ye-logo.v1.2

Єдина в Україні: на Хмельниччині показали платівку з першим записом «Щедрика»

Культура 1882
Автор легендарного «Щедрика» навчався у Подільській духовній семінарії
Автор легендарного «Щедрика» навчався у Подільській духовній семінарії. Фото: Кам'янець-Подільської міської ради

Його вперше публічно відтворили на грамофоні-ровеснику.

У Кам’янці-Подільському представили єдину на сьогодні в Україні платівку з першим записом «Щедрика» у виконанні хору під керівництвом Олександра Кошиці. Запис платівки було здійснено 1922 року компанією Brunswick у США. Також у місті презентували і перший відомий грамзапис «Caroll of the Bells». Про це повідомляє Суспільне Поділля із посиланням на прессекретарку виконкому Кам’янець-Подільської міської ради Тетяну Дику.

За її словами, ці записи вперше публічно відтворили сьогодні, 26 грудня, у сесійній залі Кам’янець-Подільської міськради в рамках презентації проєкту «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика».

«Запис «Щедрика» вперше публічно відтворили на грамофоні The Victor-Victrola VV-VI виробництва США, який є ровесником унікальної платівки, адже був випущений також у 1922 році», - додає Тетяна Дика.

Також, за словами посадовиці, народна хорова капела «Дніпро» подарувала кам’янчанам та гостям міста прем’єру пісні «The Bluebirds», яка була написана 1933 року. Це досі невідома в Україні версія, що була написана за три роки до "Carol of the Bells" і слова якої відображають саме зміст «Щедрика». Капела «Дніпро» є спадкоємицею і послідовницею студентського хору Університету Святого Володимира, який під керівництвом Олександра Кошиця 25 грудня 1916 року у Києві вперше публічно виконав «Щедрика» на великій сцені.

Автор легендарного «Щедрика» Микола Леонтович з 1892 по 1899 рік навчався у Подільській духовній семінарії, де вивчав теорію музики та хоровий спів, опанував скрипку, фортепіано, деякі духові інструменти, почав обробляти народні мелодії, рік керував студентським хором. Під час того, як Кам’янець був столицею УНР у 1919 році, саме тут, після евакуації з Києва, з 14 лютого по 24 березня було остаточно сформовано Українську республіканську капелу під керівництвом Олександра Кошиця та проведено значну роботу з підготовки світового турне. Саме ця капела, вирушивши із Кам’янця-Подільського, дала старт так званій культурній дипломатії України, і понесла у світ низку унікальних творів, серед яких «Щедрик» Миколи Леонтовича. Уже за кілька років англійською мовою із назвою «Carol of the bells» він набуде популярності, а з часом стане легендарною піснею, без якої не відбуваються жодні різдвяні свята/

За словами Тетяни Дикої, аби повернутися до теми та підкреслити значимість кам’янецького періоду «Щедрика» і загалом діяльності капели Кошиця, було розроблено проект «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика». На власному ентузіазмі кам’янчанами була зібрана колекція унікальних експонатів з цієї теми. Усі вони були презентовані під час заходу. Детальніше з ними можна буде ознайомитися під час виставки, яка запрацює у Кам’янці-Подільському вже з 28 грудня у виставковій залі на вулиці Соборній.

Читайте також: Полювання на відьом, екстримальні катання. Як розважитися у Кам’янці-Подільському на карантині.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую