ye-logo.v1.2

Хмельницький музей-студія фотомистецтва святкує десятиріччя (ФОТО)

Культура 4038
Директор музею-студії фотомистецтва Віталій Савін приймав сьогодні вітання та подарунки з нагоди ювілею закладу
Директор музею-студії фотомистецтва Віталій Савін приймав сьогодні вітання та подарунки з нагоди ювілею закладу. Фото: автора

З нагоди свята у музеї відкрилася виставка «Краще з фондів».

Сьогодні, 10 вересня, у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва була презентована незвична виставка. Працівники закладу відібрали з фондів найкращі роботи і презентували хмельничанам та гостям міста з нагоди 10-річчя музею.

«Краще з фондів» – це лише невелика частина того, що ми маємо і чим ми пишаємося. Сьогодні виставили на експозицію роботи різних жанрів, які вражали і будуть вражати», - каже директор музею Віталій Савін.

Однак відкриття експозиції було схоже не на звичайну презентацію виставки, а на день народження, яке не обійшлося без подарунків. Море теплих слів, спогадів та побажань линули сьогодні у стінах фотомузею. Колеги з Одеси передали хмельницьким музейникам «золоту» медаль, а друзі - фанати футболу, подарували футболку з назвою музею.

Привітати ювілярів прийшли колеги з Хмельницкого обласного художнього музею
Фотомитці з Одеси презентували музею-студії фотомистецтв "золоту" медаль
Серед подарунків - футболка з назвою музею.
Море теплих слів, спогадів та побажань линули сьогодні у стінах фотомузею

Митці та колеги, другі за знайомі пригадували шлях, який потрібно було пройти, аби наразі мати у Хмельницькому такого високого рівня музей.

Валентина Андріїшина, заступник директора міського комунального підприємства «Хмельницькінфоцентр», яка завітала на виставку, пам’ятає часи коли думки про такий музей були лише мрією.

Окрім колекції фотопаратів, що представлені й музеї-студії, Костянтин Жданов неодноразово презентував свої персональні виставки у стінах музею

«Одного разу колекціонер-фотомитець Костянтин Жданов розповів мені велику таємницю про те, що в нього зберігається велика колекція фотоапаратів різних часів. Він міг їх продати і купити собі квартиру або автомобіль, але Костянтин вирішив не лише зберегти колекцію, а й виставити її на широкий загал. Для того, аби переконати тодішнього міського голову, а це був Сергій Мельник, у необхідності відкриття у місті фотомузею, нам потрібно було відкрити хоча б одну невеличку виставку. Тоді в Народному домі нам виділили маленьку кімнатушку і ми до Дня міста показали надбання Костянтина Жданова усім хмельничанам».

Далі жінка розповіла, що це був лише початок, який дав зрозуміти, що у Хмельницькому повинен бути заклад мистецтва європейського зразка.

27 травня 2009 року на сесії міської ради було прийнято рішення про створення такого музею у приміщенні історичної пам’ятки архітектури міста, побудованому на власні кошти Нафтулою Вассерманом у 1910-1912 роках. Понад рік тривали будівельні та оздоблювальні роботи.

«Ми були шоковані коли вперше зайшли до цього приміщення. Ремонт був відсутній, а у підлозі були дірки. Спільними зусиллями, клаптик за клаптиком, сантиметр за сантиметром ми створили заклад для мистецтва та творчості», - пригадує Валентина Володимирівна.

За 10 років у музеї вдалося провести понад 130 виставок найкращих фотографів міста, України та світу

Офіційне відкриття закладу припало на 7 вересня 2010 року. Він є першим та єдиним в Україні. У музейних вітринах виставлено колекцію , що налічує понад 3500 експонатів. За 10 років вдалося провести понад 130 виставок найкращих фотографів міста, України та світу, що дало змогу наповнити фонди музею кращими роботами фотомитців. Музейна колекція налічує понад 2500 світлин, невеличку частку яких хмельничани та гості міста зможуть побачити на виставці фотографій «Краще з фондів», яка діятиме до 21 вересня 2020 року за адресою: вул. Проскурівська, 56.

Читайте також: Подільський письменник Володимир Шевченко видав книгу до свого ювілею

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую