ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Шоколадний медівник «Престиж» з кавово-халвовим кремом

30 Листопада 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 1857
Торт в міру солодкий, найніжніший, він буквально тане у роті!
Торт в міру солодкий, найніжніший, він буквально тане у роті! Фото: автора

Класичний торт медівник зі сметанним кремом – це святе! Проте для різноманітності пропоную спробувати цей абсолютно незвичайний та напрочуд оригінальний варіант.

Тортик без перебільшення тане у роті! Як на мене, в цьому рецепті ідеальне все: і коржі, і два види крему. Шоколад, кава, халва – всі ці продукти дуже вдало поєднуються з медовими нотками. Крем взагалі заслуговує на окремі дифірамби – він розкішний! Халва у ньому трішки домінує, потім починає відкриватися кавовий відтінок. При цьому торт у міру солодкий, не нудотний. Смак дуже гармонійний, насичений, багатий, але всі складові чудово поєднується.

ІНГРЕДІЄНТИ:

Тісто:

2 яйця,

150 г цукру,

60 г вершкового масла,

3 ст. л. какао (з гіркою),

3 ст. л. густого меду,

500 г борошна,

1,5 ч. л. соди.

Крем:

500 мл молока,

2 жовтки,

3 ст. л. борошна,

150 г цукру,

3 ч. л. розчинної кави,

ванілін,

400 мл вершків (не менше 33%),

300 г соняшникової чи арахісової халви,

50 г вершкового масла (додатково для вирівнювання торту).

Шоколадна глазур:

100 г шоколаду (чорного або молочного),

1 ст. л. вершкового масла.

Діаметр торту – 24 см.

ПРИГОТУВАННЯ:

Для крему: половину молока, ванілін і цукор змішати в каструлі і поставити на вогонь. Зварити «молочний сироп» (нагрівати до повного розчинення цукру, час від часу помішуючи; довести до кипіння, але не кип'ятити). У гаряче молоко додати каву, розмішати.

В іншій ємності змішати жовтки, борошно та другу половину молока.

Вилити цю суміш у кавову, швидко мішаючи вінчиком. Поставити на водяну баню (я завжди варю заварний крем на маленькому вогні). Варити крем, весь час помішуючи до загустіння (у мене пішло 7 хвилин).

Заварний крем повністю охолодити, накривши плівкою «в контакт».

Халву розкришити.

Вершки збити до піків.

До збитих вершків додати крихту з халви і знову все ретельно збити міксером (халва має розчинитися).

У вершковий крем у декілька підходів додати заварний.

Щоразу обережно перемішувати силіконовою лопаткою чи вінчиком.

Для коржів: у каструлю покласти яйця, мед, цукор, вершкове масло і соду.

Поставити на маленький вогонь і варити суміш до повного розчинення всіх продуктів і незначного піноутворення.

У гарячу суміш додати какао, перемішати вінчиком до однорідності.

Ввести просіяне борошно.

Замісити тісто, скачати його у кулю. Відправити в холодильник на 10-15 хвилин.

Потім розділити кулю з тіста на десять рівних частин (у мене «колобки» були по 100 г).

Кожну кульку розкачувати у вигляді тонкого коржа на злегка припорошеній борошном робочій поверхні. Вирізати відповідний діаметр за допомогою тарілки чи іншого круглого предмета (я використовувала дно від роз’ємної форми).

Викласти на деко та поколоти у декількох місцях виделкою.

Випікати у заздалегідь нагрітій духовці при 180°С приблизно 5 хвилин кожен корж (головне – не пересушити коржі! Тож працювати треба швидко. Я пекла на двох деках, встелених силіконовими килимками: поки один корж був у духовці, інший – розкачувала. Можна наперед розкачати всі коржі. Тісто м'яке і приємне в роботі).

Обрізки тіста, які залишилися, теж спекти й перемолоти у млинку чи кавомолці (крихта згодиться для оздоблення).

Формування: найзручніше збирати торт у кільці від роз’ємної форми, тоді крем не витікатиме, коржі не «соватимуться», а смаколик вийде рівненьким. На кожен корж викладати по 4-5 ст. л. крему.

Рівномірно розмастити крем по всій поверхні коржів (у вас повинно залишитися трохи крему – ми його не з'їдаємо в жодному разі, а дбайливо зберігаємо до ранку).

Верхній корж залишити незмащеним. Торт поставити в холодильник на ніч.

Зранку у крем, що залишився, додати шматочок м'якого вершкового масла.

Ретельно збити суміш міксером.

Шоколадна глазур: шоколад із вершковим маслом розтопити на водяній бані.

Дістати торт з холодильника, прибрати кільце. Ще у теплому вигляді нанести глазур на верхній корж (вона досить швидко застигає).

Змастити боки торта кремом (верх не чіпаємо!).

Обсипати боки смаколика крихтою з обрізків та прикрасити (за бажанням та на свій смак).

У розрізі торт дуже схожий на "Спартак":

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: торту треба обов’язково дати час «вистоятися». Особливо він смачнющий, коли добу просочиться. Тоді він буквально тане в роті. За 15 хвилин перед подачею бажано вийняти смаколик з холодильника, щоб він злегка відтанув. Тоді тортик буде найніжнішим!

торти, медовик, шоколадний медівник, спартак, медівник, торт престиж, медівник престиж, медівник з кавово-халвовим кремом, торт, торт шоколадно-медовий, медовий торт, шоколадний торт

Коментарі:

  Так  Ні, дякую