ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Токан із бринзою та копченими шкварочками по-тячівськи

18 Грудня 2020 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 2084
Найвідомішими стравами з кукурудзяної крупи є мамалига та банош, проте не меншою популярністю користується і токан.
Найвідомішими стравами з кукурудзяної крупи є мамалига та банош, проте не меншою популярністю користується і токан. Фото: автора

Оригінальна популярна страва з кукурудзяної крупи за стародавнім рецептом закарпатських вівчарів.

Існує приказка: «У всій країні діти ростуть на манній каші, а на Закарпатті – на кукурудзяній». І це не дивно, адже з неї там вміють варити стільки різних каш, що із жодної іншої крупи стільки навіть близько не зготуєш! Найвідомішими є мамалига та банош. Проте не меншою популярністю користується і токан. Це каша з кукурудзяної крупи дуже дрібного помелу, зварена у воді. До токана найчастіше додають смажену підчеревину, а також бринзу. Їдять страву, до прикладу, із квашеною чи тушкованою капустою. Або ж як самостійну страву. Мені ж особливо сподобався спосіб подачі.

ІНГРЕДІЄНТИ:

2 склянки кукурудзяної крупи (дуже дрібного помелу),

6 склянок води,

50 г вершкового масла,

сіль,

200 г бринзи,

100 г копченої підчеревини або грудинки,

1 велика цибулина.

ПРИГОТУВАННЯ:

Бринзу натерти на тертці з грубими вічками (або розкришити рукою).

Копчене сало нарізати дрібними кубиками та підсмажити на сковорідці до утворення шкварочок.

Додати цибулю, нарізану півкільцями. Посолити, поперчити. Смажити до готовності цибулі.

В киплячу підсолену воду всипати тонкою цівкою крупу, постійно помішуючи. Варити близько 10-15 хвилин, не припиняючи весь час мішати дерев’яною ложкою. Десь на пів готовності додати вершкове масло.

У металеву форму або миску з високими бортиками викласти шар готового токану (я робила кожному порційно в кулінарній рамці для салатів).

Зверху покласти тонким шаром шкварки зі смаженою цибулею.

Наступний шар – терта бринза.

Потім знову токан, шкварочки і сир (шарувати доти, доки є місце в мисці або у формі; порційно вистачить лише два шари).

Зняти кулінарну форму і можна подавати (якщо токан формувався у мисці, то порційно відрізати його ножем та набирати дерев’яною лопаткою).

 

кукурудзяне борошно, кукурудзяна крупа, полента, кукурудзяна каша, мамалига, бануш, банош, крупи та страви з борошна, крупи, страви з круп, закарпатська кухня, токан, токан по-тячівськи, українська кухня, токан з бринзою, токан зі шкварками, страви з кукурудзяного борошна

Коментарі:

  Так  Ні, дякую