ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Швидкий пісний «Пиріг до чаю» зі штрейзелем

13 Березня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 16036
Ніби нічого особливого в рецепті немає, але пиріг завжди виходить повітряним, м'яким, високим.
Ніби нічого особливого в рецепті немає, але пиріг завжди виходить повітряним, м'яким, високим. Фото: автора

Іноді хочеться відпочити від калорійної випічки з жирними кремами й шоколадом, великою кількістю яєць та із застосуванням трудомістких технологій.

Коли в мене не має настрою довго стояти біля духовки, я часто використовую цей рецепт. Пиріг дуже невибагливий за складом продуктів, простий у приготуванні. Готую його буквально за годину. Він містить мінімум жирів та цукру. Оскільки в складі не має яєць, то це ідеальний смаколик для посту.

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для тіста:

0,75 склянки теплої води,

25 г пресованих живих дріжджів (або 7 г сухих),

3 ст. л. цукру,

2 склянки борошна (+1,5 ст. л. борошна для опари),

6 ст. л. рафінованої олії,

дрібка солі,

ванілін,

родзинки та курага.

Для пісного штрейзеля:

4-5 ст. л. борошна,

3 ст. л. цукру,

4 ст. л. олії (додавати поступово по 1 ст. л., важливо не перелити!),

1-2 ст. л. меленого мигдалю (за бажанням).

Р. S. Хто не поститься, можна приготувати штрейзель на вершковому маслі, він, звісно, смачніший.

Склянка: 250 мл. Форма: d = 26 см.

ПРИГОТУВАННЯ:

Для опари в мисці змішати воду, дріжджі, цукор та 1,5 ст. л. борошна. Перемішати та залишити для бродіння (буквально за 15 хвилин суміш підіймається шапкою).

Додати до опари сіль, ванілін і олію. Вилити цю масу в просіяне борошно. Замісити, скачати тісто в кулю, покласти в миску. Накрити рушником та дати підійти в теплому місці (приблизно 30 хвилин).

Додати сухофрукти та ще раз вимісити.

Тісто викласти у силіконову форму, руками розтягнути його по всьому діаметру.

Дати тісту ще раз підійти та змастити повидлом чи будь-яким джемом.

Для штрейзеля змішати сухі інгредієнти. Поступово ввести рідкі та перетерти все руками до стану крихти.

Густо посипати пиріг штрейзелем.

Випікати 30 хвилин при 190°С.

Витягнути пиріг з духовки, а після охолодження — з форми.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: тісто суперове! Ніби нічого особливого в рецепті немає, але пиріг завжди виходить повітряним, м'яким, високим. Спочатку мені здалося, що штрейзеля забагато, але висипала весь і не пошкодувала — скоринка вийшла товстенька, солоденька й напрочуд хрустка!

пісна випічка, пісні страви, піст, пісна трапеза, рецепти для посту, постимо смачно, солодка випічка, пиріг, швидкий пісний пиріг, пиріг до чаю, пиріг зі штрейзелем

Коментарі:

  Так  Ні, дякую