ye-logo.v1.2

За лаштунками: заповідник «Межибіж» долучився до MuseumWeek 2020 (ФОТО)

Культура 2212
Для музейників - це нагода показати суспільству, що з оголошенням карантину робота музеїв та заповідників не припинилася
Для музейників - це нагода показати суспільству, що з оголошенням карантину робота музеїв та заповідників не припинилася. Фото: Ігоря Западенка

Акція триває з 11 по 17 травня.

Державний історико-культурний заповідник «Межибіж» долучився до щорічної музейної акції у соціальних мережах MuseumWeek 2020. Триває вона традиційно тиждень. Цього року – з 11 по 17 травня.

«Для музейників - це нагода показати суспільству, що з оголошенням карантину робота музеїв та заповідників не припинилася. Це нагода розповісти, чим насправді займаються музеї, що вони робили за зачиненими дверима, та як музейники і пам’яткоохоронці долають каоронавірусний карантин», - розповів сайту «Є» Ігор Западенко, заступник директора Державного історико-культурного заповідника «Межибіж».

Темою цьогорічного музейного тижня MuseumWeek 2020, який наразі ще триває, є єднання. Як зазначається на сайті організаторів акції, в час, коли більша частина світу перебуває в карантині, це актуально як ніколи. 

Отож, йдучи за хештегом #MuseumWeek та спеціальними щоденними хештегами, заклади, які беруть участь в акції, просувають культуру через Інтернет, розміщую на сторінці установи контент, який має підходити під цьогорічну тему «Музейного тижня» та хештеги окремих днів. Цього року, до речі вони такі:

11 травня: #HeroesMW / Герої
12 травня: #CultureInQuarantineMW / Культура на карантині
13 травня: #togetherMW / Разом
14 травня: #MuseumMomentsMW / Музейні моменти
15 травня: #climateMW / Клімат
16 травня: #TechnologyMW / Технології
17 травня: #dreamsMW /Мрії

Отож, доєднався до акції Державний історико-культурний заповідник «Межибіж» та його співробітники, і показали на своїй сторінці у фейсбуці з-за лаштунків найцікавіше.

Скажімо, у день з тематикою «Культура на карантині» #CultureInQuarantineMW працівники заповідника показали виставку цікавих речей, підготовкою якої займалися саме тоді, коли установа була зачинена для відвідування.

Цей кубок, знайдений на території фортеці, зможуть побачити відвідувачі в нових експозиціях музею. Фото: Державний історико-культурний заповідник «Межибіж».

Також показали у відео, як під час карантину піднімали кам'яні артефакти з 15-метрової глибини під палацом Сенявських.

 Карантин для науковців був нагодою розвідати глибокі закапелки замку...

Дослідження найпотаємніших куточків палацу та фортеці. Фото Ігоря Западенка.

Не зупинялася під час карантину і реставраційна робота... Зокрема, за цей час відновили дах Круглої вежі.

Конструкція даху, який відновили над Круглою вежею. Фото Ігоря Западенка

У день, з тематикою «Разом» #TogetherMW музейники показали, як спільно можна звершити чимало гарних справ. Наприклад, відремонтувати старовинний міст до фортеці...

Нині міст уже повністю відновлений. Фото Ігоря Западенка.

Показали, як разом звершуються чудові проекти. Наприклад, цей, де у проекті фотохудожника Олександра Харвата об'єдналися фотографи, музейники, непрофесійні, але харизматичні моделі. Зокрема, директор заповідника Олег Погорілець перевтілився в князя Острозького.

Директор заповідника Олег Погорілець перевтілився в князя Острозького. Фото: Ігоря Западенка.

Розповіли як несподівано посеред зими можна дістатися Словаччини і разом зі словацькими дослідниками оглянути, виміряти, сфотографувати ренесансні пам'ятки, які споріднені з палацом Сенявських в Меджибожі.

В Словаччині є будівлі, споріднені з палацом Сенявських в Меджибожі. Фото: Ігоря Западенка.

Також музейники розповіли про «Музейні моменти» #MuseumMomentsMW, які закарбувалися в пам’яті на фестивалях та інших заходах.

Меджибіж щороку приймає тисячі відвідувачів під час різноманітних фестивалів. Фото: Ігор Западенко.

Згадували найкращі моменти, пов'язані з відвідуваннями Меджибізької фортеці.

Рік тому: лицарський бал київських школярів у Меджибізькому замку. Фото Ігоря Западенка.

У день присвячений темі «Клімат» #climateMW показали і хмари, і сонце, і веселку над Меджибізькою фортецею - символ відродження після будь-якої негоди.

Веселка над Меджибізькою фортецею. Фото: Ігоря Западенка.

Попереду ще два дні музейного тижня. Тож заходьте на сторінку Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» у фейсбуці, та стежте за новими цікавими моментами з життя за лаштунками.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую