіста:

5 яєць,

200 г цукру,

200 г борошна,

50 мл рафінованої олії,

1 ч. л. розпушувача,

дрібка солі,

ванілін на кінчику ножа.

Для начинки:

3-4 великих яблука,

жменя родзинок,

кориця,

цукор.

Для сиропу:

200 мл води,

50 г цукру,

50 г меду,

сік половини лимона + цедра,

1 ст. л. коньяку (можна й без алкоголю),

1 ч. л. кориці.

Форма роз’ємна 26 см в діаметрі.

ПРИГОТУВАННЯ:

Частину яблук почистити від шкірки та насіння й нарізати тонкими скибочками по 2 мм (на одну трояндочку знадобиться близько 7 скибочок, товсті або нерівні часточки можна використати для начинки).

Сироп: в сковорідку чи сотейник з товстим дном влити воду, коньяк, додати цукор, мед, лимонний сік, цедру та корицю. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Коли цукор повністю розчиниться й сироп почне густішати, опустити у нього яблучні скибочки. Зменшити вогонь і трохи поварити (поки яблука не стануть м'якими, але стежте, щоб не розварилися!).

Дістати яблука із сиропу та розкласти їх на тацю чи обробну дошку в один шар, щоб охолонули й обсохнули:

(сироп збережіть, адже він ще стане в пригоді!).

Начинка: яблука, які залишилися, теж почистити й нарізати невеликими кубиками. З’єднати їх із родзинками та корицею. Додати за смаком цукор (залежить від яблук: якщо солодкі, то зовсім трішки).

Тісто: яйця, ванілін, цукор і дрібку солі збити до пишної піни (приблизно 5 хвилин на великих обертах міксера). Не припиняючи збивати, влити тонкою цівкою олію.

До яєчно-олійної суміші обережно в три етапи ввести просіяне з розпушувачем борошно (перемішувати силіконовою лопаткою в ручну!).

Формування: форму встелити пергаментом (нічим не змащувати, достатньо змочити його водою, щоб зафіксувати на стінках форми).

Тісто розділити на дві рівні частини. Половину вилити у форму, рівномірно розподілити.

На шар тіста викласти начинку з яблуками та родзинками.

Залити зверху тістом, яке залишилося. Рівномірно розподілити його лопаткою.

Сформувати троянди з яблук. Для цього слід викласти 6-7 яблучних скибочок в ряд, щоб вони трішки лягали одна на одну.

Згорнути, формуючи бутон квітки (можна формувати троянди й по одній пелюсточці, приєднуючи та скручуючи їх по черзі). Повторити процедуру для всіх яблучних скибочок, поки не зберете необхідну кількість квітів. Викласти троянди поверх тіста (глибоко занурювати їх не варто, достатньо, щоб вони просто трималися на поверхні шарлотки).

Випікати при 170°С близько 30-35 хвилин (орієнтуйтеся на свою духовку!).

Готову ще гарячу шарлотку залити сиропом, у якому варилися яблука (виливати весь! він поступово вбереться в бісквіт).

Дати настоятися та просочитися. Після охолодження звільнити шарлотку з форми й нарізати порційно.

 

 

шарлотка, солодка випічка, бісквіт, пиріг, випічка з яблуками, шарлотка по-циганськи, шарлотка з яблучними трояндами, циганська шарлотка, шарлотка з яблуками, яблука

Коментарі:

  Так  Ні, дякую