ye-logo.v1.2

«Республіка» переїхала: замість фортеці – 90 гектарів поля і без обмежень у часі

Культура 14241
На "Республіку" - до Хмельницького
На "Республіку" - до Хмельницького. Фото: З архіву редакції

Нарешті стало відоме місце проведення одного із найбільших музичних та street-art фестивалів в Україні «RespublicaFEST».

Минулого року востаннє «відгримів» фестиваль «Республіка» у Кам’янці-Подільському. Тоді організатори зазначили, що у 2018 зміниться не лише його локація, а й навіть місто. І хоча продаж квитків на майбутній фест стартував ще у листопаді, місце проведення розсекретили лише нещодано.

Тепер «RespublicaFEST» перетвориться на великий опен-ейр, який розташується у Хмельницькому на березі Південного Бугу. На фестивальників чекатимуть три сцени, яскраві виконавці, величезна територія для наметів та без обмежень у часі. Водночас художники з п’яти країн займуться стріт-артом у різних куточках нашого міста.

Як зазначив незмінний організатор «Республіки» Андрій Зоін, тепер «республіканцям» з інших міст буде легше добратися на фестиваль і проживання обійдеться дешевше. У Кам’янці ж протягом 22-24 червня пройде препаті фестивалю «Respublica FEST».

Детальніше про «Республіку 2018» у Хмельницькому, яка відбуватиметься протягом трьох днів з 31 серпня по 2 вересня, Андрій Зоін розповів журналісту Сайту Є.

Фото: з Фейсбуку. Тепер "Республіка" буде тут

Чому «Республіка» переїхала з Кам’янця-Подільського до Хмельницького?

- Є багато різних факторів. По-перше, за сім років «Республіку» ми так розкачали, що в Кам’янець люди просто не вміщаються. У Хмельницькому ж є поляна, яка може вмістити 20 тисяч людей.

По-друге, до Кам’янця важко доїхати. Ми втрачали багато людей, які просто не могли туди потрапити. На Хмельницький йдуть потяги з будь-якої точки країни.

По-третє, в Кам’янці ми все ж залишаємо фестиваль, але він буде іншого формату. Більш спокійний, джазовий. А в Хмельницькому буде великий фестиваль з роком і електронною музикою. Нерешті ми робимо його без обмежень по часу, бо він буде за містом. Там немає будинків поруч, ми нікому не заважатимемо.

Якою буде «Республіка» у Хмельницькому?

- Ми плануємо облаштувати три сцени з різними напрямками музики. Вони будуть відрізнятися від тих, що були в Кам’янці, бо там локація була інша. Цього року буде рок-сцена, поп-сцена і електронна сцена. Тепер є багато місця для наметового містечка. Якщо в Кам’янці ми не знали, де людей селити, бо не було місця для наметів, то тут велика територія. Можна розмістити пів України, адже є 90 гектарів поля.

Скільки цього року очікуєте охочих відвідати фестиваль?

- Нам важко сказати, скільки ми очікуємо людей. Бо в Хмельницький буде важче притягнути туриста на перший фестиваль. Цього року ми орієнтуємося 50 відсотків на місто, інших 50 – на туристів. Це звичайно залежить від партнерських грошей. Адже чим більше грошей, тим більшу зірку можна привезти. А чим більша зірка, тим більше людей приїде.

Але не менше ніж в Кам’янці, бо сюди простіше доїхати і дешевше жити і їсти. У Кам’янці до нашого фестивалю втричі підвищували ціни і хостели, і готелі. У Хмельницькому поки що точно такого не буде, бо люди і готелі ще не знають, що так можна. Для пересічного фестивальника це буде значно вигідніше.

Ну і ціни на квитки ми будемо намагатися не піднімати. Постараємось, щоб вартість була так ж, або трохи вища, ніж того року. Нам цікаво, щоб багато людей приїхало на перший фестиль, а далі будемо дивитися.

Організатори очікують, що відвідувачів  "Республіки" у Хмельницькому буде не менше, ніж в Кам'янці

На вашу думку, чи готові хмельничани приймати гостей фестивалю? Адже буде багато неформальної молоді, яка гулятиме вулицями міста.

- На «РокБуг» прийшло вісім тисяч хмельничан. Це був ідикатор, який показав, що Хмельницькому потрібні такі фестивалі. Якщо фестиваль приносить гроші в місто, то чому б його не провести? Магазин заробить таку виручку за день, як зазвичай заробляє за тиждень, таксисти зароблять так само. Готелі будуть забиті, і зароблять як за місяць. Тому, в принципі, чого тут боятися. Адже люди приїжджають на фестиваль витрачати гроші.

Як міська влада відреагувала на ініціативу?

- Міська влада зацікавлена, бо вони зараз намагаються розвивати місто у бік подієвого туризму. Є подія – є турист. Хмельницький вигідно розташований на перехресті багатьох доріг. З різних міст легко доїхати. Тому це молодіжний розвиток через фестивалі. Я думаю, він принесе свої плоди.

Важлива складова фестивалю «Республіка», це стріт-арт. Чого очікувати цього року?

- Стріт-арт – це ще одна причина переїзду. Ми в Кам’янці за ці роки розмалювали все. А фестиваль наш славиться тим, що кожного року ми малюємо на будинках. У Хмельницькому три роки тому ми почали теж займатся стріт-артом. За цей час створили п’ять чи сім малюнків. Цього року ми плануємо зробити ще три-чотири малюнки.

З художниками визначились?

- У нас є чотири заявки від іноземних художників. Є навіть дальні країни. Дівчина з Аргентини хоче приїхати. Є з Англії, Італії, Молдови і, звичайнно, українські митці. Де будуть майбутні мурали, ще не знаємо. Ми спочатку дивимось на художника, на його манеру малювання, на стиль. Якщо він нам підходить і його творчість в місті доречна, такого художника ми привозимо. І відповідно до цього будемо вибирати стіни.

В Кам’янці заплановане препаті «Республіки». Розкажіть, що там буде?

- Зрозуміло, що певна частина людей захоче їхати в Кам’янець. На Руській брамі є невелика фортечна споруда, яка може вмістити тисячу людей. Там ми плануємо зробити невеликий препаті фестивалю. Зараз це модно. Зазвичай вони проводяться за кілька тижнів чи місяців до основного фестивалю. Препаті буде тихеньке. Тож, всіх, хто любить Кам’янець, і хотів би бачити фестиваль там, ми запрошуємо на препаті. А решту фестивальників чекатимемо в Хмельницькому.

Замовити квитки на фестиваль можна на сайті concert.ua. До першого квітня їх вартість була 400 гривень. Тепер квитки на три дні «Республіки» коштують 450 гривень.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую