Гаряча тема:
- Війна
Тепер я мариную в такий спосіб і скумбрію, і лосося, і горбушу, і оселедця – закуска розлітається завжди «на ура». Незважаючи на відносну непопулярність у порівнянні з рештою видів рибної «братії», у салаки теж є своя принадність, своєрідна «родзинка». Ця маленька рибка має чудовий смак, аромат та текстуру. І головне, що коштує вона дуже дешево. Тому й готую салаку часто й багато: смажу в клярі, запікаю, засолюю… Але в фаворитах у нас, все ж таки, маринована. Завдяки своїй мініатюрності, готується практично миттєво, і через годину ви вже сміливо можете ласувати смачною закускою в компанії з бородінським хлібчиком. Особливо смачною виходить ікра, яка досить практично завжди є майже в кожній рибці.
ІНГРЕДІЄНТИ:
1 кг замороженої салаки,
250 мл олії (я використовую рафіновану навпіл із нерафінованою, щоб маринад мав не нав’язливий аромат соняха),
вичавлений сік одного великого лимона (якщо візьмете лайм – тоді ще краще!),
1 ч. л. меду (без гірки),
1 ч. л. солі (для оселедця завжди використовую морську),
1 бутон гвоздики,
декілька горошин запашного перцю горошком,
дрібка зерен коріандру,
2-3 пелюстки анісу (можна й не використовувати, але я обожнюю його аромат),
1 ч. л. зерен гірчиці (або 0,5 ч. л. сухого гірчичного порошку),
0,5 головки часнику,
2 цибулини.
ПРИГОТУВАННЯ:
Саме марудне в приготуванні цієї страви – почистити салаку. Справа ця зовсім не складна, але хвилин 20-30 віднімає (підказка: цей процес цілком можна доручити комусь із членів сім'ї – практика показала, що справляються! Скажу відверто, що мені дуже пощастило, бо я ніколи не чищу рибу, оскільки в мене чоловік рибалка і це його царина). Розморожену салаку потрібно «обезголовити», розкрити черевце, ікру відокремити, видалити нутрощі (чоловік сказав, що все дуже легко чиститься, жодних проблем із цим процесом не виникне). Ретельно помити тушки. Скласти в скляну ємність.
Почистити цибулю, нарізати її півкільцями. Додати до салаки, перемішати.
У мармуровій ступці розтовкти перець, гвоздику, коріандр, бадьян. Якщо гірчиця зернами – можна залишити так, буде дуже пікантно їх розкушувати (спеції дають рибці чудових пряних ноток, можна експериментувати і додавати щось на свій смак). Якщо у вас не має спеціальної ступки для спецій, можна скористатися млинком або кавомолкою.
Змішати олію, лимонний сік, мед, сіль, мелені спеції, часник.
Залити цим маринадом салаку з цибулею. Накрити кришкою і відправити в холодильник. Зачекати годину-другу і можна споживати (якщо робити з вечора, то на ранок рибка ще смачніша!)
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: салаку можна сміливо зберігати кілька днів у скляній ємності в холодильнику (якщо, звісно, у вас вийде). Можна подавати її з фантазією, відділивши філе від хребта та закрутивши кожне рулетиком. До речі, для інших видів риб важливо робити тонку нарізку філе, тоді теж можна довго не чекати, доки страва промаринується.
P.S: З досвіду дівчаток, які готували цю страву: якщо часу в обріз або душа не лежить до детального чищення риби, не заморачивайтесь і маринуйте її цілою - з нутрощами та головою! Салака в будь-якому випадку виходить однаково смачною. Магазинну кільку пряного посолу ми теж купуємо не чищену і чистимо вже в процесі. Але, до прикладу, мені зручніше, щоб вона була вже підготовленою до поїдання))
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: