Гаряча тема:
- Війна
Тортик без перебільшення тане у роті! Як на мене, в цьому рецепті ідеальне все: і коржі, і два види крему. Шоколад, кава, халва – всі ці продукти дуже вдало поєднуються з медовими нотками. Крем взагалі заслуговує на окремі дифірамби – він розкішний! Халва у ньому трішки домінує, потім починає відкриватися кавовий відтінок. При цьому торт у міру солодкий, не нудотний. Смак дуже гармонійний, насичений, багатий, але всі складові чудово поєднується.
ІНГРЕДІЄНТИ:
Тісто:
2 яйця,
150 г цукру,
60 г вершкового масла,
3 ст. л. какао (з гіркою),
3 ст. л. густого меду,
500 г борошна,
1,5 ч. л. соди.
Крем:
500 мл молока,
2 жовтки,
3 ст. л. борошна,
150 г цукру,
3 ч. л. розчинної кави,
ванілін,
400 мл вершків (не менше 33%),
300 г соняшникової чи арахісової халви,
50 г вершкового масла (додатково для вирівнювання торту).
Шоколадна глазур:
100 г шоколаду (чорного або молочного),
1 ст. л. вершкового масла.
Діаметр торту – 24 см.
ПРИГОТУВАННЯ:
Для крему: половину молока, ванілін і цукор змішати в каструлі і поставити на вогонь. Зварити «молочний сироп» (нагрівати до повного розчинення цукру, час від часу помішуючи; довести до кипіння, але не кип'ятити). У гаряче молоко додати каву, розмішати.
В іншій ємності змішати жовтки, борошно та другу половину молока.
Вилити цю суміш у кавову, швидко мішаючи вінчиком. Поставити на водяну баню (я завжди варю заварний крем на маленькому вогні). Варити крем, весь час помішуючи до загустіння (у мене пішло 7 хвилин).
Заварний крем повністю охолодити, накривши плівкою «в контакт».
Халву розкришити.
Вершки збити до піків.
До збитих вершків додати крихту з халви і знову все ретельно збити міксером (халва має розчинитися).
У вершковий крем у декілька підходів додати заварний.
Щоразу обережно перемішувати силіконовою лопаткою чи вінчиком.
Для коржів: у каструлю покласти яйця, мед, цукор, вершкове масло і соду.
Поставити на маленький вогонь і варити суміш до повного розчинення всіх продуктів і незначного піноутворення.
У гарячу суміш додати какао, перемішати вінчиком до однорідності.
Ввести просіяне борошно.
Замісити тісто, скачати його у кулю. Відправити в холодильник на 10-15 хвилин.
Потім розділити кулю з тіста на десять рівних частин (у мене «колобки» були по 100 г).
Кожну кульку розкачувати у вигляді тонкого коржа на злегка припорошеній борошном робочій поверхні. Вирізати відповідний діаметр за допомогою тарілки чи іншого круглого предмета (я використовувала дно від роз’ємної форми).
Викласти на деко та поколоти у декількох місцях виделкою.
Випікати у заздалегідь нагрітій духовці при 180°С приблизно 5 хвилин кожен корж (головне – не пересушити коржі! Тож працювати треба швидко. Я пекла на двох деках, встелених силіконовими килимками: поки один корж був у духовці, інший – розкачувала. Можна наперед розкачати всі коржі. Тісто м'яке і приємне в роботі).
Обрізки тіста, які залишилися, теж спекти й перемолоти у млинку чи кавомолці (крихта згодиться для оздоблення).
Формування: найзручніше збирати торт у кільці від роз’ємної форми, тоді крем не витікатиме, коржі не «соватимуться», а смаколик вийде рівненьким. На кожен корж викладати по 4-5 ст. л. крему.
Рівномірно розмастити крем по всій поверхні коржів (у вас повинно залишитися трохи крему – ми його не з'їдаємо в жодному разі, а дбайливо зберігаємо до ранку).
Верхній корж залишити незмащеним. Торт поставити в холодильник на ніч.
Зранку у крем, що залишився, додати шматочок м'якого вершкового масла.
Ретельно збити суміш міксером.
Шоколадна глазур: шоколад із вершковим маслом розтопити на водяній бані.
Дістати торт з холодильника, прибрати кільце. Ще у теплому вигляді нанести глазур на верхній корж (вона досить швидко застигає).
Змастити боки торта кремом (верх не чіпаємо!).
Обсипати боки смаколика крихтою з обрізків та прикрасити (за бажанням та на свій смак).
У розрізі торт дуже схожий на "Спартак":
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: торту треба обов’язково дати час «вистоятися». Особливо він смачнющий, коли добу просочиться. Тоді він буквально тане в роті. За 15 хвилин перед подачею бажано вийняти смаколик з холодильника, щоб він злегка відтанув. Тоді тортик буде найніжнішим!
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: