ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Соус «Айолі» за рецептом Євгена Клопотенка

7 Травня 2021 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 1977
«Айолі» традиційно подають із морепродуктами, рибними супами, смаженою куркою і грінками.
«Айолі» традиційно подають із морепродуктами, рибними супами, смаженою куркою і грінками. Фото: автора

Домашній аля майонез з часнику і оливкової олії, дуже популярний на північному узбережжі Середземного моря — від Іспанії до Італії.

У середземноморській кухні «Айолі» традиційно подають із морепродуктами, рибними супами, смаженою куркою і грінками. У каталонській кухні його вживають разом зі смаженими на грилі ягням і овочами, а також паельєю. На Мальті в класичний склад «Айолі» додають помідори або крихти галет. А у Франції його подають з асорті з морепродуктів, до варених креветок і равликів. На майонез соус «Айолі» схожий тільки за текстурою, а смак у нього абсолютно інший – насиченіший, пікантніший і гостріший.

ІНГРЕДІЄНТИ:

2-3 зубки часнику,

1 ч. л. гірчиці (краще використовувати не гостру, солодку),

сіль (за смаком),

2 жовтки,

сік половини лимона,

100 мл оливкової олії,

дрібка цукру (в рецепті Клопотенка його не було, додала від себе).

ПРИГОТУВАННЯ:

Часник почистити і порізати невеликими шматочками. Перекласти в ступку і додати кілька дрібок солі. Розтерти часник із сіллю, щоб вийшла однорідна маса. Відокремити жовтки від білків. Додати жовтки в ступку з часником. Покласти всі інші інгредієнти.

Збивайте масу блендером чи в ступці доти, доки вона не стане повністю однорідною та не загусне.

Готовий соус можна зберігати в холодильнику в закритій банці протягом 3-4 днів.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ВІД ЄВГЕНА КЛОПОТЕНКА: «Використовуйте тільки свіжі яйця і натуральну оливкову олію першого віджиму — разом з часником вона надає соусу неповторного смаку. Я пропоную готувати цей соус в ступці, так він виходить ароматнішим. Якщо ж ступки у вас немає, використовуйте звичайний блендер, змішуючи інгредієнти в такому ж порядку».

порадник, домашній майонез, соус, соус айолі, клопотенко, рецепти від євгена клопотенка, іспанська кухня, середземноморська кухня, євген клопотенко, айолі, майонез, рецепти майонезу, домашній соус айолі, домашній соус, італійська кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую