ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Смажений рис по-азійськи

1 Квітня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 9149
Смажений рис завжди ідеально розсипається.
Смажений рис завжди ідеально розсипається. Фото: автора

Приготувати розсипчастий смачний рис можна не тільки в каструлі або пароварці, але й на сковорідці.

Смажений рис з ароматом спецій, апетитного золотавого кольору, хороший і на гарнір, і як основа для складішних страв. Все життя смажу рис на сковорідці, і лише нещодавно дізналася, що це популярна страва азійсько-тихоокеанського і південноазійського регіону. В Індії, Китаї, Японії, Таїланді смажений рис подають із будь-якого приводу. Готують його по-різному: і попередньо зварений, і смажений «всуху». З добавками: спеціями, зеленню, в складі складних страв (з яйцем, овочами, морепродуктами) і просто так. Мій варіант – сухий рис зі спеціями. Фішка цієї технології завжди в одному й тому ж: в готовій страві рисинки розсипаються «зернятко від зернятка».

ІНГРЕДІЄНТИ:

1 склянка пропареного рису,

3 ст. л. оливкової або кунжутної олії,

2-3 зубки часнику,

2 склянки води,

сіль (за смаком),

по 0,5 ч. л. карі та куркуми,

суміш перців мелена,

1 ч. л. солодкої паприки,

дрібка гострого перцю чилі.

ПРИГОТУВАННЯ:

Глибоку й широку сковорідку (краще з антипригарним покриттям) ретельно розігріти. Влити олію й обсмажити на ній зубки часнику, розчавлені ножем.

Як тільки часник стане світло-золотавим, прибрати його зі сковорідки, а в гарячу олію засипати сухий рис. Обсмажити на середньому вогні, помішуючи, приблизно 2 хвилини (поступово він побіліє і вбере в себе жир, стане прозорим, а потім жовтувато-золотавим).

Додати сіль і всі спеції (підбирати їх кількість та комбінації можна на свій смак). Перемішати й обсмажити ще пів хвилини (за цей час краще розкриється аромат приправ, він вбереться в рис. Важливо не перетримати, щоб спеції не підгоріли, інакше гірчитимуть).

Влити холодну воду й довести до кипіння. Готувати на середньому вогні без кришки (!) доти, доки рис не вбере в себе всю рідину (в середньому процес займає 15 хвилин).

Зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою сковорідку й залишити готуватися ще на 20 хвилин. Потім зняти з вогню й залишити рис під закритою кришкою ще на 10 хвилин, щоб рисинки розпарились.

 

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: виходить ідеально розсипчастий рис. Як його використовувати? Можна як базу для приготування інших страв: змішати з мексиканською чи гавайською овочевою сумішшю. Добре поєднується він із морепродуктами, зокрема, з креветками. Подавати смажений рис можна і як гарнір, доповнивши часточкою лимона і подрібненою зеленою цибулею.

страви з рису, рис, крупи та страви з борошна, смажений рис, азійська кухня, пісні страви, піст, пісне меню, рисова каша, плов

Коментарі:

  Так  Ні, дякую