Гаряча тема:
- Війна
Солодкі булочки з яблучною начинкою, соковитий пиріг із фаршем, здобні рогалики з повидлом, ароматна пухка паска — всі ці страви приготувати без дріжджів практично неможливо. У продаж вони можуть надходити в різній формі. Саме тому для багатьох господинь є актуальним питання, як замінити один вид дріжджів на інший. На прилавках магазинів асортимент цього продукту дуже різноманітний, але основних видів усього два — сухі та живі (пресовані).
Сухі дріжджі, незалежно від виробника, виглядають як дрібні гранули світло-сірого або кремового кольору. Їх можна розділити на два підвиди — активні й швидкодіючі. У перших гранули більшого розміру, тому їх потрібно розчиняти в теплій рідині з додаванням цукру. Швидкорозчинні попередньої підготовки не потребують — їх зазвичай одразу ж змішують із борошном. Саме такі дріжджі дуже зручно використовувати для рецептів у хлібопічці або для приготування піци.
Пресовані дріжджі виглядають як щільна маса сірувато-коричневого кольору з приємним і насиченим ароматом хліба. Їх потрібно активувати у теплій воді з цукром та борошном. Сіль класти не слід — вона негативно впливає на життєдіяльність цих одноклітинних грибів.
Взаємозамінність сухих і свіжих: для пишного й повітряного тіста: 1 г сухих активних дріжджів = 2,5 г живих пресованих; 1 г швидкодіючих = 3 г «живих». Зазвичай пачки сухих дріжджів фасують по 7 або 11 г, тоді беремо відповідно 25-30 г і 40-50 г свіжих. До речі, якщо немає кухонних ваг, то масу пресованих дріжджів можна дізнатися і на «око»: шматочок розміром із сірникову коробку важить 25 г. Вагу сухих можна з'ясувати за допомогою чайної ложки — в 1 ч. л. поміщається 3 г сухих без гірки та 5 г з гіркою. Виходить, що 3-4 ч. л. сухих дріжджів можна замінити шматком живих, розмір яких дорівнює двом сірниковим коробкам.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: