ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Кекс «Празький грош» з черешнею

23 Червня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 2922
Кекс готується на звичайній воді, попри це він має чарівну структуру та неймовірно ніжний м'якуш!
Кекс готується на звичайній воді, попри це він має чарівну структуру та неймовірно ніжний м'якуш! Фото: автора

Економний, народний рецепт – склад продуктів скромний, а результат приголомшливий!

Дивовижний смаколик із дуже повітряною текстурою. Один із найніжніших кексів, які мені доводилося куштувати. Його м'якуш, без перебільшення, невагомий! При цьому – це економна випічка на воді. Звідси й назва (празький грош – дрібна монета, яку в Чехії почали карбувати ще 1300 року при королі Вацлаві II і яка була в ходу до 1547 року). Кекс за смаком чимось схожий на шифоновий бісквіт. Ще один його плюс – смаколик тривалий час не черствіє. До речі, пекти його можна не лише з черешнею, але й з будь-якою іншою ягодою – полуницею, чорницею, смородиною, вишнею чи малиною.  

ІНГРЕДІЄНТИ:

4 великих яйця,

200 г цукру,

250 г борошна,

10 г розпушувача,

150 мл води кімнатної температури,

150 мл рафінованої олії,

пакетик ваніліну,

дрібка солі,

1 склянка черешні без кісточки.

ПРИГОТУВАННЯ:

З черешні видалити кісточку, відкинути на сито, щоб стік сік.

Яйця розділити на білки й жовтки. Білки збити з дрібкою солі до утворення піни. Потім ввести половину цукру та продовжувати збивати до крутих піків.

Іншу половину цукру додати до жовтків і теж ретельно збити. Не припиняючи збивати, ввести ванілін та олію (влити в три прийоми, щоразу ретельно збиваючи).

Тонкою цівкою влити воду, перемішуючи суміш вінчиком. Просіяти борошно разом із розпушувачем. Ретельно вимішати.

Наостанок з’єднати основне жовткове тісто зі збитими білками.

Обережно перемішувати знизу доверху за допомогою силіконової лопатки.

Тісто перелити у форму для кексу (у мене силіконова, тому я нічим її не змащувала; металеву й керамічну краще змастити маслом). Викласти по усьому периметру черешню, злегка «притоплюючи» її вглиб пальцем.

Відправити кекс у заздалегідь розігріту до 180°С духовку. Випікати близько 40-45 хвилин (до сухої дерев’яної шпажки).

Вийняти смаколик із форми, охолодити.

За бажанням посипати цукровою пудрою.

Нарізати порційними шматками.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: взимку ягоди можна використовувати і заморожені, але перед цим їх слід повністю розморозити та ретельно злити усю рідину.

 

кекси, кекс, мафіни, капкейки, солодка випічка, кекс празький грош з черешнею, кекс з черешнею, кекс на воді, кекс празький грош, випічка з черешнею, черешня, черешні

Коментарі:

  Так  Ні, дякую