ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Булочки-бріош – еталон французької здобної випічки

16 Листопада 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 9917
В цих булочок неймовірно тонка скоринка, ніжно хрустка, а всередині повітряне мов пір’їнка тісто.
В цих булочок неймовірно тонка скоринка, ніжно хрустка, а всередині повітряне мов пір’їнка тісто. Фото: автора

М'якенькі, пухкенькі, найніжніші - м’якуш практично невагомий!

У Франції вважають бріош своїм чи не найкращим кондитерським надбанням. В цих булочок неймовірно тонка скоринка, ніжно хрустка, а всередині повітряне мов пір’їнка тісто. Ніби звичайний хліб, але залишає він такий приємний вершковий післясмак, що хочеться ласувати знову і знову!

Бріош роблять за особливим рецептом. Секрет у незвичному способі приготування тіста: після замішування його ставлять не в тепло, а на холод. Через добу, потрапивши в тепле місце, воно починає дуже активно й швидко підійматися та збільшується в розмірах у три-чотири рази! Традиційний бріош випікається в спеціальних формочках, які мають ребристі краї. Зверху булочки формується кулька. Проте зараз варіантів її випікання не злічити. Бріоші роблять будь-якої форми. Дуже смачними вони виходять із різними начинками, до прикладу, з джемом. Без перебільшення можу сказати, що ідеальнішої випічки я ще не готувала, хоча й думала, що опанувала здобне тісто.

ІНГРЕДІЄНТИ:

300 мл молока,

600 г борошна (більше або менше),

6 ст. л. цукру,

2 яйця (один жовток залишити для змащування),

дрібка солі,

100 г вершкового масла,

50 мл рафінованої олії,

8 г сухих дріжджів,

1 ч. л. розпушувача,

ванілін,

абрикосовий джем (або будь-який інший).

Вихід – 14-16 булочок.

ПРИГОТУВАННЯ:

В теплому молоці розвести дріжджі, додати 1 ст. л. борошна та 1 ч. л. цукру. Розмішати та поставити в тепле місце на 15 хвилин до появи пишної «шапочки».

В миску просіяти борошно, влити опару, що підійшла, покласти шматочки масло, всипати цукор, ванілін, розпушувач, сіль, вбити одне яйце й один білок.

Замісити м'яке, еластичність тісто (вимішувати ретельно, намагаючись не забивати тісто борошном, не менше 15 хвилин). Наприкінці влити олію і знову ретельно вимішати.

Дати тісту постояти 45 хвилин в теплому місці (я завжди ставлю в теплу духовку).

Після цього знову добре вимісити й поставити в холодильник на ніч. Вранці дати тісту піднятися протягом години в теплі.

Готове тісто розділити на 10-12 однакових кульок.

Кожну розкачати в тонку паляничку.

В процесі складати їх одна на одну, притрушуючи борошном, щоб не злипалися між собою.

Кожну заготовку змастити абрикосовим джемом (або будь-яким іншим).

Знову складати одна на одну, але останню верхню паляничку не змащувати (в одному стосі має бути 5-6 шт., загалом у вас має вийти два таких стоси). Обережно розрізати пірамідки з джемом на 6-8 однакових сегментів.

Потім в середині кожного шматочка зробити надріз.

Сформувати булочку, проштовхуючи кут у розріз.

Перевернути виріб на зворотний бік, защипнути краї, ніби підгинаючи їх донизу.

Скласти булочки на деко, встелене пергаментом чи силіконовим килимком, дати підійти ще 30 хвилин.

 Змастити вироби збитим із молоком та дрібкою солі жовтком. Випікати в попередньо розігрітій духовці при 190°С 10-15 хвилин.

Ще теплі булочки змастити цукровим сиропом або посипати цукровою пудрою.

 

булочки, солодка випічка, булочки-бріош, бріош, французька випічка, французька кухня, здобне тісто, здобні булочки

Коментарі:

  Так  Ні, дякую