ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
30 Травня, 2020

Оселедцевий торт

25 Квітня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4520
За бажанням можна прикрасити закусочний тортик червоною ікрою - тоді страву не гріх і до будь-якого святкового столу подавати.
За бажанням можна прикрасити закусочний тортик червоною ікрою - тоді страву не гріх і до будь-якого святкового столу подавати. Фото: автора

Ще одна оригінальна ідея у скарбничку рецептів з оселедця. Такої закуски ви точно не куштували!

 

Цю страву одразу навіть класифікувати важко – вона і закуска, і салат, і закусочний торт… «Неформальний» оселедець під шубою – саме так назвали її мої домашні дегустатори. Але від улюбленої усіма «Шуби» тут залишилася лише технологія приготування на кшталт багатошарового викладання всіх складових. Ну і, безперечно, сам оселедець. На цьому схожість закінчується і в усьому іншому салатики абсолютно різні, але кожен зі своїм індивідуальним смаком. А оселедцевий торт, до того ж, має ще й свій неповторний «зовнішній вигляд».

ІНГРЕДІЄНТИ:

1 великий малосолений оселедець,

1 упаковка круглих вафельних коржів (бажано, аби всі коржі були білого кольору, так естетичніше; проте цього разу мені, як на зло, траплялися лише різнокольорові),

100 г твердого сиру (у мене польський «Королівський» із великими дірками – ідеально підійшов до цього салату),

4 яйця,

2 великі морквини,

1 невеличка цибулина,

дрібка цукру,

дрібка солі,

1 ст. л. оливкової олії,

1 ст. л. лимонного соку,

домашній майонез (можна й магазинний, ніхто нікому не забороняє; але зробивши свій майонез хоча б раз – купленого ви більше не визнаватимете! Та й навіщо за шкідливе ще й гроші платити, якщо вдома за секунду можна зробити смачний корисний аналог).

ПРИГОТУВАННЯ:

Відварити яйця та почистити їх. Сиру моркву почистити та натерти на тертці з грубими вічками. Відправити її на сковорідку з мінімальною кількістю оливкової олії та спасерувати разом із дрібкою солі та цукру.

Оселедець випатрати, розібрати на філе та почистити від кісток й шкірки. Нарізати кожну половинку окремо дрібними кубиками (якщо в рибці буде ікра, то сміливо відправляйте її також у салат разом із філе – від цього страва лише виграє!)

Цибулю подрібнити кубиками (чим дрібніше, тим краще). Змішати її з кубиками оселедця. Полити все лимонним соком, ретельно перемішати (щоб всі шматочки цибулі ним просочилися й втратили гіркоту перед тим, як потрапити в салат). Залишити оселедець із цибулею на декілька хвилин для маринування.

Формування торта: на велику пласку тарілку викласти вафельний корж.  Змастити його трішки майонезом (не заливайте, все і так просочиться!)

На майонезний корж рівним шаром покласти половину порізаного оселедця.  

Зверху знову покласти вафельний корж та змастити його майонезом (я роблю спочатку ось так, як внизу на фото, а вже потім розмащую силіконовою лопаткою).

Викласти половину суміші пасерованої моркви та розрівняти.

Знову покласти вафельний корж, нанести майонез і зверху натерти на дрібній тертці два варених яйця.

На цьому етапі потрібно повторити послідовність усіх вищезазначених шарів – оселедець, морква, яйця, – прошаровуючи їх вафельним коржем та майонезом (зверху можна встановити пласку тарілку, притиснути торт та  відправити в холодильник просочуватися на годинку-другу).

Перед подачею на стіл змастити верхній вафельний корж торта майонезом і щедро посипати тертим сиром (краще подрібнювати на тертці з дрібними вічками). Порізати оселедцевий торт безпосередньо перед споживанням.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: торт вважається готовим, коли вафельні коржі повністю просочаться та припинять хрустіти. За бажанням можна прикрасити його червоною ікрою (у нас це вважається святковим варіантом; для буденної страви цілком вистачить «сніжка» із тертого сиру, або ж можна оздобити салат оливками).  

 

 

оселедець, оселедець під шубою, шуба, неформальний оселедець під шубою, нетрадиційна шуба, закуска, закуски, оселедцевий торт, закусочний торт, альтернатива шубі, риба_та_морепродукти, салати, салат, салати з оселедцем, страви з оселедця

Коментарі:

  Так  Ні, дякую