ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
9 Липня, 2020

Як зробити варення густішим?

20 Червня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 662
Для загущування варення найкраще використовувати плоди з підвищеним вмістом пектину.
Для загущування варення найкраще використовувати плоди з підвищеним вмістом пектину. Фото: slk.kh.ua

Іноді навіть зварений за всіма правилами смаколик виходить зарідким, проте десерту можна повернути необхідну консистенцію.

Основних причин того, що варення рідке, декілька: недостатній час варіння, нестача цукру та незнІноді навіть зварений за всіма правилами смаколик виходить зарідким, проте десерту можна повернути необхідну консистенціюята пінка. Також така кулінарна невдача може спіткати в тому випадку, якщо ви використовували для приготування варення ємність для приготування із занадто високими стінками, що сприяє осіданню вологи. Рідку консистенцію зазвичай дають і дуже соковиті ягоди — полуниця, вишня, малина тощо. Можна, звісно, збільшити час уварювання, проте десерт тоді не буде корисним, оскільки всі вітаміни під час тривалої термічної обробки зруйнуються. Краще діяти так: проварити суміш 15 хвилин, зняти з вогню, повністю охолодити. Повторити ці дії тричі.

Для загущування найкраще використовувати плоди з підвищеним вмістом пектину. Це перетертий аґрус, а також смородинове чи яблучне пюре. До того ж важливо збирати ягоди для варення в суху й теплу погоду. Позаяк під час дощів вони додатково насичуються вологою, і на уварювання знадобиться більше часу. З цієї ж причини після миття ягідну сировину треба ретельно просушити, щоб позбутися непотрібної вологи. Варити варення рекомендується в широкій мисці або каструлі з невисокими бортиками. Так надлишки рідини випаровуватимуться швидше. В процесі з його поверхні треба регулярно знімати пінку.

Зробити варення густішим допомагають і спеціальні добавки. Натуральна й ефективна — це пектин. Він швидко загущує навіть дуже рідку консистенцію. При цьому зберігаються цілими шматочки та часточки фруктів та ягід. Додають його з розрахунку 10-15 г на 1 кг сировини. Деякі господині радять використовувати для надання густини варенню лимонний сік. Також популярними є такі добавки як квіттін, крохмаль, желатин, агар-агар, борошно, манна крупа, сік ягід ірги. Якщо ж вам простіше купити вже готовий пакетик із загущувачем для варення, то серед господинь попитом користуються «Желфікс», «Джемфікс», «Желін» та «Конфітюрка». Всі вони зроблені на основі натурального пектину. Останнім часом у продажу можна зустріти желюючий цукор. Ним частково заміняють порцію звичайного цукру у варенні. Пам’ятайте, що використовувати загущувачі потрібно відповідно до рекомендацій виробника, оскільки недотримання пропорцій зробить ваш ягідний десерт схожим на мармелад або гумове желе.

варення, порадник, як зробити варення густішим, варимо варення, ідеальне варення, загущуємо варення, загустити варення, джем, конфітюр, домашній погрібець, домашні заготовки

Коментарі:

  Так  Ні, дякую