ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Торт «Мурашник» з вершково-карамельним кремом

22 Серпня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5515
Тортик просочився ідеально, а на смак - в міру солодкий та дуже ніжний.
Тортик просочився ідеально, а на смак - в міру солодкий та дуже ніжний. Фото: автора

Смачнішого пісочного тіста не куштували ані я, ані мої дегустатори!

Воно виходить неймовірно хрустким та розсипчастим. А все за рахунок секретного незвичного інгредієнта – столової ложки горілки! Не варто боятися її додавати – смак алкоголю взагалі не відчувається. Він потрібен для відповідної текстури. Згідно з рецептом пісочне тісто замішується або на сметані, або на майонезі. Я випробувала обидва варіанти й рекомендую використовувати останній. Основа для торта на майонезі виходить в рази смачнішою та крихкішою. Традиційно класичний «Мурашник» роблять із кремом з вершкового масла та вареного згущеного молока. Я таке поєднання не дуже люблю через надмірну калорійність та солодкість. Тому використовувала свій варіант крему – сметана+згущенка. Як на мене, експеримент видався дуже вдалим. Тортик просочився ідеально, а на смак зовсім не нудотний, оскільки цукру в крем я не додавала взагалі (солодкість можна регулювати вареною згущенкою – покласти її більше або менше). До речі, він виходить величезним, але не раджу зменшувати пропорції, оскільки з’їдається смаколик практично миттєво.

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для тіста:

250 г вершкового маргарину,

0,5 склянки цукру,

100 г майонезу або сметани (раджу використовувати майонез),

1 ст. л. горілки,

0,5 ч. л. соди (погасити лимонним соком),

3-3,5 склянки борошна,

ванілін.

Для крему:

1 л сметани (краще домашньої, жирної),

0,5 л вареного згущеного молока.

Для прикраси:

шоколад або шоколадні цукерки.

Склянка – 250 мл.

ПРИГОТУВАННЯ:

Тісто: маргарин натерти на тертці з великими вічками. Просіяти борошно та перетерти руками на крихту Всипати цукор, ванілін, влити сметану та горілку. Ретельно вимісити (тісто пісочне, тому замішувати його треба досить оперативно, а всі інгредієнти обов’язково мають бути холодними).

Розділити тісто на 4 частини, накрити їх плівкою та прибирати на годину в холодильник.

Деко щедро змастити маргарином (для вищезазначеної кількості інгредієнтів мені знадобилося їх два).

Потім перекрутити кожну частину тіста через м'ясорубку (я просто тру на тертці з великими вічками, щоб потім не мити м’ясорубку). Викласти «тістову локшину» на деко, рівномірно розрівняти.

Випікати до приємного золотавого кольору (все залежить від вашої духовки), приблизно 15-30 хвилин при 170°С. Викласти готові пісочні коржі у велику глибоку миску, поламавши їх. Дати повністю охолонути й подрібнити на ще менші шматочки.

Крем: в мисці з’єднати сметану та варене згущене молоко. Збити все міксером до потрібної густини (мають утворитися круті піки).

Формування: викласти крем в миску з пісочною основою.

Ретельно перемішати все ложкою (або навіть рукою) та сформувати мурашину гірку.

Зверху притрусити торт тертим шоколадом, імітуючи землю.

Дати смаколику просочитися на холоді мінімум 12 годин і лише тоді розрізати.

торти, торт, торт-гірка, торт мурашник, муравейник, мурашина гірка, торт гірка, торт з вершково-карамельним кремом, мурашник, торт мурашник із секретом, муравейник с секретом

Коментарі:

  Так  Ні, дякую