Гаряча тема:
- Війна
В Україні деруни люблять та шанують. Залежно від регіону, вони мають різні назви – картопляники, тертюхи, драніки, кремзлики, беці… Більшість знає, що ці картопляні оладки треба їсти одразу ж зі сковорідки, тобто, гарячими. Наступного дня вони вже не такі смачні. Проте, можна дати їм «друге життя», якщо запекти у глиняному горщику. Страва без перебільшення стає ще смачнішою, ніж у перший день! З додаванням сметани та вершків, дерунчики будуть м’якими та ніжними. Вони буквально танутимуть у роті, адже у горщиках вони не смажаться і не тушкуються, а повільно мліють. Гриби ж, як відомо, – це ідеальне класичне доповнення до картоплі. До речі, у горщики можна додавати не лише гриби, а й свинину, курятину чи овочі.
ІНГРЕДІЄНТИ:
1 кг картоплі,
1 яйце,
2 ст. л. борошна,
2 цибулини,
500 г лісових грибів чи печериць (у мене заморожені опеньки),
200 мл жирних вершків,
200 мл сметани,
2-3 зубки часнику,
200 г твердого сиру,
сіль,
суміш перців мелена.
ПРИГОТУВАННЯ:
Картоплю натерти на тертці з найдрібнішими вічками (натираючи бульбу, її слід чергувати з цибулею – тоді суміш не потемніє!) Злити зайвий сік. Додати яйце, борошно, сіль і перець (якщо суміш вийшла надто рідкою, не варто додавати багато борошна – через надмірну його кількість у дерунів буде «гумова» консистенція!) Добре вимішати і підсмажити невеликі картопляні оладки.
Гриби подрібнити та смажити на олії до випарування рідини.
Тоді додати цибулю, нарізану півкільцями.
Потім додати подрібнений часник.
Обсмажити все ще 5-7 хвилин. Посолити, поперчити. Додати сметану та вершки.
Тушкувати все разом ще декілька хвилин.
У глиняні горщики викладати всі складові шарами: на дно покласти ложку грибів із вершковим соусом.
Потім покласти декілька дерунів.
Зверху знову додати декілька ложок грибів у соусі.
Затерти все сиром.
Закрити горщики кришечками і поставити в духовку при 180°С на 30-35 хвилин.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: подавати деруни у горщиках. Зручно, що тепер страву можна легко розігрівати у мікрохвильовці також у горщиках, в яких вони запікалися.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: