Гаряча тема:
- Війна
Рум’яні, пишні, повітряні як пух… Оладки чудово смакують зі сметаною, медом або варенням. Однак далеко не у всіх вони виходять вдалими, а подекуди й взагалі більше схожі на пласкі підошви. Причин у такої прикрості може бути декілька.
По-перше: при приготуванні оладок слід використовувати молоко або кефір лише кімнатної температури. Якщо ж ви влиєте в тісто молочний продукт одразу з холодильника, то ризикуєте зіпсувати всі свої старання. Як відомо, сода та молочна кислота набагато краще взаємодіють у теплі.
По-друге: не використовуйте занадто багато цукру. Краще підсолодити вже готові оладки джемом або цукровою пудрою. Занадто солодке тісто не зарум’янюється поступово, а починає активно горіти на сковорідці.
По-третє: коли тісто вже готове, то перемішувати його більше не рекомендується – це порушить його структуру, і пишності оладок ви не дочекаєтеся. А ще воно має неодмінно «відпочити» протягом 15 хвилин. За цей час на поверхні почнуть з'являтися бульбашки повітря. Це означає, що реакція проходить правильно.
По-четверте: оладки краще смажити на середньому вогні та в процесі бажано накрити їх кришкою. Коли на млинчиках почнуть з'являтися дірочки, лише тоді їх можна перевертати.
Чітка послідовність дій
Покладіть у кефір соду, інтенсивно перемішайте. Повинна з'явитися піна. Після цього можна додати цукор і сіль. Що ж до борошна, то його завжди слід вводити поступово. І не потрібно вимішувати суміш надто довго, головне - щоб не було грудочок. Пам’ятайте, що тісто має вийти густим як сметана! Саме від цього параметра залежить пишність оладок. Ще одне важливе правило – змінювати послідовність додавання інгредієнтів не можна, інакше хімічна реакція порушиться. Приступати до смаження слід одразу після відстоювання, поки продовжує працювати сода. Викладаючи млинчики на сковорідку, треба дотримуватися відстані між ними близько сантиметра. В процесі вони почнуть активно збільшуватися у розмірах і рости. Смажені оладки рекомендується викладати на серветки чи паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.
Секретний інгредієнт
Оладки замішують на кефірі, ряжанці, сироватці, сметані, айрані чи йогурті. Їх готують на дріжджах та соді. Але фантазії господинь немає меж. і вони почали додавати в тісто ще один дуже незвичний інгредієнт – напій “Спрайт”. Завдяки йому оладки виходять пухкішими та повітрянішими, пишнішими та вологішими, всередині пористими, а ззовні із хрумкою золотавою скоринкою.
З чим подавати?
Оладки — хороший привід поласувати варенням, джемом, згущеним молоком, топленим шоколадом, заварним кремом. Альтернативою солодким соусам можуть бути сметана, кефір, йогурт, густий кисіль і компот. Святковим варіантом подачі оладок може бути морозиво та ягоди. Для буднів підійде звичайна цукрова пудра чи кориця. Якщо ви посмажили несолодкі оладки, то в тарілку з ними можна класти смажений болгарський перець або спаржу, зелений горошок, помідори, оливки, огірок тощо.
Якщо оладки прилипають до сковорідки:
* мала кількість олії на сковорідці;
* недостатньо розігріли сковорідку з олією. Для оладок вона має бути максимально гарячою;
* в тісті забагато цукру;
* сковорідка не призначена для випікання оладок і млинців. В ідеалі потрібна товстостінна емальована, з антипригарним покриттям або чавунна;
* неправильна консистенція тіста. Швидше за все, воно надто рідке;
* невчасно перевертаєте оладки на інший бік.
Підготувала Валентина ШВЕЦЬ.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: