ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Грибна солянка з копчениною

24 Серпня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4817
Грибний варіант солянки особливо актуальний влітку та восени.
Грибний варіант солянки особливо актуальний влітку та восени. Фото: автора

Страва не з дешевих, однак, результат того вартий! Від неї не відмовляються навіть ті, хто не любить супи.

Солянка – це густий суп на крутому м'ясному, грибному або рибному бульйоні з томатом та різними приправами. Вона буває трьох видів: м'ясна, рибна й грибна. А ще господині часто готують солянку-мікс, змішуючи ці продукти. Незмінною основою цієї першої страви залишаються маслини, солоні чи мариновані огірки та лимон. Хоча простір для фантазії тут теж безмежний! У солянку можна додавати каперси, мариновані або солоні гриби, варені яйця, квас… Зауважте, що в ній завжди має бути багато спецій всіх видів та пряних трав – кропу й петрушки. Грибний варіант цього улюбленого багатьма супу особливо актуальний влітку та восени, коли можна назбирати гриби різних видів. Чим різноманітнішими вони будуть, (білі, підберезники, підосичники, лисички, опеньки, маслюки тощо), тим насиченішим та «багатшим» буде смак у бульйону. Хоча і з печерицями чи гливами солянка теж варта на увагу. Час від часу можна тішити своїх рідних такою смакотою!

ІНГРЕДІЄНТИ:

500 г грибів (краще використовувати лісові, але не принципово),

1 велика морквина,

1 цибулина,

100 г копченої грудинки (бажано, щоб був щедрий прошарок м’ясця),

150 г копченої ковбаси (у мене баликова; згодиться будь-яка на ваш смак),

2-3 мисливські ковбаски,

150 г вареної лікарської ковбаси (сардельки, сосиски тощо),

пів лимона,

3-4 мариновані огірочки (або 2 квашених),

1 баночка маслин без кісточки,

лавровий листок,

2-3 ст. л. томатної пасти,

перець чорний мелений,

сіль,

паприка копчена (або звичайна),

суміш середземноморських трав,

кріп або петрушка.

ПРИГОТУВАННЯ:

Картоплю нарізати середніми кубиками та ретельно промити.

Лісові гриби попередньо слід відварити в підсоленій воді протягом 30 хвилин. Відкинути на друшляк та ретельно промити під проточною водою (якщо використовуватимете печериці, то пункт із попереднім відварюванням слід пропустити).

Потім відправити гриби в каструлю, залити новою водою (овочевим чи м’ясним бульйоном) й поставити на повільний вогонь. Варити ще пів години, за необхідності знімаючи піну. Додати в каструлю картоплю.

Грудинку нарізати соломкою та відправити на сковорідку. Обсмажувати на невеликому вогні, помішуючи.

Коли грудинка зарум’яниться і з неї стопиться жир, додати у сковорідку мисливські ковбаски, нарізані кружальцями.

Варену та копчену ковбаси також нарізати соломкою.

Додати у сковорідку з копчениною, перемішати та смажити все разом.

Наступними до ковбасної нарізки слід додати моркву, натерту на тертці з великими вічками, та цибулю, нарізану маленькими кубиками.

Готувати ще декілька хвилин до напівготовності овочів. Покласти у сковорідку із засмажкою томатну пасту, перемішати, смажити ще 1-2 хвилини та відправити засмажку у каструлю із солянкою.

Маслини нарізати кружальцями (можна взагалі їх не різати, але я завжди ріжу на дві частини, щоб у солянці їх «траплялося» якнайбільше).

Огірки нарізати кружальцями.

Лимон почистити від шкірки, нарізати дрібненькими шматочками (можна перемолоти у млинку, але БЕЗ цедри!). Відправити у суп разом із маслинами та огірками.

Наприкінці додати подрібнену зелень.

Посолити, поперчити солянку, присмачити спеціями та травами. Варити ще близько 5 хвилин і вимкнути вогонь.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: не поспішайте одразу ж подавати солянку до столу. Дайте їй настоятися під кришкою хвилин 10-15. Обов’язково покладіть у кожну тарілку ложку сметани – із нею суп смакує набагато цікавіше. За бажанням можна додатково додавати свіжу зелень та кружальце лимона також кожному в тарілку.

 

 

перші страви, суп, грибна юшка, суп з грибами, грибний суп, супи, солянка, російська кухня, грибна солянка, солянка з копчениною, солянка з грибами, смачна солянка

Коментарі:

  Так  Ні, дякую