Гаряча тема:
- Війна
Вперше почула про цей смаколик під час перегляду популярного тревел-шоу: телеведучі, подорожуючи Туреччиною, ласували піде й так його нахвалювали, що я загорілася спробувати його якнайшвидше. Промоніторивши інформацію щодо турецької кухні, вдалося з'ясувати, що турки готують кілька варіантів національних традиційних коржів із начинкою - лахмаджун, піде та гезлеме. Піде — щось середнє між пиріжком та паляничкою (від лахмаджуна та гезлеме відрізняється товстішим тістом і формуванням у вигляді човника). В народі його часто називають "турецька піца". Піде можна готувати з сиром або міксом різних сирів, яловичиною, курятиною або бараниною, з овочами і сиром, c фаршем і сиром... Можна додавати нарізані оливки та мариновані корнішони. Цього разу в мене начинка з індичого фаршу, з додаванням м'яти, петрушки, помідорів та сиру. Порадувало тісто — дуже вдале та абсолютно безпроблемне. Гадаю, що воно і для традиційної піци згодиться, і для будь-якого іншого пирога. Попри те, що готується на простій воді та без яєць, виходить ніжним із хрусткою скоринкою. Піде — це як чарівна паличка. Особливо, якщо чекаєте гостей. Ситно, соковито, смачно, виглядає "ошатно" та апетитно.
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для тіста:
350 г борошна,
1 ч. л. солі,
2 ч. л. цукру,
25 г свіжих пресованих дріжджів,
250 мл теплої води,
2 ст. л. оливкової олії.
Для начинки:
500 г індичого фаршу,
2 цибулини,
3 свіжих томати,
150 г твердого сиру,
зелень петрушки,
свіжа м'ята,
0,5 ст. л. лимонного соку.
Для змащування:
3 ст. л. кетчупу,
1 ст. л. оливкової олії,
базилік сушений,
хмелі-сунелі,
перець червоний мелений.
ПРИГОТУВАННЯ:
Розчинити дріжджі в теплій воді. Додати сіль, цукор, оливкову олію, перемішати.
Борошно просіяти крізь сито до рідких інгредієнтів.
Замісити тісто (місила в комбайні 5 хвилин, але руками треба довше; тісто липке та «повільне» — так і повинно бути, більше борошна додавати не потрібно!).
Накрити тісто рушником і поставити в тепле місце на хвилин 40-50 (у мене підходило годину). Потім викласти на посипану борошном поверхню та розділити на дві частини.
До фаршу додати нашатковану цибулю, подрібнену зелень петрушки й м’яти.
Фарш посолити, поперчити, ретельно перемішати.
В чашці змішати кетчуп, оливкову олію, спеції та пряні трави.
Розтягнути кожен шматок тіста руками у формі великої овальної тонкої паляниці (я роблю це одразу на деку на силіконовому килимку; якщо килимка немає, то можна на змащеному олією пергаменті).
Змастити палянички томатним соусом.
Викласти зверху на соус шар підготовленого м’ясного фаршу.
Наступний шар — помідори, нарізані невеликими кубиками.
Посипати все тертим сиром.
Загнути краї палянички всередину, щоб утворилися своєрідні бортики (так сік із начинки не витече).
Випікати піде близько 30-40 хвилин при 200ºС до золотавої скоринки тіста.
Готові «човники» дістати з духовки. Подавати гарячими, нарізавши смужками.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: