ye-logo.v1.2

У Хмельницькому хочуть встановити скульптуру Володимира Івасюка

Культура 3068
Фото: espreso.tv

Ідея поки в розробці, але вже точно відомо де і чому її планують встановити.

Хмельницька обласна філармонія – це останнє місце де Володимир Івасюк з’являвся на публіці перед своєю смертю. Про це виданню «Є» розповів директор закладу Олександр Драган.
«У 1979 році, коли приміщення філармонії ще було театром, саме звідси останній раз вийшов Володимир Івасюк. Саме тут він востаннє був, як кажуть «на людях». Тоді тут проходив Республіканський конкурс артистів естради, а Івасюк був членом журі. Звідси він вийшов, сів на потяг до Львова, це було в ніч з 23 на 24 квітня, і більше на публіці його не бачили», – каже Олександр Драган.
Того ж дня, 24 квітня, за телефонним викликом Володимир Івасюк вийшов з дому й більше не повернувся.
18 травня тіло Володимира Івасюка випадково знайдене в Брюховицькому лісі під Львовом. Точна дата смерті Івасюка невідома. Похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові відбувся 22 травня і вилився у масову акцію протесту. З того часу на творчість композитора фактично було накладено заборону.
Офіційна версія смерті — самогубство — підлягала сумніву громадськості як 1979, так і тепер. Відповідно до неофіційної версії, смерть Івасюка була вбивством, виконаним КДБ за наказом вищого керівництва СРСР.

Фото: konstanta.kiev.ua

Ідея встановити скульптуру Володимира Івасюка у Хмельницькому належить Сергію Рабійчуку. Якщо все вдасться, то вже незабаром у філармонії приступлять до реалізації задуманого. Точне місце під скульптуру поки не визначили, але одне із найімовірніших - сквер поблизу філармонії. 

Довідка: Володимир Івасюк – український композитор і поет. Герой України (2009, посмертно). Народився 4 березня 1949 року у селі Кіцмань Чернівецької області.
Один із основоположників української естрадної музики (поп-музики). Автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів. Професійний медик, скрипаль, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. Неординарний живописець.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую