ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Леопардовий кекс з чорносливом

27 Травня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 1860
Дуже смачна та ароматна сирна випічка, яка своїм чудернацьким розрізом здивує навіть досвідчених кондитерів.
Дуже смачна та ароматна сирна випічка, яка своїм чудернацьким розрізом здивує навіть досвідчених кондитерів. Фото: автора

Дуже смачна та ароматна сирна випічка, яка своїм чудернацьким розрізом здивує навіть досвідчених кондитерів.

 

Вкотре переконуюся, що для мене зовнішній вигляд смаколиків має дуже велике значення. Особливо, якщо передбачається якась особлива та незвична технологія формування виробу. Це саме така історія. Кекс цікаво готувати – відчуваєш себе в гуртку «Умілі руки» (дуже підходить для творчих особистостей та майстер-класу з дітьми). А ще він дуже смачний, у чому я навіть не сумнівалася, оскільки сирна випічка завжди виходить вдалою.

ІНГРЕДІЄНТИ:

330 г кисломолочного сиру,

90 мл рафінованої олії,

3 яйця,

180 г цукру,

дрібка солі,

пакетик ванільного цукру,

15 г розпушувача,

450 г борошна,

5 ч. л. какао,

150-200 г чорносливу,

яєчний жовток + молоко (для змащування).

Форма для хліба розміром 28 х 11 см.

ПРИГОТУВАННЯ:

Чорнослив запарити окропом, згодом відкинути на сито, що стекла зайва рідина.

У мисці змішати сир, яйця, сіль, цукор, ванільний цукор та олію (якщо сир зернистий, то подрібнити його попередньо блендером).

Борошно змішати з розпушувачем і у два прийоми просіяти до сирної маси. Замісити м'яке, еластичне тісто (воно спочатку буде злегка липнути, але після холодильника стане ідеальним).

Загорнути тісто в харчову плівку та відправити в холодильник на пів години. Потім розділити на три рівні частини.

В одну частину тіста вмішати до однорідності 2 ч. л. без гірки какао й 1 ч. л. олії без запаху. До другої частини вмішати 3 ч. л. з гіркою какао і 1,5 ч. л. олії.

В результаті у вас має вийти три кульки тіста різних кольорів.

Найтемніше шоколадне тісто розкачати в пласт розміром приблизно 35 х 35 см (можна злегка підпилити робочу поверхню борошном).

Біле тісто розкачати в пласт, аналогічний за розміром попередньому шоколадному.

Накрити шоколадний пласт білим.

Розрізати палянички на 4 рівні смужки. Світло-шоколадне тісто розділити на 4 частини.

З кожної частини скачати джгутик завдовжки як розмір смужок. Покласти джгутики зверху на кожну смужку.

Чорнослив розрізати повздовж та викласти половинки з одного боку джгутиків.

Скріпити краї смужок так, щоб вийшли трубочки (нерівні краї обрізати з кожного боку).

Дві трубочки покласти на дно форми, трохи стискаючи з країв (форму попередньо слід встелити пергаментом або ж змастити маслом та посипати борошном). Зверху викласти ще дві трубочки.

Шматки заготовок, які залишилися після обрізання країв трубочок нарізати кружальцями та викласти їх зверху на трубочки зрізом догори. Змастити все зверху збитим з молоком жовтком.

Випікати в розігрітій до 180°С духовці, на середньому рівні приблизно годину. Готовність перевірити дерев'яною паличкою.

Вийняти кекс із форми та дати йому повністю охолонути.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: наступного дня структура кексу стає більш щільною. Взагалі виріб швидко черствіє, тому його краще загорнути в пергамент та зберігати в холодильнику. А ще краще з’їсти смаколик у день випікання.

 

кекси, кекс, мафіни, капкейки, леопардовий кекс, леопардовий кекс з чорносливом, солодка випічка, сирна випічка, сирний кекс

Коментарі:

  Так  Ні, дякую