ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
2 Жовтня, 2020

Тартар з лосося – економваріант із лососевих хребтів

10 Травня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 677
Домашній тартар з хребтів лосося нічим не поступатиметься аналогічній закусці, приготованій у ресторані.
Домашній тартар з хребтів лосося нічим не поступатиметься аналогічній закусці, приготованій у ресторані. Фото: автора

Ніжна французька закуска, яку потрібно скуштувати хоча б раз у своєму житті.

Основою для тартару з лосося традиційно є найкращі та найдобірніші шматки червоної риби. Проте, мало хто знає, що з непрезентабельних «неліквідних» її частин на кшталт хребтів ця вишукана закуска нічим не поступатиметься ресторанній «страві з понтами». Тартар – це сирі продукти, які подрібнюються на фарш і змішуються до однорідності. Його з'їдають одразу ж, заправивши лимонним соком.

ІНГРЕДІЄНТИ:

2 великих хребта лосося,

0,5 ст. л. каперсів,

2 мариновані корнішони,

1-2 цибулі шалот,

мелений перець,

2-3 ст. л. лимонного соку,

1 ст. л. соєвого соусу,

1 ст. л. оливкової олії,

сіль,

дрібка цукру.

ПРИГОТУВАННЯ:

За класичною технологією французи готують тартари «на льоду». Для цього у велику миску треба насипати злегка подрібнений лід і зверху поставити меншу миску, в якій і потрібно буде змішувати всі інгредієнти. Проте можна готувати й тартар «для лінивих» швидко посікти, перемішати й дати трішки охолодитися в холодильнику. Тонкими півкільцями нарізати шалот, корнішони та каперси дрібно посікти.

З хребтів треба ретельно зняти м’ясо.

Лайфхак: знімаємо м’ясо лосося з хребта. Найзручніше робити це за допомогою… звичайної столової ложки! Злегка притискаючи, нею немов зішкрібають м’ясо з хребта (все максимально легко, швидко й просто – процедура йде наче по маслу).

М’ясо лосося дрібно посікти довгим тонким ножем.

 З’єднати обидві заготовки, влити соєвий соус та оливкову олію, посолити, поперчити та за бажанням присмачити цукром. Наостанок скропити лимонним соком. Обережно, але ретельно перемішати.

Викласти тартар на тарілку за допомогою кулінарного кільця для салатів та поставити на 20-30 хвилин у холодильник (якщо такого зручного пристосування як кулінарне кільце у вас немає, то можна скористатися маленькою чашкою).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: лимон можна замінювати на лайм, а оливкову олію на кунжутну. До тартару можна додавати тертий корінь імбиру та авокадо. Закуска чудово смакує із запеченою картоплею та в компанії з келихом білого вина.

ХВИЛИНКА КУЛІНАРНОЇ ІСТОРІЇ: слово «тартар» з’явилося ще за часів Чингісхана. Так воїни називали сире подрібнене м'ясо, яке вони зберігали під сідлом та споживали разом із солоним огірком. Через 100 років у Франції цю страву вперше подали до царського столу, назвавши її «татарським біфштексом». А точніше «тартатським», оскільки французький король Людовик називав татар – «тартати». Досвідчені кухарі з плином часу почали привносити свої зміни і у страву, і у її назву. Подрібнена сира риба чи м'ясо стали «тартаром». Сьогодні так ще називають і сам вид нарізки. А ще таке ім’я отримав один із французьких соусів – «Тартар», до складу якого входить подрібнений огірок.

 

риба та морепродукти, лосось, сьомга, тартар з лосося, хребти лосося, тартар, червона риба, закуска, закуски, рибні закуски, рибний тартар. французька кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую