Під час дотримання посту необхідно знати, які продукти заповнять нестачу необхідних поживних речовин і вітамінів. Фото: weekend.today
Найкраща альтернатива м'ясу та тваринній білковій їжі – бобові, а також гриби, горіхи, насіння і злаки.
Як скласти меню в піст, які продукти заповнять нестачу необхідних поживних речовин і вітамінів, розповідає дієтолог Олена Покотило.
Поліненасичені жирні кислоти, які містяться в рибі, необхідні організму. Рослинний джерело омега-3 і омега-6 – це лляна олія, насіння льону, лляна каша та олія волоського горіха.
Лляне борошно традиційно використовується в різних рецептах замість яєць.
Пані Олена радить приготувати урбеч – пасту з горіхів або насіння. Її невелика кількість, змішана з медом, містить багато вітамінів і мікроелементів.
Ще один корисний продукт для посту – авокадо. Попри свою високу калорійний, він багатий на корисні жири і вітаміни
Кальцій, на який багаті молочні продукти, також міститься у великій кількості в кунжуті. При цьому навіть молоко не може з ним зрівнятися. Крім того, багато кальцію в білокачанній капусті і горіхах, особливо в мигдалі, фундуку і фісташках, зазначає дієтолог.
На залізо багаті бобові, гречка, гриби, морська капуста і сухофрукти.
Вітамін D, який є у тваринній їжі, в продуктах рослинного походження не міститься. Він виробляється шкірою під впливом сонячних променів або ж приймається у вигляді біологічно активних добавок.
Вітамін В12 також відсутній у рослинній їжі. Але за період посту дефіцит цього вітаміну нам не загрожує, оскільки організм вміє його запасати, а потреба в ньому невелика.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: