ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
28 Січня, 2020

Качка в апельсиновій глазурі, фарширована грушами

8 Січня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 468
Соковите м'ясо, просочене кисло-солодким апельсиновим маринадом, з апетитною рум’яною скоринкою та ароматними пряними грушами – справжній феєрверк смакових відчуттів!
Соковите м'ясо, просочене кисло-солодким апельсиновим маринадом, з апетитною рум’яною скоринкою та ароматними пряними грушами – справжній феєрверк смакових відчуттів! Фото: автора

Ця страва виглядає дуже урочисто, вона немов справжня прима святкового столу!

Качка неймовірно смачна! Соковите м'ясо, просочене кисло-солодким апельсиновим маринадом, з апетитною рум’яною скоринкою та ароматними пряними грушами – справжній феєрверк смакових відчуттів! За основу я взяла рецепт класичної французької страви Canard à l'orange (качка в апельсиновій глазурі) Джулії Чайлд. Але начинку додала свою і трішки підлаштувала технологію приготування «під себе».

ІНГРЕДІЄНТИ:

Ціла тушка качки (вагою 2-2,5 кг),

4 апельсини,

4-5 великих груш,

100 мл сухого білого вина,

половина лимона,

сіль,

суміш перців мелена,

30 г меду,

25 мл соєвого соусу,

дрібка коріандру,

декілька зірочок анісу,

1 паличка кориці,

2 ч. л. кореня імбиру (подрібнений).

ПРИГОТУВАННЯ:

Тушку зачистити: вирізати жир із порожнини та шийної ділянки. Іноді буває, що запечена в духовці качка має сторонній специфічний запах. А все через овальної форми залози, які розташовані у хвостовій частині тушки. Тому, передусім, їх слід обережно вирізати гострим ножем. Потім качку треба помістити в глибоку ємність (можна використовувати мийку) та полити окропом (кипляча вода закриває і звужує пори на тушці, в наслідок цього при запіканні в духовці шкірка набуває апетитного вигляду та кольору, не тріскається). Обсушити тушку паперовим рушником.

З трьох апельсинів зняти шкірку й нарізати її тонкими невеликими смужками. Із самої м’якоті вичавити сік.

Пів лимона та корінь імбиру дрібно нарізати (можна навіть не очищати від шкірочки, просто ретельно помити). З’єднати всі складові в сотейнику, додати зірочки анісу, паличку кориці, мед, вино, соєвий соус та мед, сіль та перець.

Довести до кипіння та випаровувати на маленькому вогні 10 хвилини.

Процідити.

Гарячим соусом, який утворився, залити тушку й залишити її маринуватися мінімум на 2-3 години.

Цукати, які варилися в соусі охолодити (вони потім знадобляться для начинки).

Груші почистити від серцевинки (шкірочку залишити!) та нарізати часточками. Змішати з карамелізованими цукатами та імбиром.

Нафарширувати мариновану качку отриманою начинкою.

Порожнину закрити та зашити. Покласти підготовлену тушку в жароміцну форму й залити зверху маринадом, у якому вона маринувалася.

Накрити фольгою та відправити в розігріту до 230°С духовку. Через 15 хвилин зменшити температуру до 180°С і запікати, перевертаючи з грудки на спинку й навпаки кожні 20-30 хвилин (весь процес займе близько півтори-дві години; якщо проколоти виделкою гомілку, м'ясо повинно бути м'яким, а сік, який витікає – прозорим).

Готову качку дістати з духовки. Перекласти на велику пласку тарілку, зняти нитку, викласти збоку груші з начинки. Прикрасити страву очищеними часточками апельсина, який залишився.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: орієнтовний час запікання качки визначається з розрахунку 1 година на 1 кг тушки.

качка, м`ясо та субпродукти, птиця, страви з птиці, різдвяна качка, качка в апельсиновій глазурі, качка фарширована грушами, качка з грушами, різдвяне меню, новорічне меню, Джулія Чайлд, французька кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую