ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Збирайте лише знайомі гриби — золота заповідь грибника

6 Липня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3123
Багато людей ставляться до збору грибів досить легковажно, кладучи до своїх кошиків поряд зі знайомими їстівними й ті, які вперше бачать.
Багато людей ставляться до збору грибів досить легковажно, кладучи до своїх кошиків поряд зі знайомими їстівними й ті, які вперше бачать. Фото: upravles.gov.ua

Вирушаючи на «тихе полювання», потрібно пам'ятати й сумлінно дотримуватися правил.

Для вдалого збору лісових грибів потрібні і досвід, і знання, і вміння. Дарунки ліса дуже смачні, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до інтоксикації організму, а іноді й смерті. Отруєння викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів. Прикро, що багато людей ставляться до збору грибів досить легковажно, кладучи до своїх кошиків поряд зі знайомими їстівними й ті, які вперше бачать. Начальник сектору зв’язків зі ЗМІ та роботою з громадськістю Державної служби з надзвичайних ситуацій Олександр Гулько каже, що наслідки таких вчинків можуть бути трагічними. «На жаль, цього року статистика отруєнь грибами відкрилась разюче рано – 9 червня дві мешканки м. Деражня 1978 р. н. та 1990 р. н. отруїлись грибами та потрапили до лікарні. На сьогодні їхній стан стабільний, — каже Олександр Григорович. — Не всі знають, що причиною отруєння можуть бути не тільки неїстівні гриби, але й неправильне приготування умовно їстівних, а також вживання старих чи зіпсованих їстівних. Крім того, деякі гриби мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників!)»

Щоб запобігти отруєнню

Пан Олександр рекомендує купувати гриби тільки у відведених для продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), уникаючи при цьому стихійних ринків. Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони вам не здавалися б. Особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою. Також не кладіть до кошика псевдо-печериці, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка мають білий колір. Уникайте «тихого полювання» поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно-небезпечних зонах. Ніколи не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, — вони не завжди відповідають дійсності. «Ще раз перевірте вдома свій грибний врожай, особливо той, який збирали діти, — радить фахівець. — Усі сумнівні екземпляри викидайте без жалю! Пам’ятайте, що гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. І ніколи не куштуйте їх у сирому вигляді (сироїжки — це лише назва гриба, а не заклик до дії!) При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити. Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління. До прикладу, грузді та вовнянки містять молочний сік, який не лише потім гірчить у готовій страві, але й уражує слизову оболонку шлунку. До речі, значна кількість грибів, які досі вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо людина вживатиме їх декілька днів поспіль — також може отруїтися».

Помилкові тлумачення, яким у жодному разі не можна довіряти

*Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний.

*Усі гриби в «молодому» віці їстівні.

*Комахи, черви й равлики не чіпають отруйних грибів.

*Опущена у грибний відвар срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні екземпляри.

*Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні.

*Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин.

*Сушіння, засолювання, маринування та теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в усіх грибах.



ДО ТЕМИ

Як правильно збирати гриби?

«В кожного любителя «тихого полювання» має бути кошик, який добре вентилюється. Завдяки цьому зберігається свіжість зібраних грибів тривалий час, — ділиться досвідом грибник з десятирічним стажем Артем Кошовий із Вінниці. — Найкраще, якщо він буде низьким і широким. У високій і вузькій ємності гриби мнуться та кришаться. Також не рекомендується користуватися поліетиленовими пакетами, пластмасовими та металевими відрами. У них здобуті «трофеї» запаряться і швидко прийдуть у непридатність. А тому, використовувати краще плетений (бажано вербовий) кошик. Складати зібраний урожай у нього слід капелюшками донизу, відрізавши ножем частину ніжки, яка забруднена рештками землі й сміттям з грибниці. Найкращий час для збору лісових грибів — ранні ранкові години, оскільки вони, як правило, ростуть уночі. Зібрані зранку грибочки будуть свіжими й щільними, відповідно стійкими до транспортування й подальшого зберігання. Збираючи «дарунки ліса», намагайтеся не пошкоджувати грибницю, адже це є запорукою грибних врожаїв наступного сезону. Неприпустимо, до прикладу, висмикувати гриби із землі разом із корінцем — подальше зростання в цьому місці припиняється назавжди. Рекомендується обережно зрізати ножем ніжку. Найменше грибниця ушкоджується, якщо гриб з неї викручувати. Для цього його потрібно повертати навколо своєї осі, поки він вільно не відійде від кореннів. Ямку, яка залишилася після такої маніпуляції, слід злегка притоптати ногою».

гриби, порадник, поради гриби, лісові гриби, як збирати гриби, готуємо лісові гриби, Гулько Олександр

Коментарі:

  Так  Ні, дякую