ye-logo.v1.2

«Останні години» далися найважче - хмельницький письменник Юрій Даценко про фінальний роман з серії ретродетективів

Культура 2262
Юрій Даценко відправив до друкарні фінальний роман із серії ретродетективів
Юрій Даценко відправив до друкарні фінальний роман із серії ретродетективів. Фото: з фейсбук-сторінки письменника

Cаме для цього роману було найважче шукати матеріали, зізнається письменник.

Хмельницький письменник Юрій Даценко відправив до друкарні п'ятий, фінальний, роман із серії ретродетективів про пригоди проскурівського хірурга Якова Ровнєра - «Останні години». В паперовому варіанті книжка побачить світ уже до кінця року. А за місяць письменник потішить читача обкладинкою й розпочне передзамовлення. Про заключний роман Юрій Даценко розповів журналістам сайту "Є".

Нагадаємо, у першій книзі «Пастка для різника» читач спостерігав за пригодами головного героя, який розслідує вбивство повій у Проскурові. У другій - «Книга в камені» - Яків втягнутий у конфлікт двох могутніх родів у старовинному Кам'янці-Подільському. Події третього роману «І стало світло» відбуваються у Меджибожі. Четвертого – «Життя вічне» у Сутківцях, де є знаменита церква-фортеця 15 століття.

У п'ятому романі головному герою Якову Ровнєру уже за сімдесят, бо то вже 1942 рік. Він знову у Проскурові. Все буквально вкутане безвихіддю.

«Як на мене, це найскладніший період з усіх, які я описував, - ділиться письменник. – Окупація, створення концентраційного табору «Шталаг 355» на околиці Проскурова у Раковому…».

До того ж, зізнається автор, саме для цього роману було найважче шукати матеріали. У першому зовнішній вигляд Проскурова вдавалося відтворити за допомогою наявних світлин. Достатньо було інформації про тодішній Кам'янець- Подільський у другому циклі пригод героя. Що стосується меджибізького періоду в житті Ровнєра, - були гарні консультанти – працівники тамтешнього заповідника. Вистачає в загальному доступі й інформації про Сутківці, їхні славні церкву і замок.

«На жаль, - розповідає Юрій Даценко. – Не так багато оприлюднено фактів про табір. Доволі загальні вони і про гетто. Втім мій роман не історичний, а з елементами художньої вигадки. Проте, традиційно, з історичним підгрунтям й багатьма історичними фактами. До прикладу, я дуже ретельно підійшов до назв вулиць, адже в російській імперії вони називалися по одному, в УНР й за часів Союзу – по-іншому, ще й німці на той час внесли свої корективи».

Попри відсутність інформації, письменник намагався якомога менше послуговуватися вигадками. Хоча доля вигадки, легенди є власне у кожному романі. У цьому автор вивів дві єврейські легенди, зв'язавши загальноєвропейську історію з нашою проскурівсько, взявши за основу невеличку проскурівську оповідку про єврея-годинникаря, за допомогою винаходу якого можна керувати часом. «Спробував обіграти цю казку-побрехеньку з реалістичного боку», - розповідає Юрій Даценко.

Важко писалося й тому, каже, що, змальовуючи події 1942-го (захоплене місто, євреї загнані у гетто), не зробиш сюжет розважальним.

«Нелегко було й вірно витримати баланс, - зізнається письменник. – Адже мова йде про радянський період нашого міста, а тут, як мовиться, легко можна збитися на манівці. Дуже деліканта тема проскурівського підпілля. Вона дуже важлива в контексті історії, адже саме Проскурівська підпільна організація вважається однією з найбільших і найпотужніших в Україні».

Автор включив в роман імена справжніх підпільників – молодих десятикласників, випускників шкіл, які так багато зробили, аби вигнати ворога з рідної землі. «Тут дуже багато справжніх подій, які я пояснив у зносках, - констатує Юрій. – Це власне і є візитівкою моїх книг».

…Поділився Юрій Даценко із сайтом «Є» і планами на найближче майбутнє: «Сідаю за соціально-побутову, соціально-психологічну драму з елементами фантастики. То буде роман у кращих традиціях Стівена Кінга. Події відбуватимуться у сучасності. Після його виходу багато людей мене зненавидять, оскільки підійматиму дуже актуальні і дуже болючі тем сімейних стосунків».

Читайте також: «Провідник «Волох»: як на Хмельниччині знімали фільм про повстанців ОУН-УПА

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую