ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
26 Жовтня, 2020

Полтавські смажені вареники

5 Жовтня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 486
Начинка може бути будь-якою, проте найсмачніші смажені вареники виходять із лівером або м’ясом.
Начинка може бути будь-якою, проте найсмачніші смажені вареники виходять із лівером або м’ясом. Фото: автора

Смачно так, що за вуха не відтягнути!

Цим сімейним рецептом зі мною поділилася моя подруга Катруся. Вона розповідала, що саме такі варенички робила її бабуся, яка мешкає на Полтавщині. Начинка може бути будь-якою, проте Катя каже, що найсмачніші смажені вареники виходять із лівером або м’ясом. У мене цього разу із лівером. Це реально така смакота! Подавати можна і з розтопленим маслом, і зі сметаною, або навіть із хроном.

ІНГРЕДІЄНТИ:

Тісто:

1 яйце,

100 мл кефіру,

1 ст. л. оцту (в мене яблучний),

1 ст. л. розтопленого вершкового масла,

0,5 ч. л. соди,

дрібка солі,

борошно (скільки візьме, я брала на «око»).

Начинка:

500 г вареного серця,

500 г варених легень,

2 цибулини,

сіль,

мелений чорний перець.

ПРИГОТУВАННЯ:

Для початку слід зварити субпродукти за всіма правилами, з лавровим листочком, перчиком та сіллю. Охолодити в бульйоні та перекрутити через м’ясорубку. Потім заправити нарізаною кубиками та смаженою на олії цибулькою. За потреби підсолити та поперчити.

Тісто: збити виделкою яйце з кефіром, влити оцет і розтоплене вершкове масло, перемішати. Додати 3 ст. л. борошна. Потім всипати соду, швиденько перемішати й додати ще 3 ст. л. борошна. На рясно посипаний борошном стіл вилити рідке тісто. І ретельно вимішувати його, захоплюючи сухе борошно й доводячи до еластичного стану (тісто виходить ніжним, повітряним, буквально пуховим!).

Тісто розкачати, вирізати склянкою кружальця, викласти начинку та сформувати варенички.

У велику каструлю налити воду, довести її до кипіння, посолити й викласти вареники. Перемішати, щоб вони не злиплися. Після закипання й спливання вогонь одразу ж вимкнути.

Дістати напівготові вареники в широку миску.

На сковорідці розтопити шматочки вершкового масла й підсмажити на ньому вареники з обох сторін.

Подавати зі сметаною та зеленою цибулькою чи зеленню.

 

вареники, крупи та страви з борошна, полтавські смажені вареники, польтавська кухня, українська кухня, полтавські вареники, вареники з лівером, смажені вареники

Коментарі:

  Так  Ні, дякую