ye-logo.v1.2

Київ. Євромайдан очима хмельничан

Євромайдан 5345
Активісти, які практично
Активісти, які практично . Фото: Автора та Олексія Голеншина

Сьогодні, 1 грудня, з Хмельницького до столиці, за найскромнішими підрахунками їздило понад півтори тисячі людей. Понад сотню залишилися на ніч.

Організованими автобусами, бусами, власним транспортом і навіть потягом... - так добиралися до столиці хмельничани, яких ми зустріли сьогодні в Києві на Євромайдані.
На в’їзді до Києва автомобілі зупиняють ДАІшники. Запитують, куди їдемо і радять залишати автомобіль біля найближчої станції метро, а далі – громадським транспортом. Вже у самій столиці на кожному кроці зустрічаємо людей з жовто-блакитними та синіми стрічками, у вагонах метро молоді хлопці співають гімн України і пояснюють киянам, чому ті повинні виходити на мітинг, чому на них дивиться уся країна і чому вони, хлопці, приїхали зі Львова, щоб тут «мерзнути» на Майдані...
Насправді, скільки людей приїхало до столиці в неділю, сказати важко. Ще до 13.00 народний депутат Олександр Корнійчук, один із тих, хто відповідав за безпеку, повідомив, що на Майдані є понад триста тисяч осіб, а вже по обіді з гучномовця лідери опозиції озвучували цифру – понад сімсот тисяч. Окремі ЗМІ повідомляли про 1,6 мільйона присутніх на Майдані.

 

 

 

 

 

 

 

 

Усі ці сотні і тисячі осіб зібралися на всеукраїнське віче, щоб підтримати Євроінтеграцію та висловити протест проти діючої влади. Основною причиною таких масових мітингів став кривавий розгон студентів євромайдана в ніч з п’ятниці на суботу.
Сьогодні ж люди пройшли колоною від парку Шевченка до Хрещатика, але заповнені були усі прилеглі до Майдану Незалежності вулиці, пагорби і навіть з новорічної ялинки спостерігали за подіями активісти, які замість іграшок розмістили на каркасі майбутньої ялинки прапори партій, України та Євросоюзу.

Частина хмельницької делегації

"Хлопці, будьте обережні там, на тій ялинці, - попередив ведучий Майдану хлопців, які прикрашали ялинку прапорами, і передав мікрофон для виконання Гімну України Святославу Вакарчуку та Руслані, яка за час проведений на Майдані вже втратила голос і хрипіла так, що її було ледве чути. 

Після виконаного усім Євромайданом гімну, слово благословіння мав Кардинал Любомир Гузар, який закликав мітингувальників чинити добро
«Я свято переконаний, що в нашому народі є дуже багато добрих людей... Але треба пам’ятати, що замало бути добрим, треба чинити добро», – зазначив священослужитель.

Ярослав Качинський переконаний: Не Європа потрібна Україні, але навпаки

До Києва прибули також Віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич, колишній глава Європарламенту Єжи Бузек, колишній глава польського уряду, лідер партії «Закон і справедливість» Ярослав Качинський.
«Дорогі браття українці, я приїхав, щоб підтримати ваші намагання, вашу мрію та європейську інтеграцію України. Коли дивлюся на ці демонстрації, на вас, то впевнений, що Україна буде у Європейському союзі, тому що ви вже на цій дорозі. Ви потрібні Європі. Це не є лише так, що ви потребуєте Європи, але й Європа потребує України. Пам’ятайте про це! І в цій Європі буде два братніх народи: польський та український. І ті, хто зараз тягне Україну в інший бік, нехай пам’ятають слова великого українця Тараса Шевченка: «Той, хто не любить України, не бажає їй добра, ніколи не буде прощений!» – звернувся до Євромайдану Ярослав Качинський.
Він також процитував слова Івана Павла ІІ, який в одній зі своїх промов зазначив: «Не лякайтеся! Нехай живе вільна Україна, нехай живе вільна Польща!»

«Вся Європа шокована тим, як Президент брехав своєму народу протягом року і спробував продати Україну Володимиру Путіну. Але Україна не продається», – прозвучало з імпровізованої сцени. І слово передали віце-президенту європарламенту Яцеку Протасевичу. Він озвучив три послання до українського народу: «Перше – ви є частина Європи. Європа не визнає побиття «Беркутом» мирного населення, і ті, хто відповідає за застосування сили, повинні бути покарані. Друге послання стосується того, що не дивлячись на те, що Віктор Янукович відмовився підписати угоду з Євросоюзом, двері Європи відкриті для України. І третє – ми, як поляки, завжди тримаємо відкритими двері і завжди будемо вас підтримувати!».
Після європейських гостей слово взяли лідери опозиції Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов, Віталій Кличко, Олег Тягнибок, Юрій Луценко та інші...


Тим часом, поки на Майдані Незалежності політики виголошували промови, невідомі молодики із масками на обличчях намагалися захопити Адміністрацію Президента. Туди підігнали трактор, кидали фаєри та цеглу. Заспокоїти їх взявся Петро Порошенко, але вони його не слухали. «Беркут», який вже незабаром після активних дій молодиків з’явився на Банковій, силоміць відтіснив агресивних молодиків від приміщення Адміністрації Президента.

Трактор перед приміщенням Адміністрації Президента

Після інциденту прес-служба Петра Порошенка заявила українським ЗМІ, що депутат подав заяву «про скоєння злочину групою невідомих молодих осіб спортивної статури, яких на Банковій було близько 100». Ближче до восьмої вечора правоохоронці встановили, що до штурму Адміністрації Президента причетні понад 300 радикально налаштованих членів організації «Братство», які діяли під наглядом Дмитра Корчинського
Біля приміщення Уряду активних дій не спостерігалося. На урядовій території чатували «беркутівці», а ззовні приміщення охороняла міліція.


Лідери опозиції та ведучі Майдану постійно закликають учасників зберігати мир та не піддаватися на провокації.
Оскільки Євромайдан – акція безстрокова, то на майдані постійно залишаються люди. Серед тих, хто протягом останнього тижня живе на центральній площі столиці, є люди чи не з усіх обласних центрів України, в тому числі й понад сотня хмельничан, які залишилися після сьогоднішнього мітингу.
«Ми будемо стояти доти, поки Президент не піде у відставку», – заявив бютівець Олександр Турчинов.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую