ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
11 Серпня, 2020

Як заготовити зелень на зиму, не втративши смак, аромат та користь?

11 Липня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 1143
Заготовити на зиму можна не тільки кріп та петрушку, але кінзу, базилік, шпинат та іншу улюблену зелень.
Заготовити на зиму можна не тільки кріп та петрушку, але кінзу, базилік, шпинат та іншу улюблену зелень. Фото: kolobok.ua

Правильне зберігання різних пряних трав дозволить додавати їх у салати, соуси, супи та другі страви цілий рік

Заготовити на зиму можна не тільки кріп, петрушку і зелену цибулю, але й щавель, кінзу, базилік, шпинат, листя салату, гілочки селери, черемшу, розмарин й іншу улюблену вами зелень. Бажано, щоб вона була з городу, але підійде і куплена в магазині.

 Збираємо пучки

Ретельно промийте вибрані трави в друшляку. Якщо бруд залишилася, замочіть її на п'ять хвилин у глибокій мисці. Після цього розкладіть на кухонному рушнику й дайте висохнути протягом години. Кілька разів струсніть все руками, Потім зв'яжіть зелень у пучки, підвішайте в сухому, добре провітрюваному приміщенні. На кухні, поруч із раковиною або плитою, сушити зелень не варто, бо там часто буває зайва вологість і сторонні запахи від приготування їжі. Ще можна розкласти трави на сітці. Сушити зелень слід щонайменше 5-10 днів. Зберігати заготовку краще в прохолодному сухому місці в пучках. Або ж подрібнити висушену сировину й скласти в скляну чи бляшану ємність. Крім цього, зелень у пучках можна заморожувати – кожен вид зелені окремо чи у вигляді міксу. Згодом такі пучки дуже зручно використовувати для приготування страв. Різати їх можна буде відразу, без попереднього розморожування.

Формуємо «ковбаски»

Зручніше все ж перед заморожуванням на зиму зелень заздалегідь дрібно нашаткувати. У цьому випадку замість пакетів для зберігання доцільніше використовувати харчову плівку. Зелену масу з улюблених видів пряних трав і салату загортають рулетиком у своєрідні «ковбаски» і відправляють у морозильну камеру. Щоб не переплутати, яка саме начинка всередині, зробіть маленьку наліпку. Дату заморожування вказувати необов'язково, оскільки зелень у такому вигляді зберігається рік. Перевага цих заморожених рулетиків у тому, що за необхідності можна легко відрізати потрібну кількість зелені ножем, а решту прибрати назад в морозильну камеру.

Крижані зелені кубики

Зелень можна заморозити і в звичайних формочках для льоду. Краще віддати перевагу силіконовим, а не пластиковими. Робити зелене асорті або окремо заморожувати крижинки кропу і петрушки – вибирайте самі. Дуже зручно подрібнити зелень у блендері. Важливе правило – перед укладанням сировини у форми, облийте їх окропом і дайте воді стекти. Завдяки тепловій обробці пряні трави буде легше спресувати в кубики. Під дією окропу листя стане м'яким, його обсяг зменшиться в кілька разів. Зверху кожну ємність слід залити водою (вона повинна повністю вкрити зелень). Як тільки кубики замерзнуть, їх можна дістати й перекласти в пакет для зберігання. Крижані кубики використовують виключно для перших страв. Такий спосіб ідеально підходить і для заморожування м'яти. Кубики з нею розморожувати не потрібно, їх одразу ж додають у коктейлі або чай. До речі, замість води нарізану зелень можна «заправити» розм'якшеним вершковим маслом. Маслянисту ароматну суміш також викладіть у формочки. Зручніше використовувати звичайні планшети з коробок від цукерок. Вони такого ж розміру, як силіконова форма для льоду. Проте після використання їх можна викинути. Масляні кубики із зеленню використовують у процесі приготування соусів, гуляшів і супів.

Засолюємо за бабусиним рецептом

Цим способом заготовляли зелень наші бабусі, коли ще не було морозильних камер. Багато хто так робить й досі. Хоча у порівнянні із сушінням і заморожуванням результат виходить трохи гіршим. Крім та петрушку подрібнюють та складають у заздалегідь стерилізовані банки, чергуючи шарами з сіллю. Співвідношення — 100 грамів зелені на 20 грамів солі. Укладати шари потрібно дуже щільно. Чим краще ви їх утрамбуєте, тим довше зберігатиметься заготовка. Після деякого часу зелень пустить сік. Банки закриваються і зберігаються в прохолодному місці.

порадник, зелень, як заготовити зелень, зелень на зиму, домашні заготовки, заготовки на зиму, домашній погрібець, як краще заготовити зелень, улюблена зелень

Коментарі:

  Так  Ні, дякую