ye-logo.v1.2

Мешканка Красилова створює свято з... повітря

Культура 5691
Дмитра Скрипника
Майстриня, як фокусник, в одну мить може перетворити кульку на... україньску дівчину.. Фото: Дмитра Скрипника

Звичайну повітряну кулю можна не лише тримати на мотузочці, але й робити з неї все, що прийде в голову.

 Нині мистецтво створення фігурок із латексу та гелію називається аеродизайном. А єдина в Україні сертифікована майстриня з декору повітряних кульок міжнародного рівня мешкає на Поділлі в Красилові. Яна Савицька відкрила для себе цей вид мистецтва вісім років тому. З того часу вона буквально живе своїм захопленням, адже воно приносить людям щастя і радість. Майстриня, як фокусник, в одну мить може перетворити кульку на квітку або фігурку тварини. Дівчина запевняє: з куль взагалі можна зробити все що завгодно - від маленької собачки до великого мотоцикла або автомобіля.

Дарувати людям радість — її покликання!
Майстриня народилася в Естонії в родині військових, українців за походженням, а все життя прожила в Росії. Вона - дипломований перекладач арабської мови, закінчила Московський гуманітарний соціальний університет і якийсь час працювала за професією. Проте творча жилка, яка передалася дівчині від дідуся-різьбяра, взяла гору, й пані Яна вирішила присвятити себе мистецтву. Чим тільки вона не займалася - вітражами, флористикою, аплікаціями зі стразів Сваровскі, декором, виготовленням авторських листівок та натурального мила ручної роботи. Ідея створювати скульптури з повітряних кульок з'явилася після того, як батьки презентували їй оберемок повітряних кульок. Вони декілька тижнів висіли в її кімнаті під стелею і дарували гарний настрій. Майстриня озброїлася насосом, кількома десятками латексних кульок для моделювання і почала втілювати в життя свої фантазії. А коли презентувала свою першу фігурку синові знайомої і побачила його щасливі очі, то зрозуміла: дарувати людям свято — її покликання! Потім було навчання в престижній московській школі аеродизайну, тренінги та семінари, безліч фестивалів та конкурсів, у яких Яна посідала призові місця. Одним зі значних її досягнень є участь в Міжнародному італійському фестивалі аеродизайну, на який потрапляють лише найталановитіші та найкреативніші майстри. Згодом родина Савицьких повернулася на Батьківщину — до Красилова, й пані Яна вирішила просувати мистецтво аеродизайну в Україні. З її легкої руки нещодавно в Хмельницькому відбувся перший Міжнародний український фестиваль аеродизайну, в якому взяли участь команди з України, Росії та Казахстану. Пані Яна взяла в свої талановиті руки не лише організаційні, але й фінансові моменти. Про що жодного разу не пошкодувала. Каже, що задоволена результатом, і навіть планує зробити цей фестиваль традиційним на Поділлі.

“Запакувати” в кульку можна будь-який предмет
У Красилові Яну Савицьку знають, як власницю арт-студії “Ельф” і, коли потрібно організувати святкування якоїсь події, одразу ж звертаються до неї по допомогу. І це не дивно, адже вона справжній генератор креативних ідей. Крім різноманітних повітряних фігурок-шедеврів та кульок-сюрпризів, вона може “запакувати” у гумову кульку будь-який предмет — книжку, годинник, мобілку і навіть... сковорідку! А робить вона це за допомогою спеціальної диво-машини, яку сконструювали на її замовлення. “З кульок можна зробити все що завгодно, була б фантазія, - каже майстриня. - Фігури бувають різні, часом дуже складні, з декількох десятків куль. Латекс — це не скло і не фарфор, але по-своєму крихкий та делікатний. Крім того, повітряні кульки дуже відчувають людську ауру. Буває майструєш якусь фігурку, підійде до тебе людина з поганою енергетикою, і кульки починають лускати одна за одною. Нічого не вдасться і тоді, коли берешся за роботу в поганому настрої. Часом процес створення скульптури досить кропіткий і тривалий. Для мене це і хобі, і праця, і спосіб самореалізації. Приємно, коли, побачивши фігурку, люди усміхаються незалежно від віку, у них очі буквально починають світитися”.

Велика мрія - створення школи аеродизайну
За словами Яни, технічні навички здобуваються досить швидко, але куди важливіше мати почуття прекрасного. Слід знати, які кульки поєднуються за кольором і типом, як краще їх переплести, як закріпити, щоб композиція трималася. Існує дуже багато технологій плетіння, в'язання, оформлення. Але, за бажанням, навчитися цьому може будь-хто. “В нас це віяння поки тільки починає розвиватися, і всьому доводиться вчитися самостійно, - каже Яна. - А от на Заході і навіть у Росії існують школи аеродизайну, і регулярно проводяться майстер-класи. Там створюють справжні шедеври з тисяч куль і навіть вбрання для подіумів високої моди. Тож одна з граней моєї великої мрії - створення спеціалізованої школи аеродизайну для дорослих та мистецького гуртка для дітей на теренах Хмельниччини”.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую