ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Торт-салат «Оселедець під шубою» - новорічна класика в новому виконанні

24 Грудня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 2114
Всі шари добре просочені, а мус ніжний і немов солодкуватий - на святковому столі такий салат виглядає без перебільшення феєрично!
Всі шари добре просочені, а мус ніжний і немов солодкуватий - на святковому столі такий салат виглядає без перебільшення феєрично! Фото: автора

Страва цікава не лише незвичним оформленням. Головна її родзинка – ніжний буряковий мус, який обов’язково здивує вас своїм неймовірним смаком та феєричним виглядом.

Напевно, рецепт «Оселедця під шубою» та послідовність його шарів знає кожен напам'ять. Цей салат давно став для нас буденною стравою, яку готують чи не у кожній родині. Проте, якщо трішки його трансформувати, то він стане справжньою окрасою будь-якого святкового застілля. Виглядає салат дуже ефектно. Колір мусу такий яскравий та насичений, що очей не відвести! У розрізі виглядає акуратно та апетитно. Трохи більше мороки, ніж із традиційним «Оселедцем під шубою», але, повірте, воно того варте! Такий салатик точно буде в центрі уваги на новорічно-різдвяному столі.

ІНГРЕДІЄНТИ:

400 г малосольного оселедця (у мене пішло півтори філейки),

2 морквини,

3 картоплини,

100 г твердого сиру,

майонез (краще приготувати домашній майонез).

Буряковий мус:

500 г вареного буряка (вага в почищеному вигляді),

200 г домашнього майонезу,

100 г сметани,

1 ч. л. солодкої не гострої гірчиці (у мене з апельсиновим смаком),

сіль,

чорний мелений перець,

25 г желатину.

Страву краще складати в круглому кільці чи квадратній формі для сервірування (знадобиться дві форми різного діаметру – менша й трішки більша).

ПРИГОТУВАННЯ:

Оселедець почистити й дрібно нарізати. Відварити картоплю та моркву. Овочі почистити, повністю охолодити та натерти на тертці з грубими вічками (кожен коренеплід в окрему ємність). Сир також натерти на тертці. 

Першим шаром викласти терту картоплю (я формувала у двох формах - і в квадратній, і в круглій).

Зверху зробити тонку сіточку з майонезу.

Потім викласти кубики оселедця, знову прошарувати майонезом.

Третій шар – терта морква+майонез.

Четвертий – тертий сир+майонез.

Салат в такому вигляді поставити в холодильник на годину або на 15 хвилин в морозильну камеру, щоб всі шари гарненько стабілізувалися.

Буряковий мус: желатин замочити в 100 мл холодної води. Коли він набрякне, розчинити на вогні, але не кип’ятити!

 Змішати сметану, майонез, гірчицю, сіль та перець за смаком.

Нарізати варений буряк у чашу блендера шматочками, додати соус та збити все до однорідної пюреподібної маси.

Додати нагрітий желатин, перемішати та знову збити (смак бурякового пюре виходить просто космічним!).

Дістати салат із холодильника, обережно зняти форму.

Встановити навколо салату форму більшого діаметра, залишивши проміжки для мусу. Її стінки бажано встелити бордюрною кулінарною стрічкою або смужками пергаменту (так боки «торта» будуть гладенькими та рівненькими).

Залити буряковим мусом поверхню салату, стежачи, щоб він рівномірно заповнив усі пустоти. Вирівняти шпателем.

Для прикраси на буряковому мусі поставити маленькі краплини майонезу та за допомогою зубочистки зробити візерунки.

Відразу ж поставити цю конструкцію в холодильник, або морозильник на 10-15 хвилин (мус має застигнути й тримати форму. Він не такий жільний та "гумовий" як желе, швидше, як суфле в «Пташиному молоці»). Після цього зняти форму та обережно прибрати бордюрну стрічку.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: торт-салат ріжеться без проблем і чудово тримає форму. Всі шари добре просочені, а мус ніжний і немов солодкуватий. Він чудово доповнює картину. Виглядає страва на столі без перебільшення феєрично.

новорічні салати, салати з оселедцем, шуба, салати, салат, торт-салат оселедець під шубою, оселедець під шубою, торт-салат, новорічне меню, новорічні страви

Коментарі:

  Так  Ні, дякую