ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Співвідношення сухих і свіжих дріжджів

2 Квітня 2021 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 188308
На прилавках магазинів асортимент дріжджів дуже різноманітний, але основних видів усього два — сухі та пресовані.
На прилавках магазинів асортимент дріжджів дуже різноманітний, але основних видів усього два — сухі та пресовані. Фото: depositphotos.com

Для багатьох господинь є актуальним питання, як замінити один вид дріжджів на інший.

Солодкі булочки з яблучною начинкою, соковитий пиріг із фаршем, здобні рогалики з повидлом, ароматна пухка паска — всі ці страви приготувати без дріжджів практично неможливо. У продаж вони можуть надходити в різній формі. Саме тому для багатьох господинь є актуальним питання, як замінити один вид дріжджів на інший. На прилавках магазинів асортимент цього продукту дуже різноманітний, але основних видів усього два — сухі та живі (пресовані).

Сухі дріжджі, незалежно від виробника, виглядають як дрібні гранули світло-сірого або кремового кольору. Їх можна розділити на два підвиди — активні й швидкодіючі. У перших гранули більшого розміру, тому їх потрібно розчиняти в теплій рідині з додаванням цукру. Швидкорозчинні попередньої підготовки не потребують — їх зазвичай одразу ж змішують із борошном. Саме такі дріжджі дуже зручно використовувати для рецептів у хлібопічці або для приготування піци.

Пресовані дріжджі виглядають як щільна маса сірувато-коричневого кольору з приємним і насиченим ароматом хліба. Їх потрібно активувати у теплій воді з цукром та борошном. Сіль класти не слід — вона негативно впливає на життєдіяльність цих одноклітинних грибів.

Взаємозамінність сухих і свіжих: для пишного й повітряного тіста: 1 г сухих активних дріжджів = 2,5 г живих пресованих; 1 г швидкодіючих = 3 г «живих». Зазвичай пачки сухих дріжджів фасують по 7 або 11 г, тоді беремо відповідно 25-30 г і 40-50 г свіжих. До речі, якщо немає кухонних ваг, то масу пресованих дріжджів можна дізнатися і на «око»: шматочок розміром із сірникову коробку важить 25 г. Вагу сухих можна з'ясувати за допомогою чайної ложки — в 1 ч. л. поміщається 3 г сухих без гірки та 5 г з гіркою. Виходить, що 3-4 ч. л. сухих дріжджів можна замінити шматком живих, розмір яких дорівнює двом сірниковим коробкам.

порадник, дріжджі, співвідношення сухих та пресованих дріжджів, сухі дріжджі, пресовані дріжджі, випічка, здоба, дріжджі у випічці, якісні дріжджі, здобна випічка

Коментарі:

  Так  Ні, дякую