ye-logo.v1.2

Азу зробили сучасною

Культура 3578
Фото: Євгенія Дорофєєва

Хмельницький обласний музично-драматичний театр імені Михайла Старицького відкрив новий сезон прем’єрою вистави «AZA.2011»

Як і обіцяв режисер-постановник, заслужений діяч мистецтв Мирослав Гринишин, на прем’єрі вистави «AZA.2011» глядачі не побачили традиційних декорацій та костюмів, класичного твору видатного драматурга Михайла Старицького. Творчим колективом була представлене вільне прочитання відомої п’єси. Ця сценічна версія була незвичайною і несподіваною і до того ж, динамічною. Вона тримала в напрузі зал протягом усього дійства. Глядач побачив сучасне містечко, де розгорнулося протистояння корінних мешканців і тих, що прибули. За задумом режисера, на сцені були постійні паралелі двох вимірів: «кислотної музики», під час якої молодь підсилює свої емоції наркотиками й алкоголем та невмирущих українських мелодій; стін, розмальованих графіті і вишиванок; палкого кохання Галі (Сніжана Гринюк) й Василя (Василь Шпунт) й дикої, досить агресивної, свободи Ази (Марина Семенюк); Наума Лопуха (заслужений артист України Ігор Сторожук) і Апраша (заслужений артист України Микола Валівоць); Гарбузихи (заслужена артистка України Лариса Власенко) і Гордилі (заслужена артистка України Поліна Попач). У масовці глядачі побачили навіть відомого співака Андрія Клименка. Варто відзначити постановки балетмейстерів заслуженого артиста України Олександра Шиманського і Василя Гринюка. Несподіваними були й декорації й костюми (художники Олександр Долоянц і Олена Янчук).
Галя і Василь закохалися проти волі батьків, котрі свято бережуть сімейні традиції, і заради своїх почуттів, вони готові вирватися з жорстких рамок родинних звичаїв, і змінити своє життя. Їхні батьки Наум Лопух і Гордиля не можуть з цим змиритися, і проклинають їх. Справжній біль і батьківський розпач глядачі побачили у виконанні Ігоря Сторожука, й материнські страждання Гордилі Поліни Попач. Переконливими були запальна Гарбузиха Лариси Власенко й гарячий Апраш Миколи Волівоця, а також наречений Роман Ярослава Дмитрика. Другорядну роль служки Мошка прикрасив своїм виконанням Анатолій Остапенко. На жаль, не вимальовувалася, як головна героїня, Аза, нав’язливо відволікав увагу місцевий блазень Опанас (Орест Пастух). Виставу можна буде подивитися 17 й 27 листопада.

Коментарі:

Ірина Андрійченко 07.11.2011 13:57

Мені не сподобалася вистава... Загалом люблю ходити в театр, але, ще раз я б не пішла на "Азу 2011".. Нічого спільного із справжньою Азою в ній не побачила.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую