ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Деруни з грибами та вершковим соусом у горщиках

14 Грудня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 1061
З додаванням сметани та вершків, деруни будуть м’якими та ніжними.
З додаванням сметани та вершків, деруни будуть м’якими та ніжними. Фото: автора

Звичайні смажені оладки з тертої картоплі є смачними самі по собі, але якщо їх запекти у вершках та ще й із лісовими грибами, то можна проковтнути язик!

В Україні деруни люблять та шанують. Залежно від регіону, вони мають різні назви – картопляники, тертюхи, драніки, кремзлики, беці… Більшість знає, що ці картопляні оладки треба їсти одразу ж зі сковорідки, тобто, гарячими. Наступного дня вони вже не такі смачні. Проте, можна дати їм «друге життя», якщо запекти у глиняному горщику. Страва без перебільшення стає ще смачнішою, ніж у перший день! З додаванням сметани та вершків, дерунчики будуть м’якими та ніжними. Вони буквально танутимуть у роті, адже у горщиках вони не смажаться і не тушкуються, а повільно мліють. Гриби ж, як відомо, – це ідеальне класичне доповнення до картоплі. До речі, у горщики можна додавати не лише гриби, а й свинину, курятину чи овочі.

ІНГРЕДІЄНТИ:

1 кг картоплі,

1 яйце,

2 ст. л. борошна,

2 цибулини,

500 г лісових грибів чи печериць (у мене заморожені опеньки),

200 мл жирних вершків,

200 мл сметани,

2-3 зубки часнику,

200 г твердого сиру,

сіль,

суміш перців мелена.

ПРИГОТУВАННЯ:

Картоплю натерти на тертці з найдрібнішими вічками (натираючи бульбу, її слід чергувати з цибулею – тоді суміш не потемніє!) Злити зайвий сік. Додати яйце, борошно, сіль і перець (якщо суміш вийшла надто рідкою, не варто додавати багато борошна – через надмірну його кількість у дерунів буде «гумова» консистенція!) Добре вимішати і підсмажити невеликі картопляні оладки.

Гриби подрібнити та смажити на олії до випарування рідини.

Тоді додати цибулю, нарізану півкільцями.

Потім додати подрібнений часник.

Обсмажити все ще 5-7 хвилин. Посолити, поперчити. Додати сметану та вершки.

Тушкувати все разом ще декілька хвилин.

У глиняні горщики викладати всі складові шарами: на дно покласти ложку грибів із вершковим соусом.

Потім покласти декілька дерунів.

Зверху знову додати декілька ложок грибів у соусі.

Затерти все сиром.

Закрити горщики кришечками і поставити в духовку при 180°С на 30-35 хвилин.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: подавати деруни у горщиках. Зручно, що тепер страву можна легко розігрівати у мікрохвильовці також у горщиках, в яких вони запікалися.

картопляні оладки, деруни, тертюхи, драніки, оладки, деруни в глиняних горщиках, деруни в горщиках, деруни з грибами, деруни з грибами в горщиках, страви в глиняних горщиках, глиняні горщики, овочеві страви, страви з овочів, гриби, грибні страви, страви з грибів, овочі, українська кухня, оладки млин

Коментарі:

  Так  Ні, дякую