ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

«Справжня пастила готується без додавання цукру»

14 Грудня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 10130
Для приготування домашньої пастили Тетяна Стаднік передусім рекомендує підібрати хороший сорт яблук.
Для приготування домашньої пастили Тетяна Стаднік передусім рекомендує підібрати хороший сорт яблук. Фото: з архіву Тетяни Стаднік

Пастельє Тетяна Стаднік вже близько року готує для себе та своїх рідних корисні солодощі з ягід та фруктів

За освітою Тетяна Стаднік маркетолог, проте в декретній відпустці дівчина кардинально змінила напрямок своєю діяльності. Розповідає, що завжди любила куховарити, а після народження донечки Анюти почала шукати рецепти не лише смачної, а, передусім, максимально корисної їжі. «Ми з чоловіком вирішили, що принципово не даватимемо дитині магазинних карамельок та шоколадних батончиків, тож я поставила собі за мету знайти корисну альтернативу шкідливим солодощам, — пригадує пані Тетяна. — Так натрапила на домашню пастилу, яку виготовляла досить відома дівчина-пастельє з Тернополя. Спочатку замовила невеличкий набір на пробу. Солодощі сподобалися як доні, так і нам з чоловіком. Захотіла сама приготувати, щоб не переплачувати та не чекати довго замовлення. Рецепт знайшла в мережі й свою першу пастилу робила в духовці. На жаль, солодощі вийшли абсолютно неїстівними, й ми їх просто викинули. Це перший і останній раз, що я готувала пастилу в духовці. Після цього мені батько подарував енергоефективну сушарку. Я вже не шукала рецепти в Інтернеті, а почала експериментувати, щоб знайти вдалі пропорції та поєднання плодів. Нині в моєму арсеналі 15 смаків пастили. Донечка любить їх усі, але є в неї й фаворити. До прикладу, яблуко+банан, полуниця, вишня, чорниця, абрикос. Особисто я дуже люблю кокосову, яка готується зі стружки справжнього кокоса».

Плодова сировина зменшується, а відсоток вітамінів залишається
«Пастила – це десерт, який готують із висушеного пюре фруктів або ягід. Як основу завжди використовують яблучно-бананове. Смакових відтінків солодощам додають за допомогою інших плодів, — ділиться пані Тетяна. — Пастилу готують абсолютно без цукру, вона солодка за рахунок яблук та банану. Це 100%-й натуральний продукт, який виготовляється без консервантів, ароматизаторів та барвників. У першу чергу я роблю його для своєї дитини, тому ніколи не використовую якісь шкідливі компоненти! В процесі висушування об’єм фруктово-ягідної сировини зменшується в рази, а ось відсоток вітамінів та поживних речовин залишається незмінним. Це досягається завдяки мінімальній термічній обробці (пюре підсушується при температурі 40
ºС протягом 12 годин!) Пастила солодка, буває з кислинкою, але, загалом, вона чудово замінює солодощі. Її добре використовувати як корисний перекус, брати із собою в дорогу, ласувати з ранковою кавою... Такий смаколик дуже ефективний при авітамінозі».

Запорука смачної пастили — хороша сушарка та вдалий сорт яблук
Передусім Тетяна Стаднік рекомендує знайти хороший сорт яблук. Плоди мають бути соковитими та солодкими. Саме від них залежатиме текстура та смак вашого десерту. «Готувати пастилу — це насправді нелегка праця, адже потребує часу, терпіння й уважності. Особливо тоді, коли ти мама маленької дитини, — каже господиня. — Потрібно постійно контролювати процес, щоб жоден із лотків не пересушувався. Готовий десерт треба порізати трикутничками чи квадратиками та скрутити їх у трубочки. У такому вигляді пастила зберігається дуже тривалий час, якщо розфасувати її у скляні банки». Сировину для своїх смаколиків пані Тетяна купує на базарі. Це яблука, банани, кокоси, ананаси, ківі, апельсини. Ягоди з маминого садка заготовляє про запас ще влітку. Нещодавно почала готувати фруктові чипси — яблучні, бананові, апельсинові та ананасові. Каже, що на цьому не зупинятиметься й планує далі експериментувати в пошуках нових смаків та комбінацій корисних солодощів.

порадник, пастила, пастел`є, Стаднік Тетяна, як готувати пастилу, корисні десерти, корисні солодощі

Коментарі:

  Так  Ні, дякую