ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
9 Квітня, 2020

Торт «Різдвяне поліно» з листкового тіста з шоколадним кремом

4 Січня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 875
Такий тортик аля
Такий тортик аля "Наполеон" можна готувати не лише на різдвяний стіл, адже він стане окрасою будь-якого святкування. Фото: автора

Ще одна напрочуд вдала варіація на тему «Наполеон».

Тортик виходить смачним, вершковим і просоченим. Готувати його неймовірно просто та швидко, а на святковому різдвяному столі він виглядає дуже ефектно!

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для коржів:

500 г готового листкового бездріжджового тіста.

Для крему:

40 г кукурудзяного крохмалю,

500 мл молока,

200 г цукру,

2 яйця,

ванілін,

100 г вершкового масла,

200 г чорного шоколаду,

ванілін,

200 мл згущеного молока.

ПРИГОТУВАННЯ:

Коржі: тісто злегка розморозити (не розкачачувати!) й нарізати тонкими смужками завтовшки не більше 1 см (це дуже зручно робити круглим ножем для піци).

Викласти смужки на деко, встелене пергаментом або силіконовим килимком.

Випікати до золотавого кольору при 180ºС протягом 15-20 хвилин мене вийшло два дека).

Готові палички скласти на тацю та залишити до повного охолодження.

Крем: 300 мл молока закип’ятити з ваніліном. У 200 мл молока, яке залишилися, всипати всі сухі інгредієнти, додати яйця і збити все вінчиком. Тонкою цівкою ввести цю суміш у кипляче молоко, при постійному помішуванні. Варити на повільному вогні до загустіння, не забуваючи весь час мішати вінчиком, аби уникнути утворення грудочок. Зняти заварний крем з вогню, додати чорний шоколад, накрити кришкою.

Через декілька хвилин ретельно перемішати, щоб всі шоколадні шматочки повністю розтопилися та з’єдналися з основною масою. Накрити крем харчовою плівкою «в контакт» і залишити до охолодження.

Вершкове масло кімнатної температури ретельно збити за допомогою міксера.

Додати згущене молоко та продовжувати збивати до однорідності. В масляний крем по декілька ложок додавати заварний, щоразу ретельно збиваючи суміш міксером.

Готовий крем поставити на 20-30 хвилин у холодильник.

Формування: поверхню встелити декількома шарами харчової плівки. Спочатку розмастити по центру декілька ложок крему.

Потім шарами викладати смужки тіста.

Щоразу рясно змащувати кремом (залишити трішки крему для прикрашання).

Загорнути тортик у плівку на кшталт цукерки, надаючи йому форму округлого «поліна».

Покласти в холодильник на ніч. Зранку харчову плівку зняти, підрівняти краї, відрізавши зайве. Прикрасити торт кремом на свій смак. Можна оздобити кольоровою цукровою посипкою (вийде щось на зразок конфеті).

Ще один варіант — залишити декілька спечених смужок, подробити їх на крихту й притрусити зверху тортик (класичне оздоблення «Наполеону»).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ:

*Щоб тортик був просоченим, дуже важливо порізати тісто вузенькими смужками, інакше вони хрумтітимуть всередині.

*Якщо сформувати рівне поліно у вас на початковому етапі не вийде (одразу скажу, що в мене із цим проблем не було), то потрібно дати тортику деякий час полежати у плівці й просочитися. Потім вирівняти форму та прибрати в холодильник.

*Обов'язково стежте за тим, щоб крем розподілився рівномірно. Інакше розріз буде негарний і матимете непросочені ділянки торту. Якщо викладати все шарами та не шкодувати крему, то цього легко уникнути.

При нарізанні торт не розвалюється й чудово зберігає форму:

різдвяна випічка, різдвяне поліно, торт, торти, торт різдвяне поліно з листкового тіста, наполеон, наполеон з листкового тіста, різдвяний торт

Коментарі:

  Так  Ні, дякую