Гаряча тема:
- Війна
Коли в мене не має настрою довго стояти біля духовки, я часто використовую цей рецепт. Пиріг дуже невибагливий за складом продуктів, простий у приготуванні. Готую його буквально за годину. Він містить мінімум жирів та цукру. Оскільки в складі не має яєць, то це ідеальний смаколик для посту.
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для тіста:
0,75 склянки теплої води,
25 г пресованих живих дріжджів (або 7 г сухих),
3 ст. л. цукру,
2 склянки борошна (+1,5 ст. л. борошна для опари),
6 ст. л. рафінованої олії,
дрібка солі,
ванілін,
родзинки та курага.
Для пісного штрейзеля:
4-5 ст. л. борошна,
3 ст. л. цукру,
4 ст. л. олії (додавати поступово по 1 ст. л., важливо не перелити!),
1-2 ст. л. меленого мигдалю (за бажанням).
Р. S. Хто не поститься, можна приготувати штрейзель на вершковому маслі, він, звісно, смачніший.
Склянка: 250 мл. Форма: d = 26 см.
ПРИГОТУВАННЯ:
Для опари в мисці змішати воду, дріжджі, цукор та 1,5 ст. л. борошна. Перемішати та залишити для бродіння (буквально за 15 хвилин суміш підіймається шапкою).
Додати до опари сіль, ванілін і олію. Вилити цю масу в просіяне борошно. Замісити, скачати тісто в кулю, покласти в миску. Накрити рушником та дати підійти в теплому місці (приблизно 30 хвилин).
Додати сухофрукти та ще раз вимісити.
Тісто викласти у силіконову форму, руками розтягнути його по всьому діаметру.
Дати тісту ще раз підійти та змастити повидлом чи будь-яким джемом.
Для штрейзеля змішати сухі інгредієнти. Поступово ввести рідкі та перетерти все руками до стану крихти.
Густо посипати пиріг штрейзелем.
Випікати 30 хвилин при 190°С.
Витягнути пиріг з духовки, а після охолодження — з форми.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: тісто суперове! Ніби нічого особливого в рецепті немає, але пиріг завжди виходить повітряним, м'яким, високим. Спочатку мені здалося, що штрейзеля забагато, але висипала весь і не пошкодувала — скоринка вийшла товстенька, солоденька й напрочуд хрустка!
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: