ye-logo.v1.2

Ватикан розсекретив документи. Деякі з них стосуються історії Кам’янця-Подільського

Культура 4815
Звинувачення Галілео Галілея в єресі. З підписом обвинуваченого.
Звинувачення Галілео Галілея в єресі. З підписом обвинуваченого.. Фото: kp.ua

Ватикан розсекретив архівні матеріали про російського царя та московського патріарха. Серед матеріалів експозиції є й такі, що стосуються України.

Lux in arcana, з латини "Світло у таємниці" – унікальна виставка, що відкрилася в капітолійських музеях Рима з нагоди 400-річчя ватиканських архівів. Представлені 100 експонатів охоплюють 12 століть світової історії, повідомляє "Комсомольська правда в Україні".

Серед матеріалів виставки – папірусні свитки, послання на бересті і шовку, мініатюрні клаптики рукописів, томи вагою в 67 кг і грона печаток з воску, свинцю і золота, які служили гарантом достовірності і найсуворішої конфіденційності цих документів.

Відвідувачі зможуть побачити оригінали листів Мікеланджело, справжню папську буллу про відлучення від церкви Мартіна Лютера, тексти звинувачень у єресі проти Джордано Бруно та Галілео Галілея з підписом обвинуваченого.

Серед інших документів на огляд виставлено лист російського царя Олексія Михайловича Папі Клименту X стостовно захоплення турками Кам'янця-Подільського.У тексті зазначається, що мусульмани загрожували не лише Києву, але й усій Європі. Далі – прохання використовувати "авторитет духовний" і створити "святу лігу" європейських государів проти турецького султана.

За кілька кроків від листа експонується повне драматизму послання до Папи Римського, написане московським патріархом Тихоном латиною в липні 1921 року. Предстоятель Російської церкви просив про допомогу для свого народу, понівеченого громадянською війною, голодом та епідеміями. "У нас немає ні хліба, ні медикаментів. Наша батьківщина не впорається своїми силами", - зізнавався патріарх.

Цим листом був на короткий час подолано завісу взаємної недовіри між церквами-сестрами. Ватикан відгукнувся, організувавши збір пожертвувань для Росії. Але потім знову пішов розрив у стосунках.

"Зовсім нещодавно Папа Бенедикт XVI розпорядився, щоб ми почали підготовку до відкриття документів, що відносяться до правління Пія XII, це з 1939 по 1958 рік", - повідомив співробітник папських секретних архівів Джанні Вендітті. 

Оригінал kp.ua

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую