ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Морквяна паска з цукатами та корицею

28 Квітня 2021 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 767
Морквяна паска виходить дуже повітряною, ароматною, пухкою.
Морквяна паска виходить дуже повітряною, ароматною, пухкою. Фото: автора

З цього тіста виходить просто неймовірна великодня випічка – дуже повітряна, пориста, волога, ароматна!

Морквяна випічка подобається багатьом і, до речі, абсолютно заслужено. Морквяний торт – це взагалі вже класика. Але і дріжджове морквяне тісто теж заслуговує на повагу. Випічка з нього виходить дуже повітряною, ароматною, пухкою. Колір у неї теж насичений, ніби в тісті багато жовтків або воно забарвлене шафраном.

ІНГРЕДІЄНТИ:

Опара:

3-4 ст. л. теплого молока,

15 г свіжих дріжджів (у мене сухі – 7 г),

1 ст. л. цукру,

2 ст. л. борошна.

Тісто:

500 г борошна,

200 г моркви,

150 г цукру,

100 г вершкового масла,

3 яйця,

250 г цукатів та сухофруктів (у мене сушена вишня, родзинки, курага, фініки),

ванільний цукор,

1 ч. л. кориці,

0,5 ч. л. солі,

50 мл коньяку.

Вихід: цієї кількості тіста вистачає на дві великі формочки або на чотири маленькі.

ПРИГОТУВАННЯ:

Для опари: змішати тепле молоко, цукор, дріжджі, потім додати просіяне борошно і знову перемішати до розчинення всіх грудочок. Дати постояти хвилин 15-20 в теплому місці (зачекати доти, доки не утвориться шапочка).

Для тіста: збити яйця з цукром і ванільним цукром до білого кольору.

 

Моркву натерти на тертці з дрібними вічками.

В добре збиті яйця додати опару, що підійшла, і терту моркву, перемішати.

Окремо змішати просіяне борошно, сіль і корицю. Додати борошняну суміш в тісто, перемішати. Додати м'яке вершкове масло.

Вимішувати щонайменше 10 хвилин. Навіть після цього тісто все одно буде липким і вологим (тісто краще вимішувати у комбайні за допомогою насадки гак. Вручну це зробити досить проблематично).

Миску з тістом накрити і відправити в тепло на годину (має піднятися вдвічі).

Сухофрукти й цукати замочити в коньяку (краще попередньо на ніч).

Додати замочені цукати й сухофрукти, перемішати.

Тісто накрити і знову відправити в тепло на годину підійматися.

Формочки злегка змастити вершковим маслом.

Тісто викласти в форми на половину.

Накрити й знову дати постояти в теплі годину (я вмикаю духовку і ставлю деко з пасками зверху).

Випікати паски у заздалегідь нагрітій духовці при 180°С приблизно годину (режим «верх\низ» + конвекція).

Готові паски вкрити глазур'ю та прикрасити на свій смак.

І апетитний розріз:

паска, великдень, великодня випічка, великодній хліб, морквяна паска, солодка випічка, дріжджова випічка, великодня трапеза, великоднє меню, рецепти пасок, смачна паска, рецепт смачної паски, рецепт паски, оригінальна паска, кулич

Коментарі:

  Так  Ні, дякую