ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухате радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо

Хачапурі по-аджарськи за рецептом Євгена Клопотенко

6 Жовтня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 2893
Хачапурі бувають різних форм та видів, проте один із найпопулярніших варіантів – хачапурі по-аджарськи.
Хачапурі бувають різних форм та видів, проте один із найпопулярніших варіантів – хачапурі по-аджарськи. Фото: автора

Смачна й ароматна випічка родом з Грузії.

Хачапурі бувають різних форм та видів, у себе на батьківщині подаються до столу практично щодня. Один із найпопулярніших варіантів – хачапурі по-аджарськи. Дуже цікавий і водночас простий рецепт я знайшла на сайті в одного з переможців кулінарного шоу «МайстерШеф» Євгена Клопотенко. Ось що пише про цю страву Женя: «Я впевнений, що ці хачапурі вам неодмінно сподобаються своїм насиченим і ніжним смаком».

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для тіста:

400 г борошна,

180 мл води,

100 мл молока,

2 ст. л. соняшникової олії (в мене оливкова),

2 ч. л. сухих дріжджів (без гірки),

1 ч. л. солі,

1 ч. л. цукру.

Для начинки:

450 г сиру сулугуні (я брала 200 г, оскільки начинки дуже багато!),

150 г кисломолочного сиру,

2 яйця,

2-3 ст. л. молока,

сіль та перець (за смаком),

6 жовтків (по одному в кожен «човник»).

ПРИГОТУВАННЯ:

Тісто: в мисці з'єднати борошна з сіллю, цукром та сухими дріжджами. Все перемішати і влити теплу воду з молоком.

Додати олію та замісити м'яке еластичне тісто, яке не липне до рук кщо є така необхідність, то додайте ще трохи борошна). Сформувати з нього кулю й покласти в миску, змащену олією, і залишити в теплому місці на 40 хвилин для підйому.

Начинка: натерти на тертці з дрібними вічками сулугуні, додати кисломолочний сир. Ввести яйця, молоко, сіль і мелений перець.

Все ретельно перемішати.

Формування: розділити тісто на кульки за кількістю хачапурі, які будете випікати (у мене вийшло шість штук).

Кожну кульку розкачати у вигляді тонкого овалу.

Начинку розділити порівно за кількістю кульок з тіста.

Викласти начинку на тісто й акуратно розподілити його, щоб краї залишалися вільними.

Сформувати так званий «човник», трохи звернувши краї до начинки.

Кінці щільно скрутити.

Перекласти хачапурі на деко, встелене пергаментом та змащене олією. Краї тіста змастити жовтком.

Випікати хачапурі в духовці при 230ºС протягом 15-20 хвилин у режимі конвекції. Потім дістати з духовки.

В серединку кожного рум'яного хачапурі вибити по жовтку.

Знову повернути хачапурі в духовку на 1-2 хвилини, щоб жовток трішки прогрівся, проте не надто схопився (одразу ж виймайте!).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: А чи знаєте ви, як їдять хачапурі по-аджарськи? Слід відламувати хвостик «човника» і вмочувати його у жовток всередині начинки. Таким чином ви отримаєте своєрідний сирно-жовтковий соус. Залишається лише відправити шматочок до рота і насолоджуватися божественним смаком!





солона випічка, хачапурі, хачапурі по-аджарськи, грузинська кухня, аджарська кухня, Клопотенко Євген, МайстерШеф, грузинські хачапурі, смачні хачапурі

Коментарі:

  Так  Ні, дякую