ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
12 Липня, 2020

Піде — піца на турецький лад

2 Червня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 647
Попри те, що готується на простій воді та без яєць, тісто в піде виходить всередині ніжним, а зверху - із хрусткою скоринкою.
Попри те, що готується на простій воді та без яєць, тісто в піде виходить всередині ніжним, а зверху - із хрусткою скоринкою. Фото: автора

Виріб нагадує човник із м'ясним фаршем. Завдяки великій кількості овочів начинка у ньому дуже соковита, а сир вкриває її апетитною скоринкою.

Вперше почула про цей смаколик під час перегляду популярного тревел-шоу: телеведучі, подорожуючи Туреччиною, ласували піде й так його нахвалювали, що я загорілася спробувати його якнайшвидше. Промоніторивши інформацію щодо турецької кухні, вдалося з'ясувати, що турки готують кілька варіантів національних традиційних коржів із начинкою - лахмаджун, піде та гезлеме. Піде — щось середнє між пиріжком та паляничкою (від лахмаджуна та гезлеме відрізняється товстішим тістом і формуванням у вигляді човника). В народі його часто називають "турецька піца". Піде можна готувати з сиром або міксом різних сирів, яловичиною, курятиною або бараниною, з овочами і сиром, c фаршем і сиром... Можна додавати нарізані оливки та мариновані корнішони. Цього разу в мене начинка з індичого фаршу, з додаванням м'яти, петрушки, помідорів та сиру. Порадувало тісто — дуже вдале та абсолютно безпроблемне. Гадаю, що воно і для традиційної піци згодиться, і для будь-якого іншого пирога. Попри те, що готується на простій воді та без яєць, виходить ніжним із хрусткою скоринкою. Піде — це як чарівна паличка. Особливо, якщо чекаєте гостей. Ситно, соковито, смачно, виглядає "ошатно" та апетитно.

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для тіста:

350 г борошна,

1 ч. л. солі,

2 ч. л. цукру,

25 г свіжих пресованих дріжджів,

250 мл теплої води,

2 ст. л. оливкової олії.

Для начинки:

500 г індичого фаршу,

2 цибулини,

3 свіжих томати,

150 г твердого сиру,

зелень петрушки,

свіжа м'ята,

0,5 ст. л. лимонного соку.

Для змащування:

3 ст. л. кетчупу,

1 ст. л. оливкової олії,

базилік сушений,

хмелі-сунелі,

перець червоний мелений.

ПРИГОТУВАННЯ:

Розчинити дріжджі в теплій воді. Додати сіль, цукор, оливкову олію, перемішати.

Борошно просіяти крізь сито до рідких інгредієнтів.

Замісити тісто (місила в комбайні 5 хвилин, але руками треба довше; тісто липке та «повільне» — так і повинно бути, більше борошна додавати не потрібно!).

Накрити тісто рушником і поставити в тепле місце на хвилин 40-50 (у мене підходило годину). Потім викласти на посипану борошном поверхню та розділити на дві частини.

До фаршу додати нашатковану цибулю, подрібнену зелень петрушки й м’яти.

Фарш посолити, поперчити, ретельно перемішати.

В чашці змішати кетчуп, оливкову олію, спеції та пряні трави.

Розтягнути кожен шматок тіста руками у формі великої овальної тонкої паляниці (я роблю це одразу на деку на силіконовому килимку; якщо килимка немає, то можна на змащеному олією пергаменті).

Змастити палянички томатним соусом.

Викласти зверху на соус шар підготовленого м’ясного фаршу.

Наступний шар — помідори, нарізані невеликими кубиками.

Посипати все тертим сиром.

Загнути краї палянички всередину, щоб утворилися своєрідні бортики (так сік із начинки не витече).

Випікати піде близько 30-40 хвилин при 200ºС до золотавої скоринки тіста.

Готові «човники» дістати з духовки. Подавати гарячими, нарізавши смужками.

 

турецька кухня, солона випічка, страви з фаршу, фарш, страви з птиці, м`ясо та субпродукти, піде, турецька піца, піца

Коментарі:

  Так  Ні, дякую