Гаряча тема:
- Війна
•Зелені овочі – краще готувати недовго (буквально 2-5 хвилин). Потрібно занурювати плоди безпосередньо в окріп — так у них збережеться найбільше вітаміну С.
•Жовті та оранжеві овочі – потрібно варити або на парі, або в киплячій воді під закритою кришкою. Вітаміни (а саме каротин) будуть втрачені, коли вода набуде забарвлення овочу, а він сам зблідне. Щоб цей процес уповільнити, у воду слід додати трохи оцту, лимонної кислоти або декілька шматочків кислих яблук. В аналогічний спосіб радять варити буряк.
•Білі овочі – такі плоди потрібно варити не до готовності, а протягом 15 хвилин в бурхливо киплячій воді (занурювати в окріп!), на великому вогні і без кришки. Потім воду треба злити, але не до кінця, накрити кришкою і залишити готуватися на маленькому вогні. Так овочі дійдуть, зберігши всю користь, а не віддадуть її воді.
Загальні правила приготування овочів
*Варіння на парі значно корисніше, ніж приготування в киплячій воді: овочі зберігають корисні речовини, а не віддають їх в овочевий бульйон. Якщо ви все ж таки варите у воді, потрібно дотримуватися пропорційності. При приготуванні під закритою кришкою використовуйте 3-3,5 л води на 1 кг овочів. Вода повинна вкривати їх на 1 см. Варіння з відкритою кришкою призводить до більшого випаровування води, а разом із нею втрачається і користь овочів. І головне правило: менше води – менша втрата поживних речовин.
*Деякі господині віддають перевагу не варінню овочів, а їх припусканню або тушкуванню. У цьому випадку плоди готуються у власному соку або в невеликій кількості води — так зберігається максимум поживних речовин, але повністю руйнується вітамін С.
*Практично всі овочі краще варити в трохи підсоленій воді (10 ч. л. солі на 1 л води), так зберігаються корисні для організму солі калію. Винятком можуть бути стручкова квасоля і буряк, які після варіння в підсоленій воді стають неприємними на смак.
*Підготовлені для варіння овочі необхідно занурювати у воду порціями, щоб не припинявся процес кипіння.
*Нарізати плоди потрібно якнайбільшими шматками: при цьому контактування площі розрізу з повітрям буде меншим і поживних речовин збережеться більше. Виходячи з цих же міркувань, потрібно максимально наповнювати ємність овочами і мінімально водою (підбирати відповідний посуд), а за можливості варити овочі в шкірці.
*Подавати до столу варені овочі потрібно не пізніше 1-1,5 години після приготування, а через 3 години про корисні речовини в них можна забути. Те ж саме стосується розігрівання приготовлених овочевих страв. В останньому випадку остаточно руйнується вітамін С та інші корисні речовини, а смакові якості значно погіршуються.
*Швидкозаморожені овочі варять, не чекаючи їх розморожування.
*Сушені овочі перед варінням слід ретельно промити, залити водою і залишити для набрякання на 1-3 години, а потім варити у цій же воді.
Кожному овочу – свій час
Броколі. Свіжа капуста вариться не більше 5-7 хвилин у киплячій воді, а для замороженої броколі буде потрібно 10-12 хвилин.
Білоголовкова капуста. В нашаткованому вигляді вариться 15-25 хвилин.
Цвітна капуста. Свіжу капусту, попередньо розділену на суцвіття, занурювати у киплячу воду і варити 10-12 хвилин. Заморожена капуста буде готова через 15-17 хвилин. Якщо в момент кипіння ви покладете у воду шматочок цукру, овоч збереже гарний білий колір і не потемніє.
Картопля. Стара картопля середніх розмірів буде готовою через 25 хвилин, на що молодій картоплі знадобиться до 15 хвилин. Варити бульбу потрібно в підсоленій воді.
Морква. Вариться близько 25 хвилин. Для збереження більшої кількості вітамінів і мікроелементів, цей овоч слід варити в цілому вигляді, а не різати його на часточки.
Буряк. Чим більший буряк, тим більше часу потрібно для його готовності. Коренеплід середніх розмірів вариться близько 40-50 хвилин. Перед приготуванням не рекомендується чистити і розрізати коренеплоди, інакше виваряться всі корисні вітаміни та мікроелементи.
Гарбуз. Нарізаний невеликими шматочками гарбуз вариться в підсоленій воді 20-30 хвилин.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: