ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Ванільний цукор домашнього виробництва

19 Січня 2021 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4806
Один стручок ванілі коштує в середньому 60-80 гривень, але з нього можна зробити 0,5 кг готового ванільного цукру!
Один стручок ванілі коштує в середньому 60-80 гривень, але з нього можна зробити 0,5 кг готового ванільного цукру! Фото: npartner.com.ua

Легко, швидко, ощадно і, що найважливіше, без усіляких хімічних ароматизаторів!

Більшість господинь користуються магазинним «ванільним цукром» чи «ваніліном» у маленьких пакетиках. Але в цьому продукті справжньої ванілі немає! У ньому лише штучний ванільний аромат. Чесно кажучи, його запах лише віддалено подібний до натурального, а той порошок, який ми щедро досипаємо до випічки, ніщо інше як чиста хімія! Справжній ванільний цукор – Бурбон ваніль – коштує не дешево і щоразу його купувати дуже дорого. Так чому б власноруч не приготувати його вдома без хімії, ароматизаторів і не дорого? Так, один стручок ванілі коштує в середньому 60-80 гривень. Але ж з нього можна зробити 0,5 кг готового ванільного цукру! Якщо купувати таку ж кількість магазинних «ванільних» порошків у пакетиках, то сума буде значно більшою!

 ІНГРЕДІЄНТИ:

1 стручок натуральної ванілі,

500 г цукру.

Тара – скляна банка зі щільною кришкою або пластиковий контейнер.

ПРИГОТУВАННЯ:

Стручок ванілі розрізати повздовж і за допомогою ножа чи ложки вичистити все маслянисте насіння (воно і є найароматнішою частиною ванілі).

Почищений стручок порізати на декілька частинок. Покласти його разом із цукром і зернятками в чашу блендера. Перебити (краще у декілька «пульсів» злегка змішати, а не молоти до стану цукрової пудри).

Пересипати суміш у скляну банку чи пластиковий контейнер з кришкою. Зберігати тару щільно закритою в прохолодному місці (можна в холодильнику). Через декілька днів у вас уже буде готовий дуже ароматний натуральний ванільний цукор.

Якщо вам не подобаються чорні вкраплення у домашньому ваніліні, то добуте зі стручка насіння можна використовувати, до прикладу, для приготування крему або десерту, а в цукор для ароматизації покласти половинки стручків ванілі без насінинок. Банку час від часу слід струшувати. В цьому випадку цукор також просочиться ароматом ванілі, але на це знадобиться трішки більше часу.

Пропорції для випічки: 1,5-2 ч. л. домашнього ванільного цукру на 500 г тіста (звісно, чим більше ванільних стручків використовувати, тим ароматнішим та концентрованішим буде ваш цукор).

 МОЖНА ЗАМІНИТИ ВАНІЛЬНИЙ ЦУКОР:

*ванільною есенцією – 20 г ванільного цукру дорівнює 12,5 г ванільної есенції;

*ванільним екстрактом – 1 ч. л. екстракту дорівнює 10 г ванільного цукру;

*ваніліном – 10 г ваніліну рівнозначні на 20 г ванільного цукру.

Якщо ж у вас вдома не знайшлося нічого вищезгаданого, то ароматизувати тісто можна цедрою лимона або апельсина. У цьому випадку ваші десерти і випічка набудуть тонкого й свіжого запаху цитрини. Ще можна замінити ванільний цукор медом чи кленовим сиропом, що так само додасть смаколикам нових цікавих ароматних ноток.

порадник, стручки ванілі, ваніль, ванілін, ванільний цукор, домашній ванілін, домашній ванільний цукор, ванільний цукор власноруч, чим замінити ванілін, як зробити ванільний цукор

Коментарі:

  Так  Ні, дякую