ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
25 Листопада, 2020

Сезон полуниці: як вибирати та зберігати, кому та скільки споживати?

7 Червня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 850
Вибирайте суху, без зовнішніх пошкоджень ягоду, вона повинна мати насичений яскраво-червоний колір.
Вибирайте суху, без зовнішніх пошкоджень ягоду, вона повинна мати насичений яскраво-червоний колір. Фото: fin-berrys.com.ua

При купівлі першої ягоди літа необхідно дуже ретельно підходити до цього процесу – порівнювати колір, смак та навіть запах!

Основний сезон полуниці – червень і початок липня. Саме в ці місяці вона рясно представлена на ринках. В іншу пору року можна знайти лише тепличну ягоду, яка і за смаком, і за користю значно поступається сезонній.

Про стиглість розкажуть насінинки

Вибирайте суху, без зовнішніх пошкоджень ягоду. Вона повинна мати насичений яскраво-червоний колір. Що ж до «хвостика», то він має бути зеленим і «м'ясистим». При купівлі уважно придивіться до насінинок на ягідках – вони повинні розташовуватися у своєрідному заглибленні. Це перше свідчення того, що полуниця максимально свіжа та стигла. Ще один орієнтир на якісний смачний товар – яскравий полуничний аромат, який відчувається вже за декілька метрів до прилавка. Зберігати полуницю не рекомендується довше двох діб, тому не купуйте одразу багато. Беріть краще порціями, які можна з'їсти в той самий день. Якщо маєте намір залишити ягоди в холодильнику, не мийте їх, інакше пошкодите ніжну оболонку, що спровокує активне виділення соку й запустить процеси псування.

Щоб полуниця залишалася свіжою якнайдовше

Полуниця багата на антиоксиданти, вітамін С, фолієву кислоту, калій, марганець, клітковину і магній. Деякі медики запевняють, що її споживання може попередити передчасне старіння. І на доданок до всіх переваг для здоров'я, ця соковита ягода дуже смачна! Її можна їсти з цукром і сметаною, додавати у фруктовий салат і морозиво, готувати з неї солодкі десерти та варити компоти. На жаль, вік зірваної полуниці досить короткий. Вже буквально через день-другий вона псується: в’яне, стає слизькою, вкривається цвіллю тощо. Не кожна господиня знає, що є спосіб не просто цього уникнути, але й продовжити «життя» ягоді буквально до тижня.

Вам знадобитися: білий оцет, вода, глибока миска, одноразові паперові рушники.

У великій мисці треба змішати 1 частину білого оцту з 5 частинами води (близько 0,5 склянки оцту і 2,5 склянки води буде цілком достатньо). Замочити полуницю в цьому розчині протягом декількох хвилин. За цей час оцет видалить спори цвілі й бактерії, які й змушують ягоди швидко псуватися. Ретельно, але обережно підсушіть полуницю. Для цього її можна розмістити на паперовому рушнику або ж дати висохнути в друшляку. Наступний крок – розкласти ягоди в холодильнику на сухому паперовому рушнику (він поглинатиме будь-яку додаткову вологу). І не хвилюйтеся, після такої обробки смаку оцту не залишиться.

Кілька порад, які продовжать «життя» полуниці:

*стебла (хвостики) на полуниці мають залишатися доти, доки ви не вирішите її з'їсти. Це продовжить термін зберігання ягід вдвічі;

*якщо плануєте ласувати полуницею не одразу, купуйте її дещо недозрілою. Через день-два в холодильнику вона поступово дійде до кондиції;

*якщо помітили в ємності з полуницею зіпсовані ягоди, обов'язково їх видаліть. Так ви зможете запобігти поширенню цвілі й загнивання на здорові плоди;

*не бажано збирати мокрі ягоди одразу після дощу чи після того, як випала роса, бо вони швидко загнивають.

Корисні властивості

Для серця й кровоносної системи. Мідь, молібден, залізо і кобальт – незамінні джерела для кровотворення, а саме на ці мікроелементи багата полуниця. За рахунок вмісту магнію вона є профілактичним засобом від інсультів, а калій сприяє правильній роботі серцевого м'яза і регулює рівень артеріального тиску. Крім того, плоди містять багато фолієвої кислоти, яка зміцнює судини й запобігає їх ламкості.

Імунітет, кістки та зуби. І кістки, і зуби зміцнюють кальцій і фтор, яких у полуниці чимало. А саліцилова кислота має антибактеріальний ефект і слабку жарознижувальну дію, вона зміцнює імунітет, покращує настрій та підвищує лібідо. До речі, вітаміну С в полуниці навіть більше, ніж у лимонах!

Для молодості і краси. Червоний колір полуниці обумовлений В-каротином. Він забезпечує оновлення клітин і еластичність шкіри, розгладжує зморшки. Ще в ній міститься вітамін Е – антиоксидант, що уповільнює процеси старіння.

Обережно, полуниця!

Полуниця, якою б вона не була, ранньою або пізньою, протипоказана людям з алергією на цю ягоду. Існує думка, що не потрібно захоплюватися нею хворим на подагру: вона може посилити проблеми з суглобами. Насторожі потрібно бути гіпертонікам, які вживають препарати на основі енапрілу: в поєднанні з полуницею ці ліки можуть створити навантаження на нирки. Краще ягоду їсти зі сметаною або вершками – якщо у вас немає проблем з надмірною вагою. Жир кисломолочних продуктів обволікає стінки шлунка і пом'якшує подразнювальну дію полуниці.

 

полуниця, полуниці, порадник, полуничний сезон, як вибирати полуницю, як зберігати полуницю, корисні властивості полуниці, ягоди, страви з полуниці, споживачу на замітку

Коментарі:

  Так  Ні, дякую