Гаряча тема:
- Війна
Заготовити на зиму можна не тільки кріп, петрушку і зелену цибулю, але й щавель, кінзу, базилік, шпинат, листя салату, гілочки селери, черемшу, розмарин й іншу улюблену вами зелень. Бажано, щоб вона була з городу, але підійде і куплена в магазині.
Збираємо пучки
Ретельно промийте вибрані трави в друшляку. Якщо бруд залишилася, замочіть її на п'ять хвилин у глибокій мисці. Після цього розкладіть на кухонному рушнику й дайте висохнути протягом години. Кілька разів струсніть все руками, Потім зв'яжіть зелень у пучки, підвішайте в сухому, добре провітрюваному приміщенні. На кухні, поруч із раковиною або плитою, сушити зелень не варто, бо там часто буває зайва вологість і сторонні запахи від приготування їжі. Ще можна розкласти трави на сітці. Сушити зелень слід щонайменше 5-10 днів. Зберігати заготовку краще в прохолодному сухому місці в пучках. Або ж подрібнити висушену сировину й скласти в скляну чи бляшану ємність. Крім цього, зелень у пучках можна заморожувати – кожен вид зелені окремо чи у вигляді міксу. Згодом такі пучки дуже зручно використовувати для приготування страв. Різати їх можна буде відразу, без попереднього розморожування.
Формуємо «ковбаски»
Зручніше все ж перед заморожуванням на зиму зелень заздалегідь дрібно нашаткувати. У цьому випадку замість пакетів для зберігання доцільніше використовувати харчову плівку. Зелену масу з улюблених видів пряних трав і салату загортають рулетиком у своєрідні «ковбаски» і відправляють у морозильну камеру. Щоб не переплутати, яка саме начинка всередині, зробіть маленьку наліпку. Дату заморожування вказувати необов'язково, оскільки зелень у такому вигляді зберігається рік. Перевага цих заморожених рулетиків у тому, що за необхідності можна легко відрізати потрібну кількість зелені ножем, а решту прибрати назад в морозильну камеру.
Крижані зелені кубики
Зелень можна заморозити і в звичайних формочках для льоду. Краще віддати перевагу силіконовим, а не пластиковими. Робити зелене асорті або окремо заморожувати крижинки кропу і петрушки – вибирайте самі. Дуже зручно подрібнити зелень у блендері. Важливе правило – перед укладанням сировини у форми, облийте їх окропом і дайте воді стекти. Завдяки тепловій обробці пряні трави буде легше спресувати в кубики. Під дією окропу листя стане м'яким, його обсяг зменшиться в кілька разів. Зверху кожну ємність слід залити водою (вона повинна повністю вкрити зелень). Як тільки кубики замерзнуть, їх можна дістати й перекласти в пакет для зберігання. Крижані кубики використовують виключно для перших страв. Такий спосіб ідеально підходить і для заморожування м'яти. Кубики з нею розморожувати не потрібно, їх одразу ж додають у коктейлі або чай. До речі, замість води нарізану зелень можна «заправити» розм'якшеним вершковим маслом. Маслянисту ароматну суміш також викладіть у формочки. Зручніше використовувати звичайні планшети з коробок від цукерок. Вони такого ж розміру, як силіконова форма для льоду. Проте після використання їх можна викинути. Масляні кубики із зеленню використовують у процесі приготування соусів, гуляшів і супів.
Засолюємо за бабусиним рецептом
Цим способом заготовляли зелень наші бабусі, коли ще не було морозильних камер. Багато хто так робить й досі. Хоча у порівнянні із сушінням і заморожуванням результат виходить трохи гіршим. Крім та петрушку подрібнюють та складають у заздалегідь стерилізовані банки, чергуючи шарами з сіллю. Співвідношення — 100 грамів зелені на 20 грамів солі. Укладати шари потрібно дуже щільно. Чим краще ви їх утрамбуєте, тим довше зберігатиметься заготовка. Після деякого часу зелень пустить сік. Банки закриваються і зберігаються в прохолодному місці.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: