ye-logo.v1.2

Олександр Пономарьов, Тарас Тополя, Jerry Heil, Без обмежень, Тіна Кароль, Марина Круть, Kate Soul: нова підбірка української музики

Культура 13925
20 музичних новинок у підбірці цього тижня
20 музичних новинок у підбірці цього тижня. Фото: patrioty.org.ua

Новий альбом презентувала хмельницька співачка Kate Soul.

Цього тижня багато нових пісень були присвячені Дню Незалежності України.

Тарас Тополя, Олександр Пономарьов, Михайло Хома та ALEKSEEV разом заспівали пісню "Миліша".

Кліп на пісню вже зібрав понад 800 тисяч переглядів, а сама пісня потрапила до рейтингу популярних музичних відео на Youtube.

Слова та музику створив Олександр Пономарьов. Виявляється, ця пісня була написана ще до повномасштабного вторгнення.

Пономарьов планував випустити пісню "Миліша" 1 березня 2022 року, проте повномасштабна війна змінила всі плани. Артист вагався, чи варто випускати цей романс зараз, тому порадився з військовим, той його підтримав.

“Я показав нову пісню, розповів історію про те, що планував прем'єру цієї пісні на 1 березня минулого року , але… Він дуже цікаво відповів – терміново її випускай і не тягни, бо в нас в Україні зараз дуже багато розлучень, а потрібно – щоб було більше весіль”, – пригадав Пономарьов, пише 24 канал.

Варто зазначити, що цього тижня українські виконавці активно випускали пісні до Дня Незалежності.

Українська блогерка та співачка Jerry Heil (Яна Шемаєва) випустила пісню Bracia разом з польським репером Przyu.

За словами Яни Шемаєвої, пісні Bracia, між іншим, вже рік.

“Рік я мріяла її показати, проте вона визрівала, і зараз, коли світ починає звикати, а українці - стомлюватися, сподіваюся, ця пісня стане культурним поштовхом для тих, хто її почує. Przyu — один з найталановитіших сонграйтерів, яких я зустрічала. Я дуже сподіваюся, що це лише початок нашої співпраці. В цьому трекові і біль, і злість, і надія на світле, і віра в неминучу перемогу. Дуже вдячна Бартеку, що він так відчуває Україну. Ідея «поріднити» нас в приспіві належить саме йому”, - зазначила співачка.

Гурт Без обмежень разом зі Златою Огневич представили пісню «Народжені вільними».

Пісня про силу та міць українського народу, про бажання усіх українців бути вільними та незалежними.

Прем‘єра синглу відбулась у День Державного Прапора, до найважливішого свята для кожного українця - Дня Незалежності.

«Це пісня про нас: вільних, сильних та непереможних. Вона про тих українців, які ніколи не будуть миритися з несправедливістю і завжди будуть виборювати свою свободу, будуть йти до останнього заради Незалежності», - поділилась ZLATA OGNEVICH.

«Пісня «Народжені вільними» не схожа на творчість “Без обмежень”, та і не схожа на пісні Злати. Це щось зовсім інше - те, у чому ми поєдналися. А найголовніше – вона має сильний месседж, який ми хочемо донести до кожного українця. «Народжені вільними» – це маніфест сильних, незалежних та вільних духом людей», - поділився фронтмен гурту Сергій Танчинець.

Пісня має концептуальний характер та поєднує у собі елементи року та поп-музики.

Зйомки відео відбулись в працюючому кам'яному кар'єрі, який є відображенням сили та міці. Місце для зйомок артисти вибрали неспроста. На таку локацію наштовхнула робота видатного українського письменника Івана Франка «Каменярі»:
«Лупайте сю скалу!
Нехай ні жар, ні холод Не спинить вас!
Зносіть і труд, і спрагу, й голод,
Бо вам призначено скалу сесю розбить».

“Саме скелі у вірші Франка були символом несправедливості, які бороли сильні та могутні каменярі. Так і українці зараз – ведуть боротьбу за своє незалежне, вільне майбутнє”, - йдеться в описі до пісні.

Тіна Кароль виконала пісню One Nation Under Love.

“One Nation Under Love” - пісня, написана та присвячена Україні легендарною американською композиторкою Дайан Уоррен, володаркою премій Oscar, Golden Globe, Grammy Awards, Emmy Awards та авторкою знакових хітів Вітні Х'юстон, Тіни Тернер, Шер, Селін Діон, Леді Ґаґи, групи Aerosmith.

Дайан Уоррен висловила свою підтримку українському народу.

"Я написала пісню про країну, якій симпатизую, якою захоплююся, яка вимушено бореться за свою свободу. Про країну, яка не є ворогом, а є розумною, ціннісно-орієнтованою, здатною об'єднувати нації, доводячи, що вона є країною - лідером”, - зазначила композиторка.

До синглу "One Nation Under Love» увійшли дві версії пісні англійською та українською мовами.

До українського рейтингу застосунку для розпізнавання пісень Shazam потрапила нова композиція гурту Molodi під назвою “Допоможіть”.

За словами виконавців, презентуючи кліп "Допоможіть", гурт хоче привернути увагу до однієї з найважчих проблем сьогодення - депресії.

“Згідно з результатами соціологічних досліджень, більше 90% жителів України відзначили, що в них виявився хоча б один з симптомів тривожного розладу, тоді як більше половини українців перебувають у групі з підвищеним ризиком розвитку психічних порушень. Але суттєвою проблемою є й те, що у сучасному суспільстві й досі існує хибне поняття про те, що чоловіки не плачуть, а депресія та психічний біль - це слабкість. Все це призводить до того, що звичка звертатися до фахівців не є поширеною серед українців, адже дуже часто вони не вважають свої проблеми достатньо серйозними для цього. Саме це є головною перешкодою до отримання психологічної допомоги, особливо серед молоді”, - йдеться в описі до відео.

Виконавиця Monokate (Катерина Павленко) разом із електрофолк гуртом Go_A випустила пісню Vorozhyla, яка стала саундтреком до фільму “Довбуш”.

Як пише видання “Караван”, натхненням для Катерини, яка написала слова і музику до пісні, стала зіграна нею роль у “Довбуші”. Вона втілила карпатську мольфарку, яка, за сюжетом, вириває малого Олексу, якого вдарила блискавка, з лап смерті за допомогою стародавнього обряду.

В пісні навіть звучить замовляння, котре вона проговорює під час ритуалу зцілення.

Картину “Довбуш” режисера Олеся Саніна довелося чекати понад 5 років. Це історія легендарного ватажка карпатських опришків, що повстав проти свавілля шляхти. На шляху справедливості Олексі Довбушу доводиться рвати родинні зв'язки, жертвувати коханням і ризикувати життям.

У 32 річницю Незалежності України співачка Оля Полякова офіційно презентувала пісню “Пташка”.


Пісня “Пташка” - це присвята всім жертвам війни та тим, хто потребує підтримки у ці трагічні для країни часи, які обов'язково закінчаться нашою перемогою.

Головною героїнею відео до пісні стала дівчинка Яна, яка постраждала внаслідок обстрілу вокзалу Краматорська. У квітні 2022 року Наталя з 11-річними двійнятами Яною та Ярославом потрапили під ракетний обстріл вокзалу Краматорська. Жінка втратила одну кінцівку, дівчинка - обидві. Мама з донькою кілька місяців проходила лікування у Львові. Згодом родина вирушила до США, де у лікарні Сан-Дієго пройшла реабілітацію та протезування. Сьогодні дівчинка завдяки протезам наново навчилася ходити, відвідує школу, їздить на велосипеді та подорожує.

Сама ж пісня присвячена 23-річній Оксані Баландіній, медсестрі з Лисичанська, яка зазнала мінно-вибухової травми, наступивши на невідомий предмет, коли поверталася додому. Лікарі зробили їй чотири операції. В результаті жінці ампутували дві ноги та пальці лівої кисті. Весь час, коли вона боролася за життя, поряд з нею був її коханий Віктор. Зворушливі кадри з їхнього весілля, яке відбулося у палаті львівського шпиталю, облетіли всі ЗМІ. Травми не завадили нареченій одягнути білу сукню і станцювати з коханим весільний танець. Ця історія стійкості надихнула Олю Полякову на виконання пісні “Пташка”.

Партію скрипки до композиції виконав військовий скрипаль Мойсей Бондаренко, відомий грою на музичному інструменті на передовій.

Максим Дерев‘янчук (Drevo) у лютому записав пісню “Завітавши у храм”, яка зібрала півмільйона перглядів.
Цього тижня співак представив пісню “Життя розпусне”


“Життя розпусне - це пісня, яка викликає дисонанс. Адже, я намагаюсь пояснити долі, що хочу спокою та сімейного життя. Звичайно у кожного з нас, бувають буремні часи, і не потрібно себе в цьому обманювати. Проте, я бажаю, щоб хвилі занесли вас до свого, рідного”, - відмітив співак.

Поет і музикант Сергій Жадан разом з рок-гуртом “Мертвий півень” перезаписали пісню “Переваги окупаційного режиму”.

Перший варіант пісні був записаний багато років тому на вірш саме Сергія Жадана.

І ось як новий трек прокоментував поет в соціальних мережах.

“Пам'ятаю, більше двадцяти років тому, а точніше навіть і не скажу, Півні повідомили, що зробили пісню на «Переваги окупаційного режиму». Поміж собою вони називали її 6/8 – у тексті було вісім строф, вони подужали заспівати перші шість. Місько вигадав вокальну партію, яку відразу хотілося повторювати.
Пам'ятаю, ми брели сонячним львівським парком на Півнячу базу, попереду йшов Пако (він завжди йшов попереду і це всім видавалося логічно), щось говорив, жартував, навіть посварився з якимись перехожими. На базі хлопці зіграли пісню й почалося святкування. Іноді мені здається, що воно тривало роками. А ось тепер немає Пако, немає Міська. Натомість, Півні знову зібралися й знову грають рок-н-рол. Що, як на мене, страшенно справедливо – їхні пісні, переконаний, мають звучати, без них багатьом було погано. Сподіваюсь, що далі будуть нові концерти й нові альбоми. А наразі ми перезаписали «Переваги». Строф стало менше, проте динаміки стало більше. Труби додають треку нового вогню, а старий каркас тримається напрочуд міцно й надійно. Слухайте український рок-н-рол, ловіть свій ритм”, - зазначив Сергій Жадан.

Хмельницькі виконавці також презентували цього тижня нові пісні.

Cпівачка Катерина Коваленко з Хмельницького, яка виступає під сценічним псевдонімом Kate Soul, презентувала новий альбом “Слова”. До нього увійшли 11 композицій.

Також Катерина Коваленко відмітила, що альбом про українське слово крізь красу та поетичність, а 11 треків - це шість легенд минулого і п'ять геніїв сучасності. Так, серед авторів віршів для цього альбому є Ліна Костенко, на вірш якої “Спини мене” написана перша пісня альбому. Пісня “Зелений заєць” написана на вірш поета “Розстріляного відродження” Майка Йогансена.

Крім того, серед авторів віршів до пісень - поет-дисидент Тарас Мельничук, Дмитро Павличко, Світлана Жолоб, Ірина Рубець, Василь Діденко, Ігор Римарук, хмельницька поетеса Анастасія Семенюк та інші.


Так, пісня “Дата на квитку” написана на вірш Ігоря Римарука “Віщі сни”.

Хмельницька співачка і бандуристка Марина Круть записала спільну пісню з галицько-донбаським гуртом “Nazva”.
Композиція "На дно" – це перший трек гурту Nazva з майбутнього альбому співпраць "Гурма".

Кліп на пісню знімався в Домі Івана Франка – видатного українського поета, прозаїка, драматурга, літературного критика, громадського і політичного діяча.

За словами виконавців Франко – один з тих, хто в українській літературі найяскравіше описав трикстерів, створивши образ Захара Беркута і Лиса Микити.

“Кліп наповнений відсилками на Франкових трикстерів, тому уважний глядач точно знайде їх усі”, - відмічають музиканти.

Гурт Schmalgauzen - театрально-музичний ансамбль, що створювався у стінах університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого.

Нещодавно сайт “Є” писав про їх композицію “Сірі Туфлі”, яка зібрала понад 200 тисяч переглядів на Youtube.

Цього тижня гурт випустив міні-альбом Твій Віль del.1 до якого увійшла пісні “Кров і вино”.

Харківський гурт “Папа Карло” разом з музикантом Русланом Трочинським представили пісню “Будь Собою”.

Нещодавно лідер гурту “Папа Карло” Василь Рябко мобілізувався до лав 5-ї Слобожанської бригади Східного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України і це його перша після початку служби.

Молодий виконавець To Eternity, який став відомий завдяки пісні “Несмачний мед”, а пізніше випустив пісню з фіналістами українського відбору до конкурсу Євробачення-2023 - гуртом Tember Blanche.

The Curly — музикант з Києва, що створює гармонійну суміш аренбі, хіп-хоп та хаус звучання. Сайт “Є” писав про його дебютний мініальбом “Сумнівна терапія”.

Раніше сайт “Є” писав про їх спільну пісню “Дивак”. Тепер музиканти презентували спільний альбом “Теорія любві”.

До альбому увійшло 13 композицій, серед яких є спільні роботи з Liia, Otoy та Tery (Тарас Гудзь). З останнім композиція “Другий шанс”.

«The Unsleeping» — український музичний гурт з Києва. Заснований у 2013 році в місті Умань. У 2019 гурт виграв відбір APPS Music & SZIGET Festival 2019: Awards та отримав шанс представити Україну на п'ятому найбільшому музичному фестивалі світу Sziget Festival 2019.

21 листопада 2020 відбулася церемонія нагородження першої премії незалежної музики Jger Music Awards 2020. Пісня «Ptaha Fred» гурту The Unsleeping стає переможцем у номінації Трек року.

Цього тижня гурт представив пісню “Холодно”.

Репер Kalush (Олег Псюк) презентував пісню “А ти знала”, яку присвятив своїй дівчині Олександрі.


“Йо, бейба, сьогодні в твій день народження хочу побажати тобі здоров‘я. Це основне і єдине чого я тобі бажаю по декількох причинах. По-перше, бо це один з головних аспектів від якого залежить щастя. По-друге, бо здоров‘я не можна купити за гроші. Ну і третє і найголовніше, тому що все остальне в цьому житті дам тобі я. З днем народження Білоброва!”, - написав співак в описі до відео.

Фіналістка національного відбору Євробачення-2023 співачка FIІNKA (Ірина Вихованець) записала нову пісню “Дощ паде”.


“Мені дуже прикро, шо ми перейшли в стадію, коли люди «міряються горем». Цією піснею я хочу нагадати, шо війна направду зачепила кожного. Такий день незалежности у нас сегодни… Ми віримо в сонце, але кожен намок під дощем”, - зазначила співачка.

Гурт Luftpauza записали пісню “Зніми з мене форму” про втому військових.


Ліричний герой хоче зняти з себе цю "форму" та хоча б на мить відчути себе вільним, робити те, що він любить.

Київський електронний дует KAROON записав трек “Стан”.

“Сьгодення породжує в нас різні граничні стани: божевілля переростає в спокій, інтерес – у байдужість, активність – у депресію. Саме про це наша відеоробота. Попри стани, які супроводжують нас, не хотілося б впадати у крайнощі, тому крайнощі присутні у кліпі: сповідь і покаяння на початку відео впевнено несуться у бік абсурду і навіженості у кінці”, - йдеться в описі до відео.


І на завершення підбірки пісня молодої української співачки Sophime (Софія Гришина).


Цього тижня Sophime презентувала композицію “Знов і знов”.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую