ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Як правильно варити овочі?

25 Травня 2021 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 415
Практично всі овочі краще варити в трохи підсоленій воді.
Практично всі овочі краще варити в трохи підсоленій воді. Фото: znaj.ua

Вітаміни, мікроелементи та поживні речовини не завжди в повному обсязі потрапляють в наш організм, на що впливає як неправильне зберігання плодів, так і недотримання елементарних правил їх приготування

Зелені овочі – краще готувати недовго (буквально 2-5 хвилин). Потрібно занурювати плоди безпосередньо в окріп — так у них збережеться найбільше вітаміну С.

Жовті та оранжеві овочі – потрібно варити або на парі, або в киплячій воді під закритою кришкою. Вітаміни (а саме каротин) будуть втрачені, коли вода набуде забарвлення овочу, а він сам зблідне. Щоб цей процес уповільнити, у воду слід додати трохи оцту, лимонної кислоти або декілька шматочків кислих яблук. В аналогічний спосіб радять варити буряк.

Білі овочі – такі плоди потрібно варити не до готовності, а протягом 15 хвилин в бурхливо киплячій воді (занурювати в окріп!), на великому вогні і без кришки. Потім воду треба злити, але не до кінця, накрити кришкою і залишити готуватися на маленькому вогні. Так овочі дійдуть, зберігши всю користь, а не віддадуть її воді.

Загальні правила приготування овочів

*Варіння на парі значно корисніше, ніж приготування в киплячій воді: овочі зберігають корисні речовини, а не віддають їх в овочевий бульйон. Якщо ви все ж таки варите у воді, потрібно дотримуватися пропорційності. При приготуванні під закритою кришкою використовуйте 3-3,5 л води на 1 кг овочів. Вода повинна вкривати їх на 1 см. Варіння з відкритою кришкою призводить до більшого випаровування води, а разом із нею втрачається і користь овочів. І головне правило: менше води – менша втрата поживних речовин.

*Деякі господині віддають перевагу не варінню овочів, а їх припусканню або тушкуванню. У цьому випадку плоди готуються у власному соку або в невеликій кількості води — так зберігається максимум поживних речовин, але повністю руйнується вітамін С.

*Практично всі овочі краще варити в трохи підсоленій воді (10 ч. л. солі на 1 л води), так зберігаються корисні для організму солі калію. Винятком можуть бути стручкова квасоля і буряк, які після варіння в підсоленій воді стають неприємними на смак.

*Підготовлені для варіння овочі необхідно занурювати у воду порціями, щоб не припинявся процес кипіння.

*Нарізати плоди потрібно якнайбільшими шматками: при цьому контактування площі розрізу з повітрям буде меншим і поживних речовин збережеться більше. Виходячи з цих же міркувань, потрібно максимально наповнювати ємність овочами і мінімально водою (підбирати відповідний посуд), а за можливості варити овочі в шкірці.

*Подавати до столу варені овочі потрібно не пізніше 1-1,5 години після приготування, а через 3 години про корисні речовини в них можна забути. Те ж саме стосується розігрівання приготовлених овочевих страв. В останньому випадку остаточно руйнується вітамін С та інші корисні речовини, а смакові якості значно погіршуються.

*Швидкозаморожені овочі варять, не чекаючи їх розморожування.

*Сушені овочі перед варінням слід ретельно промити, залити водою і залишити для набрякання на 1-3 години, а потім варити у цій же воді.

Кожному овочу – свій час

Броколі. Свіжа капуста вариться не більше 5-7 хвилин у киплячій воді, а для замороженої броколі буде потрібно 10-12 хвилин.

Білоголовкова капуста. В нашаткованому вигляді вариться 15-25 хвилин.

Цвітна капуста. Свіжу капусту, попередньо розділену на суцвіття, занурювати у киплячу воду і варити 10-12 хвилин. Заморожена капуста буде готова через 15-17 хвилин. Якщо в момент кипіння ви покладете у воду шматочок цукру, овоч збереже гарний білий колір і не потемніє.

Картопля. Стара картопля середніх розмірів буде готовою через 25 хвилин, на що молодій картоплі знадобиться до 15 хвилин. Варити бульбу потрібно в підсоленій воді.

Морква. Вариться близько 25 хвилин. Для збереження більшої кількості вітамінів і мікроелементів, цей овоч слід варити в цілому вигляді, а не різати його на часточки.

Буряк. Чим більший буряк, тим більше часу потрібно для його готовності. Коренеплід середніх розмірів вариться близько 40-50 хвилин. Перед приготуванням не рекомендується чистити і розрізати коренеплоди, інакше виваряться всі корисні вітаміни та мікроелементи.

Гарбуз. Нарізаний невеликими шматочками гарбуз вариться в підсоленій воді 20-30 хвилин.



 

овочі, порадник, приготування овочів, правильно варити овочі, як варити овочі, правила готування овочів

Коментарі:

  Так  Ні, дякую