ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Маринована салака

21 Травня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 6460
Завдяки своїй мініатюрності, готується практично миттєво, і через годину ви вже сміливо можете ласувати смачною закускою.
Завдяки своїй мініатюрності, готується практично миттєво, і через годину ви вже сміливо можете ласувати смачною закускою. Фото: автора

Рецепт народився експериментальним шляхом і був схвалений усіма, хто цю рибку куштував.

Тепер я мариную в такий спосіб і скумбрію, і лосося, і горбушу, і оселедця – закуска розлітається завжди «на ура». Незважаючи на відносну непопулярність у порівнянні з рештою видів рибної «братії», у салаки теж є своя принадність, своєрідна «родзинка». Ця маленька рибка має чудовий смак, аромат та текстуру. І головне, що коштує вона дуже дешево. Тому й готую салаку часто й багато: смажу в клярі, запікаю, засолюю… Але в фаворитах у нас, все ж таки, маринована. Завдяки своїй мініатюрності, готується практично миттєво, і через годину ви вже сміливо можете ласувати смачною закускою в компанії з бородінським хлібчиком. Особливо смачною виходить ікра, яка досить практично завжди є майже в кожній рибці.

ІНГРЕДІЄНТИ:

1 кг замороженої салаки,

250 мл олії (я використовую рафіновану навпіл із нерафінованою, щоб маринад мав не нав’язливий аромат соняха),

вичавлений сік одного великого лимона (якщо візьмете лайм – тоді ще краще!),

1 ч. л. меду (без гірки),

1 ч. л. солі (для оселедця завжди використовую морську),

1 бутон гвоздики,

декілька горошин запашного перцю горошком,

дрібка зерен коріандру,

2-3 пелюстки анісу (можна й не використовувати, але я обожнюю його аромат),

1 ч. л. зерен гірчиці (або 0,5 ч. л. сухого гірчичного порошку),

0,5 головки часнику,

2 цибулини.

ПРИГОТУВАННЯ:

Саме марудне в приготуванні цієї страви – почистити салаку. Справа ця зовсім не складна, але хвилин 20-30 віднімає (підказка: цей процес цілком можна доручити комусь із членів сім'ї – практика показала, що справляються! Скажу відверто, що мені дуже пощастило, бо я ніколи не чищу рибу, оскільки в мене чоловік рибалка і це його царина). Розморожену салаку потрібно «обезголовити», розкрити черевце, ікру відокремити, видалити нутрощі (чоловік сказав, що все дуже легко чиститься, жодних проблем із цим процесом не виникне). Ретельно помити тушки. Скласти в скляну ємність.

Почистити цибулю, нарізати її півкільцями. Додати до салаки, перемішати.

У мармуровій ступці розтовкти перець, гвоздику, коріандр, бадьян. Якщо гірчиця зернами – можна залишити так, буде дуже пікантно їх розкушувати (спеції дають рибці чудових пряних ноток, можна експериментувати і додавати щось на свій смак). Якщо у вас не має спеціальної ступки для спецій, можна скористатися млинком або кавомолкою.

Змішати олію, лимонний сік, мед, сіль, мелені спеції, часник.

Залити цим маринадом салаку з цибулею. Накрити кришкою і відправити в холодильник. Зачекати годину-другу і можна споживати (якщо робити з вечора, то на ранок рибка ще смачніша!)

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: салаку можна сміливо зберігати кілька днів у скляній ємності в холодильнику (якщо, звісно, у вас вийде). Можна подавати її з фантазією, відділивши філе від хребта та закрутивши кожне рулетиком. До речі, для інших видів риб важливо робити тонку нарізку філе, тоді теж можна довго не чекати, доки страва промаринується.

P.S: З досвіду дівчаток, які готували цю страву: якщо часу в обріз або душа не лежить до детального чищення риби, не заморачивайтесь і маринуйте її цілою - з нутрощами та головою! Салака в будь-якому випадку виходить однаково смачною. Магазинну кільку пряного посолу ми теж купуємо не чищену і чистимо вже в процесі. Але, до прикладу, мені зручніше, щоб вона була вже підготовленою до поїдання))

оселедець, тюлька, салака, риба та морепродукти, закуска, закуски, маринована салака, маринована риба, домашній оселедець, риба в маринаді, морська риба, риба, рибка, оселедець із салаки

Коментарі:

  Так  Ні, дякую