ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

П’ять способів замінити розпушувач для тіста

24 Листопада 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 11438
Розпушувач наповнює тісто вуглекислим газом, який утворюється в результаті взаємодії соди і лимонної кислоти.
Розпушувач наповнює тісто вуглекислим газом, який утворюється в результаті взаємодії соди і лимонної кислоти. Фото: jisty.com.ua

Завдання розпушувача — надавати тісту правильну, ніжну й повітряну консистенцію. Що робити, якщо промисловий пекарський порошок закінчився, а потрібно замісити тісто?

Розпушувач чи пекарський порошок найчастіше складається з соди, лимонної кислоти і борошна або крохмалю. На приготування одного великого пирога потрібно не більше 1-2 ч. л. цього інгредієнта. Розпушувач наповнює тісто вуглекислим газом, який утворюється в результаті взаємодії соди і лимонної кислоти. Щоб така реакція відбулася, потрібно змішати всі складові порошку в необхідній пропорції.

Саморобний пекарський порошок

Вам буде потрібно 5 ст. л. харчової соди, 3 ст. л. лимонної кислоти і 12 ст. л. борошна (або кукурудзяного крохмалю). Інгредієнти слід змішати в скляній мисці або банці (все начиння має бути сухим і не металевим — взаємодія вологи і металу може привести до того, що хімічна реакція розпочнеться завчасно). Такий домашній розпушувач підійде для приготування бісквітного, здобного, заварного або пісочного тіста.

Сода

Звичайна харчова сода може стати альтернативою розпушувачу. Під дією температури понад 60ºС вона виділяє трохи вуглекислого газу. Використовувати її можна для приготування здобного, бісквітного, пісочного або заварного тіста. Додавати соду потрібно з розрахунку: 1 ч. л. розпушувача дорівнює 1 ч. л. соди. Гасити її не потрібно. Сода замінює розпушувач тільки в тих рецептах, де присутні кислі інгредієнти: сметана, кефір, йогурт, фрукти або ягоди, фруктове пюре або сік.

Сода і оцет

Якщо сода не розчиниться в тісті, випічка вийде забитою та матиме неприємні смак і аромат. За відсутності кислих інгредієнтів її слід погасити оцтом. Щоб замінити 1 ч. л. розпушувача, треба змішати 0,5 ч. л. соди і 1/4 ч. л. столового оцту (чи лимонного соку). Окремо соду можна додати в борошно, а оцет — в рідкі інгредієнти. Можна погасити її в ложці, а потім влити у тісто. Гашену соду додають відразу, поки відбувається реакція, щоб вуглекислий газ не вивітрився.

Газована вода

Розпушувач може замінити звичайна газована вода. На ній можна замішувати здобне, заварне, прісне або будь-яке інше тісто. Додається така кількість газованої води, яка необхідна за рецептом. Щоб підсилити її ефект, можна додати у воду по дрібці солі й лимонної кислоти.

Алкоголь

Ще одна альтернатива розпушувачу — це алкоголь. Він підходить для приготування пісочного дріжджового і дріжджового тіста. Алкоголь робить випічку повітряною, зменшуючи клейкість борошна. Для приготування пісочного дріжджового тіста найкраще підходять ром або коньяк. А дріжджове тісто краще підніматиметься, якщо додати у нього горілку. Для тіста потрібно взяти алкоголь із розрахунку 1 ст. л. на 1 кг тіста.

борошно, розпушувач, порадник, поради, заміна розпушувачу, розпушувач своїми руками, домашній розпушувач, альтернатива розпушувачу

Коментарі:

  Так  Ні, дякую