ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Голубці з різних країн і їх цікаві відмінності

31 Січня 2021 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 640
В кулінарному світі багато народів, які вважають себе авторами голубців.
В кулінарному світі багато народів, які вважають себе авторами голубців. Фото: ukr.media

Загорнутий у капустяне листя фарш має складне і трохи заплутане походження.

У стародавні часи слово «голубець» мало далеко не кулінарне значення — ним називали дерев’яний зруб із хрестом на ньому або безпосередньо сам дерев'яний хрест, який встановлювали на могилі. Як окрема страва голубці з'явилися на рубежі 18 і 19 століть, коли в світі лідирувала французька кулінарія. Серед французьких шедеврів вельми поширеною була страва з голубів, яких цілими засмажували на решітці. Її так і називали — голуби. Вважається, що водночас розпочали смажити і «псевдо голубів» — фарш, обгорнутий капустяним листям. Друга ж версія походження цієї страви — плутанина в термінах. Нібито, галуші (галушки) і голубці — поняття тотожні. А галушки готували з м'яса і пшоняної крупи, загорнутих у капусту. Ще одна версія, цього разу німецька, полягає в тому, що голубці походять від страви «Kohlblatt», що означає буквально «капустяний листок». У сербохорватській також є поняття, схоже на слово голубець — голубі?, тобто галушка. Деякі кухарі батьківщиною голубців вважають сонячну Туреччину, де готується традиційна долма — м'ясо та рис, загорнуті у виноградне листя. А китайці запевняють, що голубці і роли — брати-близнюки, і саме в цій країні з'явився рецепт начинки в оболонці. Існує навіть красива легенда, нібито 2000 років тому в річку з хижими рибами впав вчений. Щоб врятувати вчителя, учні загорнули рис у капустяні листки й кинули їх у воду, привертаючи увагу риби до цього «делікатесу». У грецькій комедії Арістофана один з героїв просить подати йому капустяне листя зі свининою, і дата цього твору — 425 рік до нашої ери. Тому і цей народ вважає себе автором цієї страви.

Голубці різних країн

Азійський голубець містить у начинці гриби шиітаке, тофу і морепродукти.

Скандинавські — називаються kaldolmar, всередину в них кладуть свинину, варену картоплю і брусничне варення.

Угорщина. Перш ніж начинити голубці, тут капустяне листя маринують. Начинку готують зі свинини, перцю, сметани і паприки.

На Кавказі голубці називаються долмою. Для загортання використовують як виноградне, так і капустяне листя. У начинку кладуть м'ясо яловичини, свинини або баранини, змішуючи його з різними гарнірами. Фаршировані овочі кавказці також називають голубцями.

В Україні використовують капусту, фарш і рис, а тушкують готові голубці в суміші сметани й томатної пасти.

У Румунії голубці називаються sarmale і готуються на різдвяні та новорічні свята. У листя загортають начинку зі свинячого жирного фаршу, карамелізованої цибулі і рису. Ще один варіант румунських голубців сармале робиться зі свинячого фаршу з кропом — запікається м'ясо на подушці з квашеної капусти. Зверху на голубці кладуть бекон і запікають.

Єгипетські голубці готують із рисом, томатами, спеціями і зеленню — м'ятою, кропом і кмином. М'яса в єгипетському варіанті голубців немає.

Єврейські голубці холішкес (holishkes) готують із суміші фаршу і рису, а десертний варіант — з рису, сухофруктів і лимонної цедри.

У Польщі голубці називаються голабкі «golabki» (голубині ніжки). Фарш змішують із картоплею, рисом або гречкою і загортають у квашене капустяне листя.

Англійці готують pigs in blankets — «свиню в ковдрі». Свинячий фарш загортається не тільки в листя, але й у тісто.

Литовські маленькі голубці називаються balandeliai. Їх готують з рису, грибів, яєць, зелені та цибулі. Традиційний гарнір для начинки — перлова крупа.

У Болгарії голубці називають «зелеві сарми». Їх готують із суміші свинини, телятини і паприки. Подають із йогуртом і м'ятою.

Українські кулінарні рекорди

На Покровському ярмарку в Запоріжжі 7 жовтня 2017 року було встановлено рекорд — одночасно було приготовлено понад 4000 голубців! Рекорд називається «Найбільша кількість голубців, приготоване на одній локації». Страву готували 18 кухарів, а на закупівлю інгредієнтів витратили 200 тисяч гривень.

капуста з фаршем, голубці, порадник, страви з фаршу, голубці з різних країн, види голубців, оригінальні голубці, голубці зі всього світу, м`ясо та субпродукти, страви з рису, страви з капустою

Коментарі:

  Так  Ні, дякую